Φόρμα αναζήτησης

«Ναι» Βουλής στο ψήφισμα για παραίτηση Χάρη

Με ψήφους 32 υπέρ 17 κατά και 3 αποχές πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής το ψήφισμα που συνομολόγησαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ σχετικά με το πόρισμα για τον Συνεργατισμό.

Μέσω του ψηφίσματος,, τα κόμματα καλούν τον υπουργό Οικονομικών σε παραίτηση. Σε περίπτωση που δεν παραιτηθεί, καλούν τον Πρόεδρο να τον παύσει. Σύμφωνα με τα τρία κόμματα, η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος θα πρέπει να αναλάβουν έμπρακτα τις πολιτικές ευθύνες που τους καταλογίζει το πόρισμα για την κατάληξη του Συνεργατισμού. Ζητούν με ξεκάθαρο τρόπο από την κυβέρνηση να τερματίσει τις διαδικασίες αποξένωσης περιουσιακών στοιχείων της Συνεργατικής, καθώς και να βρει νόμιμες διόδους, προκειμένου αυτή η περιουσία να δοθεί πίσω στους νόμιμους δικαιούχους της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αβέρωφ: Θέλετε ανάληψη ευθυνών; Να αυτοδιαλυθεί η Βουλή

Σε σχέση με τις πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες που εντοπίζει στο πόρισμα η ερευνητική επιτροπή, τα τρία κόμματα καλούν τη Γενική Εισαγγελία να συνεχίσει τη διερεύνηση, ώστε να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στο ψήφισμα καταγράφεται επίσης ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση, ενώ γνώριζαν επακριβώς την κατάσταση στη ΣΚΤ, δεν έδρασαν σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις που είχαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αποσιώπησαν τα στοιχεία που είχαν ενώπιόν τους και με τις αποφάσεις, πράξεις, παραλείψεις και την απουσία πολιτικής βούλησης για να εξευρεθούν λύσεις απέτυχαν να διατηρήσουν τη ΣΚΤ σε βιώσιμη τροχιά. Τα τρία κόμματα αποδέχονται το πόρισμα στην ολότητά του, καθώς θεωρούν πως η ερευνητική επιτροπή απέδωσε κατά τρόπο ολοκληρωμένο, σαφή και τεκμηριωμένο τις πολιτικές καθώς και πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες για τις ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις των εμπλεκομένων στην τελική κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Εξάλλου με 4 ψήφους υπέρ, 46 εναντίον και 3 αποχές απορρίφθηκε το σχέδιο απόφαση που πρότειναν Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών για το πόρισμα του Συνεργατισμού. Τα δύο κόμματα με την απόφαση τους σημείωναν «τα πολιτικά κόμματα που έλεγχαν τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα πριν από το 2013 να αναλάβουν εμπράκτως το μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογούν».