Φόρμα αναζήτησης

Να επιστρέφονται στη θάλασσα τα νεκρά φύκια – Πρόταση για παραλίες

Ριζική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα νεκρά φύκια που κατακλύζουν τα ανατολικά παράλια της Κύπρου εισηγείται με επιστολή στον υφ. Τουρισμού ο βουλευτής των Οικολόγων Χ. Θεοπέμπτου. Επικαλούμενος και σχετικές μελέτες και επιστημονικές έρευνες, εισηγείται ότι για την περίπτωση της Κύπρου ενδείκνυται η επιστροφή τους στη θάλασσα. Το πρόβλημα με τα φύκια όπως αναφέρει έχει δύο πτυχές, η πρώτη είναι πού θα εναποτίθενται μέχρι να σταλούν για επεξεργασία και η δεύτερη και κυριότερη είναι η διαχείρισή τους. Όσον αφορά τον χώρο επεξεργασίας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές μπορεί να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την εναπόθεσή τους. Το δύσκολο μέρος είναι η διαχείριση των φυκιών, τα οποία λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αλάτι είναι ακατάλληλα για χρήσεις που θα άρμοζαν παραδοσιακά σε τέτοιου είδους οργανικά απόβλητα. Αν μπορούσαν να πλυθούν για να αφαιρεθεί το αλάτι τότε, όπως αναφέρει, η διαχείρισή τους θα ήταν πιο εύκολη (παραγωγή κομπόστ, βιοαερίου κ.λπ.), αλλά λόγω και της έλλειψης νερού στη χώρα μας αυτό είναι δύσκολο. Μία από τις δύο πιο πιθανές επιλογές είναι η επιστροφή της οργανικής ύλης των φυκιών στη θάλασσα, που ίσως να είναι η πιο σωστή περιβαλλοντικά λύση. Αν αυτό γίνει θα πρέπει να επιλεγούν με προσοχή και επιστημονική μέθοδο τα σημεία απόρριψης, διασποράς κ.λπ., ούτως ώστε να μην προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και να μην καταλήξουν πίσω στις ακτές. Δυστυχώς, προσθέτει ο βουλευτής, η χώρα μας δεν διαθέτει ακόμη έναν καυστήρα ο οποίος θα έδινε μια δεύτερη λύση για το ζήτημα, καθώς και σε πολλά άλλα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων και την ανάκτηση ενέργειας. Ο κ. Θεοπέμπτου προτείνει πάντως στα αρμόδια υπουργεία τον επίκουρο καθηγητή του ΤΕΠΑΚ δρα Ιωάννη Βυρίδη για επιστημονικές συμβουλές, ο οποίος ήδη ετοίμασε ένα σχετικό σημείωμα για τη διαχείριση των φυκιών.

 

Εννέα τρόποι αξιοποίησης

Σύμφωνα με τον κ. Βυρίδη, από τα νεκρά φύκια μπορούν να παραχθούν βιοαέριο ή αιθανόλη. Μπορούν επίσης να γίνουν κομπόστ αφού έρευνες έχουν δείξει ότι τα φύκια αφού ξεπλυθούν με νερό μπορούν να αναμειχθούν με απόβλητα κήπου και να δημιουργήσουν κομπόστ. Μπορούν ακόμη να γίνουν τροφή για ζώα, αλλά και πάλι αυτό μπορεί να γίνει εφικτό αφού πλυθούν. Τα νεκρά φύκια μπορούν ακόμη να αποτελέσουν την ύλη για συσκευασίες, ενώ μελέτη του ΤΕΠΑΚ έχει δείξει ότι τα θερμικά επεξεργασμένα φύκια μπορούν να προσροφήσουν τον φωσφόρο από τα απόβλητα και να δράσει ως εδαφοβελτιωτικό. Επίσης σε άλλη μελέτη έχουν βρει ότι απορροφά φαινολικές ενώσεις από απόβλητα και είναι δυνατόν να απομακρυνθούν βαρέα μέταλλα. Μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν ως προσθήκη σε πλίνθινα τούβλα και ως καύσιμη ύλη για παραγωγή ενέργειας. Σχετική έρευνα επίσης κατέδειξε ότι τα νεκρά φύκια μέσω ενζυμικής επεξεργασίας μπορούν να ελευθερώσουν υψηλό ποσοστό σακχάρων. Στη συνέχεια, τα σάκχαρα διαβιβάζονται σε ζύμες για παραγωγή λιπιδίων / βιοντίζελ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.