POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Μονόδρομος το εμβόλιο μετά το safe passΣε νέα φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μπήκε από χθες η Κύπρος, με τους πολίτες, έχοντας ανά χείρας το safe pass τους, να ετοιμάζονται σιγά – σιγά για την επιστροφή στην κανονικότητα. Εμβολιαστικά κέντρα και κέντρα δειγματοληψίας πήραν φωτιά, με τους πολίτες να θέλουν απεγνωσμένα το κορωνοπάσο και το «προνόμιο» της μερικής επιστροφής στην κανονικότητα που προσφέρει. Φόβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το απότομο άνοιγμα στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας εκφράζουν οι επιδημιολόγοι, την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία βελτιώνεται μέρα με την ημέρα. Το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υγείας δεν είναι τόσο το να διατηρηθεί ο έλεγχος στα κρατικά νοσηλευτήρια, όσο το να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και το ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό πριν από το καλοκαίρι, με το Υπουργείο Υγείας να υποστηρίζει ότι προλαβαίνει τον στόχο της εμβολιαστικής κάλυψης του 65% του πληθυσμού.

Ξανά μανά

Ουρές, κοσμοσυρροή και ταλαιπωρία ήταν η εικόνα που αντίκρισαν όλοι όσοι πήγαν να κάνουν χθες rapid test, με την κατάσταση να βελτιώνεται σε σχέση με την Κυριακή, αλλά με την ταλαιπωρία των πολιτών να παραμένει. Στην ουρά για περισσότερα από 45 λεπτά και κάτω από τις αφόρητες καιρικές συνθήκες δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες και οι λιποθυμίες, με το Υπουργείο Υγείας να αναζητεί λύσεις και να ετοιμάζει περισσότερα κέντρα δειγματοληψίας ούτως ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. To πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί από τη μια ημέρα στην άλλη λόγω του υψηλού ποσοστού του πληθυσμού που θα πρέπει να κάνει τεστ κάθε τρεις ημέρες. Μπορεί το 36% του πληθυσμού να έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών δεν έχει ακόμη δικαίωμα να κλείσει ραντεβού ή δεν έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 3 εβδομάδων αφότου έλαβε την πρώτη δόση, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων. Μόνο και μόνο οι πολίτες 18-30 ετών, οι οποίοι ακόμα δεν έκλεισαν ραντεβού, είναι περισσότεροι από 250.000 χιλιάδες. Αυτοί οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι για τις επόμενες 6 τουλάχιστον βδομάδες να κάνουν κάθε 72 ώρες τεστ ταχείας ανίχνευσης για να διακινούνται ελεύθερα. Έξι εβδομάδες τουλάχιστον σημαίνει πέραν των 12 rapid test, με την ταλαιπωρία και τις ουρές στα σημεία δειγματοληψίας να καταντούν καθημερινό φαινόμενο.

Προσωρινό μέτρο

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας, η διαδικασία των rapid tests στα διάφορα κέντρα δειγματοληψίας, μετά την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε χθες το πρωί, κυρίως από πολίτες που δεν πρόλαβαν να εξυπηρετηθούν την Κυριακή, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά το μεσημέρι, ενώ υπενθυμίζεται ότι εντός των επόμενων ημερών θα αυξηθούν περαιτέρω τα σημεία δειγματοληψίας, καθώς ολοκληρώθηκε χθες ο διαγωνισμός για αγορά υπηρεσιών από μονάδες δειγματοληψίας. Το πρόβλημα όμως παραμένει, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για δικτατορική συμπεριφορά από πλευράς κυβέρνησης, η οποία δεν τους αφήνει άλλη επιλογή πέραν του εμβολιασμού, με την κυβέρνηση να απαντά ότι σε περίοδο υγειονομικής κρίσης δεν έχουμε τη δυνατότητα επιλογής, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια. Εξάλλου, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, το Safe Pass αποτελεί προσωρινό μέτρο το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη νέα πραγματικότητα στην οποία καλούμαστε να προσαρμοστούμε. Πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με το πώς προχωρά η επιδημιολογική εικόνα, αλλά και το εμβολιαστικό πλάνο, με τον κ. Ιωάννου να τονίζει ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης το να παραμείνει το Safe Pass για αρκετό καιρό στη ζωή μας .Όσον αφορά τη λογική πίσω από τη λήψη τού εν λόγω μέτρου, ο κ. Ιωάννου υποστήριξε ότι έχει να κάνει με τον τόπο και όχι με το άτομο. Όπως εξήγησε, το Safe Pass χρειάζεται να προσκομίζεται σε χώρους συγχρωτισμού, γι’ αυτό και ένας μαθητής  για να μεταβεί στο σχολείο χρειάζεται να υποβάλλεται σε έλεγχο μια φορά την εβδομάδα, ενώ αν επιθυμεί να επισκεφθεί κάποιο εστιατόριο ή κατάστημα πρέπει να φέρει μαζί του τεστ 72 ωρών.

