POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Μπάζει ο νόμος, οργιάζουν οι παρανομίες στη χερσόνησο του Ακάμα 

Την αναγκαιότητα τροποποίησης της κείμενης νομοθεσίας που αφορά τη διαδικασία άρσης και αντιμετώπισης παράνομων αναπτύξεων στην ύπαιθρο και ειδικά εντός προστατευόμενων περιοχών, όπως είναι η χερσόνησος του Ακάμα, ζήτησαν με επιστολή τους προς το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως τόσο το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας όσο και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως εξηγούν στις επιστολές τους η υφιστάμενη διαδικασία που παρέχεται μέσα από την ισχύουσα νομοθεσία, και συγκεκριμένα τον περί της Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο που αφορά την «Ειδοποίηση Επιβολής», είναι πολύ χρονοβόρα και μη αποτελεσματική για την αποτροπή των παρανομιών και την επαναφορά του περιβάλλοντος στην αρχική του κατάσταση.

Παράνομες αναπτύξεις όπως εστιατόρια, αναψυκτήρια, τοποθέτηση εξοπλισμών παροχής υπηρεσιών λουομένων (κρεβατάκια και ομπρέλες) εντοπίζονται ακόμη και εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Λάρας-Τοξεύτρας, η οποία να σημειωθεί ότι προστατεύεται διά νόμου από το 1989. Έντονη παράνομη δραστηριότητα παρατηρείται και στην παραλία της Λάρας, παγκοσμίως γνωστός τόπος ωοτοκίας για την πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) και την καρέτα καρέτα (Caretta caretta).

Πρόκειται για δύο απειλούμενα και προστατευόμενα είδη θαλάσσιων χελωνών. Σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία γεννά η πράσινη χελώνα, που είναι και η πιο σπάνια. Το γεγονός, όμως, αυτό δεν εμπόδισε στο πρόσφατο παρελθόν επιχειρηματίες από το να στήσουν εξέδρες για γαμήλιες δεξιώσεις δίπλα από τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών.

Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, οι παρανομίες εντός του δάσους του Ακάμα εντοπίστηκαν και βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζονται οι παρανομίες καθώς η κείμενη νομοθεσία και οι χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονται για την άρση των παράνομων αναπτύξεων δεν αποτρέπουν και δεν εμποδίζουν τους επιτήδειους, που στοχεύουν στο γρήγορο και εύκολο κέρδος, από το να λειτουργούν μικρές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και αναψυκτήρια ακόμη και εντός της χερσονήσου του Ακάμα.

Η επιστολή

Η επιστολή που απέστειλε στις 14/4/2021 ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Κώστας Χατζηπαναγιώτου στον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Κυριάκο Κούνδουρο είναι αρκούντως ενδεικτική και μιλά από μόνη της. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηπαναγιώτου αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα σχετικά με την επιστολή του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας (σ.σ. κ. Παντελή Χατζηγέρου) με ημερομηνία 10/3/2021 και θα ήθελα να επιβεβαιώσω τα όσα αναφέρει ο κ. Χατζηγέρου και το πρόβλημα που δημιουργείται από τη συνεχή ανέγερση μη αδειούχων αναπτύξεων στο ύπαιθρο καθώς και την ανάγκη για χειρισμό του. Όπως ήδη γνωρίζετε, με γνωμάτευσή του ο γενικός εισαγγελέας μας αναφέρει ότι η περιβαλλοντική αξιολόγηση έργων δεν μπορεί να διεξάγεται εφόσον τα έργα έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται υπό υλοποίηση. Ταυτόχρονα, η ευρωπαϊκή οδηγία των οικοτόπων και η αντίστοιχη εθνική νομοθεσία κάνουν λόγο για τη σημασία της αποκατάστασης της ζημιάς από υφιστάμενα έργα ή εργασίες που δυνατόν να επηρεάζουν αρνητικά προστατευόμενες περιοχές ή και είδη. Τόσο κατά τις εποπτικές δραστηριότητες όσο και από σχετικές καταγγελίες φορέων ή και πολιτών το φαινόμενο αυτό παρατηρείται έντονα ακόμα και εντός προστατευόμενων και ευαίσθητων περιοχών ή και εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000. Δυστυχώς, διαπιστώνεται ότι με τα υφιστάμενα νομικά και διοικητικά εργαλεία είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις και αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί από τις παρανομίες αυτές, ιδιαίτερα αφού οι όποιες συνέπειες δεν έχουν άμεση επιβολή (π.χ. εξώδικες ρυθμίσεις). Συγκεκριμένα, η υφιστάμενη διαδικασία που παρέχεται μέσα από την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την ‘Ειδοποίηση Επιβολής’ είναι πολύ χρονοβόρα και μη αποτελεσματική στην αποτροπή του φαινομένου και στην επαναφορά του περιβάλλοντος». Με τον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος να εισηγείται στην κατακλείδα της επιστολής του «όπως μελετηθεί το ενδεχόμενο τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιβολής πιο άμεσων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου με απώτερο σκοπό την αποθάρρυνση τέτοιων πράξεων».

 

Να αρθούν οι παρανομίες στον Ακάμα ζητά το ΑΚΕΛ

 

Τελικός Κυπέλλου: Μόνο με Safepass οι οπαδοί στο ΓΣΠ

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.