Φόρμα αναζήτησης

Μισό αιώνα μελισσοκόμος στον Διαρίζο (pics)

Μια κινεζική παροιμία λέει:

«Αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος για μία μέρα, μέθυσε.

Αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος για μία εβδομάδα, πάρε λαχείο.

Αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος για έναν μηνά, πήγαινε ταξίδι.

Αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος για έναν χρόνο, παντρέψου.

Αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος για πάντα, γίνε μελισσοκόμος!»

 

Βρισκόμαστε στα βουνά της κοιλάδας του Διαρίζου και συγκεκριμένα στα Μέσανα. Εδώ, σε χωριά των 10-20 κατοίκων, οι κοινωνίες των ανθρώπων σιγά-σιγά σβήνουν, ενώ απεναντίας -και ειδικά αυτή την εποχή- οι αποικίες των μελισσών πληθαίνουν. Όπως μας αναφέρουν, η άνοιξη είναι η ετήσια περίοδος ανάπτυξης των πληθυσμών των μελισσών, καθώς η βασίλισσα αισθάνεται τον καιρό να θερμαίνεται, τη μέρα να μεγαλώνει, και μαζί με αυτά την ανθοφορία να πληθαίνει. Τότε καλείται να αυξήσει τους ρυθμούς της γέννας της -μάλιστα φτάνοντας την απόδοσή της και στα 1.500-2.000 αβγά την ημέρα και αυξάνοντας το βάρος της κατά 7 φορές- ώστε μια ικανή στρατιά από εργάτριες μέλισσες να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες για εισαγωγή γύρης και νέκταρ, με απώτερο σκοπό τα πολυπόθητα στοιβαγμένα αυγουστιάτικα μέλια στους ορόφους των κυψελών που επισκεφτήκαμε για χάρη του ρεπορτάζ.

Ο μελισσοκόμος Χριστόδουλος Βρυώνη από τα Μέσανα της Πάφου ετοιμάζει τον καπνό στο καπνιστήρι.

 

 

Αλλαγή βασιλισσών

Το Α και το Ω για όλα αυτά είναι τα καλά γονίδια της βασίλισσας. Το έμπειρο μάτι του 72χρονου μελισσοκόμου που μας φιλοξένησε εκείνο το πρωί στο μελισσοκομείο του, του κ. Χριστόδουλου Βρυώνη από τα Μέσανα της Πάφου, αντιλαμβάνεται ποια από τα βασιλοκελιά των ορφανεμένων κυψελών θα εκκολάψουν σε λίγες μέρες μια εν δυνάμει αποδοτική βασίλισσα, μια σούπερ γεννοβολήτρα μάνα. Είναι τώρα η περίοδος που αλλάζει τις βασίλισσες στα μελίσσια του.

Ετοιμάζεται να επέμβει με το ξέστρο (μελισσοκομικό μαχαίρι), ώστε να εξολοθρέψει τα μικρά και ασθενικά βασιλοκελιά, οι νύμφες των οποίων είναι ικανές σε περίπτωση τελικής «βασιλείας» τους -γιατί στον κόσμο της κυψέλης η βασίλισσα είναι πάντα μία και η πρώτη που γεννιέται κάνει ένα σεργιάνι και σκοτώνει όσες δεν πρόλαβαν ακόμη να γεννηθούν- να καταστήσουν το μελίσσι λιγοστό και μη αποδοτικό σε μέλι. Ακόμη και να το καταδικάσουν σε εξάλειψη, όμοια με τη μοίρα των χωριών της περιοχής. Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις ο κ. Βρυώνη θα σκοτώσει μια γριά και βραδυκίνητη βασίλισσα, ώστε να αντικατασταθεί από τις μέλισσες με άλλη, νέα και ακμαία.

Άριστης ποιότητας βασιλικά κελιά, από όπου θα εκκολαφθούν νέες και δραστήριες βασίλισσες. Μία θα επικρατήσει στο τέλος, αφού εξολοθρεύσει τις αδελφές της.

