Φόρμα αναζήτησης

Νέα Εντατική Γεν. Νοσοκομείου Λευκωσίας: Τα έκαναν… μούσκεμα

Χωρίς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) υλοποιήθηκε το έργο της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Λευκωσίας. Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και η διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας (μέλος του δ.δ. του οργανισμού) δηλώνουν άγνοια επί των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την κατασκευή του έργου. Δεν ενημερώθηκε ούτε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελής, ο οποίος επίσης μετέχει στο συμβούλιο του οργανισμού.

Τα ευρήματα έρευνας του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδης, σε σχέση με την νέα Εντατική Μονάδα του ΓΝ Λευκωσίας απασχόλησαν ξανά χθες την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, χωρίς όμως οι εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ να καταφέρουν να ανατρέψουν τα όσα καταγράφει ο ελεγκτής στην έκθεσή του ή / και να πείσουν τους βουλευτές ότι λειτούργησαν στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και των διαδικασιών που προνοούν οι νόμοι και οι κανονισμοί. Δεν αποκλείεται οι διαπιστώσεις του γεν. ελεγκτή να φτάσουν στον γενικό εισαγγελέα με σκοπό τη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων.

Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ δεν παρουσίασαν γραπτώς τις θέσεις τους επί των παρατηρήσεων του ελεγκτή προκάλεσε τη δυσφορία των βουλευτών, οι οποίοι με έντονο τρόπο δήλωσαν πως ο οργανισμός παραμένει εκτεθειμένος και ακάλυπτος.

Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΚΥπΥ περιορίστηκε να αναφερθεί στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το συμβούλιο θα απαντήσει ενδελεχώς στον κ. Μιχαηλίδη. Υποστήριξε πάντως ότι το δ.σ. ήταν ενήμερο για τη νέα Εντατική. Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Χρίστης Λοϊζίδης αναφέρθηκε στα πρακτικά συνεδριών του δ.σ. στα οποία, όπως είπε, συζητήθηκε το θέμα της Εντατικής. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του σε ερώτηση πώς είχαν επιλεγεί οι εργολάβοι που θα υπέβαλλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο: «Μου ήρθαν δύο ονόματα στο μυαλό και τα υπέβαλα», είπε. Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο ίδιος διορίστηκε στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή αφού λήφθηκε η απόφαση για τη νέα ΜΕΘ.

Η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, λαμβάνοντας τον λόγο, διασαφήνισε ότι το έργο της ανέγερσης της νέας Εντατικής εμπίπτει στις αρμοδιότητες του οργανισμού και ουδεμία σχέση έχει η ίδια ή ο υπουργός Υγείας με αυτό. Ανέφερε, επικαλούμενη τα πρακτικά συνεδρίας στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως ο κ. Λοϊζίδης, ότι λόγω κακής σύνδεσης δεν κατέστη δυνατό να συμμετέχει στο μεγαλύτερό της μέρος, ενώ δήλωσε ότι δεν είχε τύχει την έγκρισής της η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία της ΜΕΘ. Από τη συγκεκριμένη συνεδρία απουσίαζε και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, όπως λέχθηκε από τον ίδιο. «Δεν είχαμε δώσει έγκριση, ως δ.σ., επί της διαδικασίας υλοποίησης του έργου», είπε, για να προσθέσει ότι άλλο είναι η έγκριση του κόστους και άλλο της διαδικασίας.

ΟΚΥπΥ: «Δώσαμε έμφαση στο αποτέλεσμα»

Πρώτη  προτεραιότητα του Οργανισμού ήταν και είναι να σώζει ανθρώπινες ζωές και ο Οργανισμός έκανε τα πάντα ώστε να μην ζήσουμε τις δραματικές εικόνες που βλέπαμε σε άλλες χώρες, τόνισε ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΚΥπΥ Μάριος Παναγίδης. Πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, κάτω από δραματικές συνθήκες, να θωρακίσει το σύστημα υγείας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες της πανδημίας.

«Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα σε συνδυασμό με τον εφιάλτη ότι μπορεί να χάναμε ανθρώπους από έλλειψη υποδομών, υποχρέωσαν τον Οργανισμό να δώσει έμφαση στο αποτέλεσμα, επισπεύδοντας τις διαδικασίες, πάντοτε με γνώμονα τη νομιμότητα και τους κανόνες της χρηστής διοίκησης» είπε και σημείωσε πως το δ.σ. του Οργανισμού ενέκρινε δαπάνη ύψους 1,3 εκατ. ευρώ «και μέσω διαφανούς διαπραγμάτευσης με αριθμό εργοληπτικών εταιρειών, κατακύρωσε το έργο στον χαμηλότερο προσφοροδότη, με κόστος χαμηλότερο της εγκεκριμένης δαπάνης».

