Φόρμα αναζήτησης

Ναρκοτέστ για όλους τους υποψήφιους αστυνομικούς

Όλοι οι νέοι υποψήφιοι για πρόσληψη στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική, πέραν των γραπτών, αθλητικών και ψυχομετρικών εξετάσεων, θα είναι υποχρεωμένοι με τους νέους κανονισμούς να υποβληθούν και σε ναρκοτέστ για ανίχνευση απαγορευμένων ουσιών που ίσως έχουν χρησιμοποιήσει.
Το ναρκοτέστ θεωρήθηκε επιβεβλημένο, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο εισόδου, στο αστυνομικό σώμα, ανθρώπων που κάνουν χρήση ουσιών.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και δεν θα αφορά τους ειδικούς αστυφύλακες.

Οι νέες προσλήψεις

Χθες εξαγγέλθηκε η έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης 286 νέων αστυφυλάκων εκ των οποίων οι 200 θα προσληφθούν ως τακτικοί αστυφύλακες, 30 ως ειδικοί αστυφύλακες και οι υπόλοιποι 56 ως πυροσβέστες. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν αίτηση, μέσω της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Διόδου Ασφαλείας «Αριάδνη», στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ariadni.gov.cy στο πεδίο «Αστυνομία Κύπρου», αφού προηγουμένως δημιουργήσουν σχετικό προφίλ.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις 7 π.μ. της Τρίτης 26 Μαρτίου, μέχρι και τις 3 μ.μ. της Δευτέρας 22 Απριλίου 2019. Το δικαίωμα υποβολής αίτησης ανέρχεται στα 45 ευρώ και θα καταβάλλεται μέσω του συστήματος αποδοχής πληρωμών της JCC. Όσοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν θέση και για τις δυο διαδικασίες, (η διαδικασία πρόσληψης για τις θέσεις ειδικών αστυνομικών είναι διαφορετική από τη διαδικασία πρόσληψης αστυνομικών / πυροσβεστών) θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστές αιτήσεις, καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο για κάθε αίτηση.

Από κόσκινο

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στις προηγούμενες προσλήψεις για όλους τους υποψήφιους, προβλέπεται μια σειρά από ψυχομετρικά τεστ στα οποία θα υποβάλλονται ώστε να καταστεί από τη μια πιο αντικειμενική η επιλογή αλλά και από την άλλη να μπορεί να γίνει προληπτική διάγνωση ατόμων που δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους σε περίπτωση πρόσληψης. Υπάρχουν τεστ που «μετρούν» την ψυχοπαθολογία κάποιου αλλά και θα δίνουν αποτέλεσμα για την ψυχραιμία που μπορεί να επιδείξει σε δύσκολες καταστάσεις. Τα τεστ αυτά, τα οποία έχουν διεθνείς πιστοποιήσεις, θα μπορούν να αξιολογούν την προσωπικότητα των υποψηφίων αστυνομικών ακόμα και με προσομοιώσεις που θα καταδεικνύουν αν το προφίλ τους συνάδει με αυτό που θα πρέπει να έχει ένα μέλος της Αστυνομίας. Ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία είναι η «μέτρηση» κάποιου σε σχέση με την τάση προς τη διαφθορά και πόσο ευάλωτος είναι σε αυτήν.