Φόρμα αναζήτησης

Να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία, ζητά το κόμμα της Αριστεράς

ΓΡΑΦΕΙ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΟΡΜΠΑ

Στη θέση αρχής ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία, με βάση την οποία η κενή έδρα στην Λεμεσό ανήκει στην Αλληλεγγύη, επιμένει το ΑΚΕΛ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ενώ αναμένεται η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και οι αποφάσεις της σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Εκλογών, για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα που προέκυψε με την ακύρωση της εκλογής και της ανακήρυξης του βουλευτή της Αλληλεγγύης Γεώργιου Παπαδόπουλου με απόφαση του Ανωτάτου, μετά από προσφυγή του Ανδρέα Μιχαηλίδη του ΔΗΣΥ, τα κόμματα άρχισαν τις μεταξύ τους συζητήσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τις πιθανές επιλογές.

Μία πρώτη συζήτηση έγινε και στη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» το ΑΚΕΛ επαναδιατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία, όπως εκφράστηκε στις βουλευτικές εκλογές και στη βάση αυτής δόθηκε η έδρα στην Αλληλεγγύη. Στον ΔΗΣΥ για την ώρα φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη, εξ ου και το γεγονός ότι ο Ανδρέας Μιχαηλίδης ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση διεξαγωγής αναπληρωματικής εκλογής ο ίδιος θα είναι υποψήφιος.

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, προειδοποίησε χθες ότι θα είναι εντελώς αντισυνταγματική πιθανή επαναληπτική εκλογή για την έδρα της Λεμεσού και προειδοποίησε ότι σε ένα τέτοιο σενάριο το Κίνημα θα κινηθεί με τη σειρά του διά της νομικής οδού. «Η έδρα έχει κερδηθεί από την Αλληλεγγύη. Κάθε επαναληπτική εκλογή θα παραβιάσει την αρχή της αναλογικότητας. Τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή υπήρχαν τα συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία, με τη μεταφορά ενδεχομένως ψήφων, με όλα όσα είχαν γίνει παγκύπρια, έδωσαν την έδρα στην Αλληλεγγύη, και συνεπώς κάθε άλλη εξέλιξη δεν θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε. Ακόμη, η κ. Θεοχάρους στάθηκε στο γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου υποδεικνύει ότι πρέπει να υπήρχαν ισχυρές διχογνωμίες και αντιγνωμίες στη λήψη της απόφασης. «Το 6-5 δείχνει ότι υπήρχαν ισχυρές απόψεις και από τη μια και από την άλλη πλευρά», παρατήρησε.

Πάντως στη Νομική Υπηρεσία δεν φαίνεται να έχουν βρει ακόμη την άκρη του νήματος και μετρούν συν και πλην για κάθε ένα από τα σενάρια (όπως τη διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής, την τροποποίηση του Συντάγματος ή ακόμη και το ακραίο σενάριο της ανακατανομής των εδρών).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