Φόρμα αναζήτησης

Να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο

Η χθεσινή συμφωνία των ηγετών των 27 κρατών μελών της ΕΕ επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, σηματοδότησε την αρχή μιας περιόδου συντονισμού και σχεδιασμού σε σχέση με τον τρόπο που τα κονδύλια θα αντληθούν σε απόλυτο βαθμό. Στην Κύπρο της προσπάθειας αυτής ηγείται το Υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη να επισημαίνει πως η Κύπρος δύναται να αντλήσει συνολικά κονδύλια γύρω στα 2,7 δισ. ευρώ την επόμενη εφταετία. Συγκεκριμένα, μέσα από το ΠΔΠ, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αντλήσει 1,45 δισ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν μέσα από τους υφιστάμενους μηχανισμούς και προγράμματα που αφορούν κυρίως την πολιτική συνοχής, την κοινή αγροτική πολιτική και τα θέματα ασύλου.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αντλήσει χορηγίες ύψους 1,3 δισ. ευρώ για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν σε μια ανταγωνιστική οικονομία, στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, και αφορούν κυρίως τους τομείς της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής μετάβασης. Επιπρόσθετα, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αντλήσει σε δάνεια ποσό που φτάνει μέχρι και το 1,5 δισ. ευρώ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Ωστόσο, η αποδέσμευση κονδυλίων δεν θα γίνεται τόσο απλά καθώς η Κύπρος θα πρέπει να αποστείλει συγκεκριμένο σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα γίνουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με προθεσμίες. Τα κονδύλια αυτά θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από τα κράτη μέλη από το 2027 με ειδικές ρυθμίσεις.

 

«Επικίνδυνη» συμφωνία

Η συμφωνία περιέχει πρόνοιες που αν δεν τύχουν προσεκτικής διαχείρισης μπορεί να διαταράξουν ακόμα και τη συνοχή των 27. Όσοι θέλουν να μεγιστοποιήσουν την επιτυχία επικαλούνται τις λεγόμενες «φειδωλές χώρες» (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία), οι οποίες αρχικά δεν αποδέχονταν επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά τελικά αποδέχθηκαν επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ. Η δυσκολία κρύβεται στην εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί, και αυτή θα δείξει αν μπήκε σε πιο στέρεες βάσεις η λειτουργία της ΕΕ ή αν αυτά που συμφωνήθηκαν θα λειτουργήσουν ως φιτίλι στην ανάφλεξη εντάσεων μεταξύ των εταίρων στο μέλλον. Πάντως το θέμα δεν κλείνει εδώ καθώς ο προϋπολογισμός της ΕΕ ψηφίζεται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ σημαίνοντα ρόλο έχουν και τα κρατικά Κοινοβούλια.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.