Μόνη διέξοδος

Ως λύση στο μαρτύριο των rapid tests αντιμετωπίζουν οι πολίτες το εμβολιασμό, με τα ραντεβού, ανεξαρτήτως εμβολίου, να γίνονται ανάρπαστα σε καθημερινή πλέον βάση. Χθες δικαίωμα για να διευθετήσουν ραντεβού είχαν οι πολίτες 29-30 ετών, όπου από τα 12,598 διαθέσιμα ραντεβού, κλείστηκαν περίπου 8.400 μέχρι τις 09:30π.μ. Σήμερα η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει από τις 7:30 μέχρι και τις 5:30 το απόγευμα, ενώ δικαίωμα για ραντεβού θα έχουν οι πολίτες 27-28 ετών. Την ώρα που ο προγραμματισμός των ραντεβού συνεχίζεται κανονικά, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί. Την πρωτιά στους εμβολιασμούς κατέχει η επαρχία Πάφου με 40,1%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η επαρχία Λευκωσίας με 37,1%, και στη συνέχεια ακολουθούν η Λάρνακα με 35,6%, η Λεμεσός με 34,6 και τελευταία η Αμμόχωστος με 33,1%. Σε παγκύπρια βάση, το ποσοστό εμβολιασθέντων με την 1η δόση ξεπερνά το 36,5% του πληθυσμού, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας η εμβολιαστική κάλυψη να φτάσει το 40%, καθώς πλέον υπάρχει η δυνατότητα στα εμβολιαστικά κέντρα για διεκπεραίωση 15.000 εμβολιασμών καθημερινά.

Αλλαγές για AstraZeneca

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει ο επαναπρογραμματισμός των ραντεβού για τους πολίτες που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca στις αρχές Μαρτίου. Πρόκειται για περίπου 70 χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι θα ενημερωθούν με μήνυμα για το ραντεβού τους. Υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος για τη δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca έχει μειωθεί στις οκτώ, αντί στις δώδεκα εβδομάδες. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανανεώσει επί του παρόντος τη σύμβασή της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 με την AstraZeneca για μετά τον Ιούνιο, όπως ανέφερε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, έπειτα από την ανακοίνωση της υπογραφής νέας σύμβασης της ΕΕ με την Pfizer. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, η δεύτερη δόση του εμβολίου είναι ήδη εξασφαλισμένη καθώς οι παραγγελίες θα παραδοθούν, άρα δεν επηρεάζεται το εμβολιαστικό πλάνο. Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου θεωρείται άκρως σημαντική για αποκτήσει κανείς ανοσία. Σε σχέση με το AstraZeneca διασφαλίζεται ανοσία κατά 70% τρεις εβδομάδες από την 1η δόση, ενώ 15 ημέρες μετά τη 2η δόση επιτυγχάνεται προστασία έναντι της Covid-19 της τάξεως 76% έως 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

 

 

 

Rapid test: ΕΔΩ τα σημεία δειγματοληψίας για αύριο Τρίτη, 11/05 (κατάλογος)

 

Τρίτη 11/05 ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού για τους 27-28 ετών και την Τετάρτη 12/05 για τους 25-26

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.