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι μέλημα του ΟΚΥπΥ είναι να διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα με φειδώ και να ενεργεί με διαφάνεια και με σταθερή προσήλωση στις διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας για διασφάλιση του δημοσίου χρήματος.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι όλες οι ενέργειες του Οργανισμού ήταν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και εξέφρασε βεβαιότητα ότι «αυτό θα καταδείξει η ολοκλήρωση της έρευνας».

«Ακάλυπτη η ηγεσία»

Βολές κατά του ΟΚΥπΥ εκτόξευσαν και οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Μεγάλη αδυναμία στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού που δημιουργεί… παρατράγουδα βλέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος σχολιάζοντας τα ευρήματα του γενικού ελεγκτή έκανε λόγο για σοβαρή παρανομία από πλευράς του οργανισμού.

Η αντιπρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως οι γενικοί διευθυντές των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών άφησαν εντελώς ακάλυπτη την ηγεσία του ΟΚΥπΥ, ενώ χαρακτήρισε προσβλητικό για την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου να δίνει περιθώριο μιας εβδομάδας σε καλεσμένους «και να παρουσιάζονται απροετοίμαστοι να απαντήσουν και να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους και τις πρακτικές που ακολούθησαν».

Το κατ’ επείγον δεν δικαιολογεί υπέρβαση κανόνων και διαδικασιών, διεμήνυσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας ότι οι απαντήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι του οργανισμού δεν ήταν καθόλου πειστικές.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι τίθεται και θέμα παραπλάνησης του ίδιου του υπουργού Υγείας, ενώ με έντονο ύφος κατά τη συζήτηση του θέματος ανέφερε πως ο ΟΚΥπΥ παραμένει εκτεθειμένος.

Οι έξι κρίσιμες διαπιστώσεις του Οδυσσέα για τη νέα ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας

Ο γενικός ελεγκτής, στο προσχέδιο της έκθεσής του για τη δημιουργία ΜΕΘ στο ΓΝ Λευκωσίας, διαπιστώνει τα ακόλουθα:

  1. Υπήρξε πλήρης παραγνώριση του δ.σ. του ΟΚΥπΥ, το οποίο δεν έδωσε την έγκρισή του για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την ανέγερση της μονάδας.
  2. Δεν εξετάστηκαν από τον ΟΚΥπΥ όλες οι πιθανές εναλλακτικές επιλογές για τον τρόπο κάλυψης της ανάγκης δημιουργίας νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι δεν εξετάστηκε επαρκώς η δυνατότητα χρήσης του υφιστάμενου κενού υπόγειου χώρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και του υφιστάμενου κενού χώρου στον τελευταίο όροφο του ΓΝ Αμμοχώστου.
  3. Δεν εξετάστηκαν από τον ΟΚΥπΥ όλες οι πιθανές εναλλακτικές μέθοδοι για τον τρόπο υλοποίησης του έργου.
  4. Η επιλογή του αρχιτέκτονα και του εργολάβου έγινε έξω από κάθε νόμιμη διαδικασία κατά παράβαση των αρχών χρηστής διοίκησης και χωρίς καμία διασφάλιση του κόστους ή της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει: «O αρχιτέκτονας αποτάθηκε σε συγκεκριμένο εργολάβο για να διερευνήσει την πιθανότητα επέκτασης της ΜΕΘ. Ακολούθως αποφασίστηκε όπως ζητηθούν προσφορές από άλλες δύο εργοληπτικές εταιρείες (για σκοπούς διαφάνειας και σύγκρισης τιμών). Η απόφαση λήφθηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή, ο οποίος κάλεσε επίσης για να υποβάλει προσφορά εργοληπτική εταιρεία που ανήκει σε πρόσωπο που του βάφτισε τη θυγατέρα του. Η εταιρεία αυτή υπέβαλε προσφορά για εναλλακτική λύση, αλλά απορρίφθηκε από το δ.σ. του ΟΚΥπΥ. Η τρίτη εταιρεία δεν υπέβαλε προσφορά. Στις τρεις εργοληπτικές εταιρείες δόθηκε μόνο μία ημέρα χρονικό περιθώριο για υποβολή προσφορών, γεγονός που θεωρούμε ως απαράδεκτο, καθώς ο επιτυχών προσφοροδότης είχε ήδη γνώση για το έργο από ενημέρωση που έλαβε από τον αρχιτέκτονα».
  5. Οι όροι του διαγωνισμού περιλάμβαναν έναν άκρως περιοριστικό όρο, δη ότι το ποσό αποζημίωσης για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου θα ήταν 311,250 ευρώ ανά εβδομάδα καθυστέρησης. Το δε μεμπτό είναι πως, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα του γενικού ελεγκτή, ο ΟΚΥπΥ αποφάσισε να παραμερίσει τον όρο αυτό και δεν περιλήφθηκε στη σύμβαση.
  6. Ο ελεγκτής αμφισβητεί και το κόστος του έργου (1,245.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ), σημειώνοντας ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα στοιχείο που να το δικαιολογεί.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.