Φόρμα αναζήτησης

Μπλόκο στο Υπουργείο Άμυνας: Μένουν στο χακί, δεν πετάνε για Λονδίνο

Πλειοψηφικό ρεύμα για απόρριψη του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που προορίζεται να καλύψει την πρόσληψη πρόσθετων συμβασιούχων οπλιτών στην Εθνική Φρουρά εξασφαλίστηκε στη Βουλή. Εξανεμίζονται έτσι οι όποιες ελπίδες που διατηρούσαν εθνοφρουροί αλλά και οι γονείς τους για την παραχώρηση προσωρινής απόλυσης προκειμένου να φοιτήσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια, αποφεύγοντας τα αυξημένα δίδακτρα που θα επιβληθούν με το νέο έτος, ως αποτέλεσμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Οι βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Αλληλεγγύη τάχθηκαν εναντίον της επίμαχης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ακόμη και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Οι θέσεις των βουλευτών της Επιτροπής Άμυνας καταγράφονται σε σημείωμα που εστάλη χθες για σκοπούς ενημέρωσης στους βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας, οι οποίοι σε σημερινή τους συνεδρία στο Συνεδριακό θα εξετάσουν αυτεπάγγελτα την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της θητείας όσων στρατιωτών της 2020 Β΄ ΕΣΣΟ θα φοιτήσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια καθώς επίσης και τη δυσμενή διάκριση που δημιουργείται εις βάρος εκατοντάδων άλλων φοιτητών ως απότοκο αυτής της απόφασης.

Την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος ζήτησαν οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Παιδείας των ΑΚΕΛ, Αλληλεγγύης και Οικολόγων. Στη συνεδρίαση της επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν ο υπουργός Παιδείας ή εκπρόσωπός του, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Ιδιωτικών Σχολείων, της ΠΟΦΕΝ, της ΠΣΕΜ και της Κυπριακής Παιδοβουλής.

Γιατί απορρίπτουν

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ο πρόεδρος της επιτροπής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της για παραχώρηση της δυνατότητας πρόωρης απόλυσης στους στρατεύσιμους της 2020 Β’ ΕΣΣΟ πρέπει να διαχειριστεί το θέμα χωρίς την εμπλοκή της Βουλής. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο απόσυρσης της απόφασής της.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, βουλευτής της Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος, διαφωνώντας με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι η επιλογή όσων αποφάσισαν να φοιτήσουν στην Αγγλία ήταν γνωστή, με τις ανάλογες συνέπειες λόγω της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας, βουλευτές του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, Ελένη Μαύρου και Χριστάκης Τζιοβάνης εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την επίμαχη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι αποτελεί έκπληξη η υιοθέτησή της, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι δεν υπήρχε πρόθεση για πρόωρη απόλυση στρατεύσιμων. Σύμφωνα με τους ίδιους βουλευτές, η συγκεκριμένη απόφαση είναι άδικη και προάγει την ανισότητα μεταξύ των εθνοφρουρών. Επεσήμαναν, παράλληλα, πως οι φορολογούμενοι πολίτες θα κληθούν να επωμιστούν το κόστος που προκύπτει από τις προσλήψεις συμβασιούχων οπλιτών (ΣΥΟΠ), οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους εθνοφρουρούς που θα λάβουν προσωρινή απόλυση για σπουδές στη Βρετανία.

Το μέλος της επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γεώργιος Προκοπίου επίσης διαφώνησαν με την επίμαχη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και κάλεσαν την κυβέρνηση να την αποσύρει. Ειδικότερα, ανέφεραν ότι αυτή προάγει την ανισότητα και τυχόν εφαρμογή της αναμένεται να επιφέρει αντιπαραθέσεις μεταξύ στρατιωτών. Επιπρόσθετα, οι ίδιοι βουλευτές υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε σε λάθος χρονική στιγμή, αφού η όποια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να είχε γίνει παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων GCE επιπέδου A Level. Ανέφεραν, επίσης, ότι οι εθνοφρουροί της 2020 Β’ ΕΣΣΟ πρέπει να υπηρετήσουν τη θητεία τους κανονικά και ότι πρέπει να μελετηθούν άλλοι τρόποι για διευκόλυνση της φοίτησής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Τέλος, οι ίδιοι βουλευτές κατήγγειλαν ότι δεν μπορεί να απαιτείται πρόσθετο κονδύλι €4 εκατ. για την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν λόγω πρόωρης απόλυσης στρατιωτών, τη στιγμή που δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι για κάλυψη των αναγκών και συντήρηση του εξοπλισμού των στρατοπέδων.

Τα μέλη της επιτροπής, βουλευτές του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, Κώστας Κωνσταντίνου και Ελένη Σταύρου δήλωσαν ότι συμφωνούν με την υλοποίηση της σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεαστεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Σκέψεις για επέκταση θητείας

Όπως καταγράφεται στο σημείωμα της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, το Υπουργείο Άμυνας ζήτησε γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο της εθελοντικής επέκτασης της θητείας των υπηρετούντων στρατεύσιμων της 2019 Β’ ΕΣΣΟ με αύξηση της μισθοδοσίας τους με σκοπό να καλύψουν το κενό που θα προκύψει από την παραχώρηση προσωρινής απόλυσης στους εθνοφρουρούς της 2020 Β’ ΕΣΣΟ που θα φοιτήσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό αφού δεν υπήρχε σχετικό νομοθετικό υπόβαθρο, σε αντίθεση με τη δυνατότητα πρόσληψης πρόσθετου αριθμού ΣΥΟΠ. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα ήταν θετική, στην πράξη αυτή δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί, διότι η λήψη της επίμαχης απόφασης πάρθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και όταν οι στρατιώτες της 2019 Β’ ΕΣΣΟ είχαν ήδη απολυθεί από την Εθνική Φρουρά.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.