 

 

Τα βουνά του

Καθώς ο μελισσοκόμος ετοιμάζει τη φωτιά μέσα στο καπνιστήρι, μας δείχνει από την άκρη του γκρεμού απέναντι τα βουνά του. Σε αντίθεση με τις χαμηλές περιοχές, είναι ακόμη καταπράσινα. «Τούτα ούλλα έν’ η κοιλάδα του Θκιαρίζου!» τονίζει. Εξηγεί ότι στα 54 χρόνια που ασκεί τη μελισσοκομία έχει «χτενίσει» την περιοχή, παρατάσσοντας σε διάφορες τοποθεσίες τις κυψέλες: από το βάθος όπου διακρίνεται το Κιδάσι, και μετά στα Κελοκέδαρα και την Τραχυπέδουλα, μέχρι πιο πάνω, στον Άγιο Νικόλαο και την Αρμίνου. Πίσω από τον Άγιο Νικόλαο διακρίνουμε και την κορυφή του μυθικού όρους «Αφάμη» (αφιερωμένου στην αρχαιότητα στον Ευφήμιο Δία), την πλευρά της στο Όμοδος, όπου, όπως λέει, έτυχε κι εκεί να εκμεταλλευτεί ανθοφορίες. Όπως και πίσω μας, στις περιοχές του Άη Γιάννη, κοντά στους γκρεμούς του οποίου τρέφονται οι λιγοστοί γύπες της Κύπρου.

Όλα αυτά τα βουνά είναι και δικά του, μέσα από τον στενό δεσμό της μεταξύ τους αλληλεξάρτησης, η οποία σφυρηλατήθηκε και δοκιμάστηκε στο αμόνι του χρόνου. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους μελισσοκόμους, ποτέ δεν μετακίνησε τα μελίσσια του από εκεί.

 

 

Ο καιρός

Από τις καλύτερες περιοχές της Κύπρου, λέει, λόγω της πυκνής ανθοφορίας, «αλλά» -και το τονίζει αυτό το ‘’αλλά’’- φτάνει να επικρατούν οι ιδανικές καιρικές συνθήκες, δηλαδή βροχές τον χειμώνα και την άνοιξη και υγρασία τον Ιούνιο-Ιούλιο, πριν από τον τρύγο του θυμαριού και της ‘‘αρκολασμαρκάς’’.

Δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω του καλοκαιρινού καύσωνα και των ξηρών αέρηδων, η παραγωγή του μελιού του ήταν ελάχιστη, μιας και αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για τη νεκταροέκκριση των άγριων ανθών. Όπως αναφέρει, η παραγωγή του μελιού είναι θέμα τύχης, αναλόγως των καιρικών συνθηκών. Η φετινή χρονιά μέχρι στιγμής εκτιμά ότι είναι πολύ καλή. «Αν κάμει καιρικές συνθήκες καλές, με καμιάν βροσιήν τωρά τζιαι υγρασίες το καλοτζιαίριν, εννά περάσουμεν καλά», λέει.

 

Μπορείτε να εντοπίσετε τη βασίλισσα;

 

 

Σηκώνουμε καπάκια

Από το καπνιστήρι αναδύεται τώρα ο επιθυμητός πυκνός λευκός καπνός της καμένης πευκοβελόνας. Έχει ρίξει μέσα και ένα κομματάκι ξερή αναθρήκα -ή βανούκα όπως τη λένε οι Παφίτες- για μεγαλύτερη διάρκεια. Πλησιάζουμε προς τις κυψέλες ακάλυπτοι για αρχή. Πρέπει να βιαστούμε, γιατί από τα νότια διακρίνονται πυκνά μαύρα σύννεφα, η παρουσία των οποίων μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και ανησυχία στη μέλισσα.

Στο σήκωμα του καπακιού της πρώτης κυψέλης κάποιες προβάλλουν επιθετικά. Τότε ένα από τα παιδιά του που ήταν μαζί μας, ο Γιώργος Βρυώνη, τους απαντά με καπνό για να κάνουν πίσω, όχι σε μεγάλες δόσεις και ούτε γρήγορα, γιατί όπως μας εξηγεί και ο πατέρας «είναι κοπέλες και πρέπει να τις προσέχουμε».

 

 

Σεβασμός στα «κορίτσια»

Χωρίς πολλή καθυστέρηση τα χέρια του αρχίζουν να σηκώνουν από μέσα πλαίσια με μέλισσες. Εργάζεται μεθοδικά και προσεκτικά, με απέριττες κινήσεις κάνει στοχευμένους ελέγχους. Τον βλέπουμε με έκπληξη να πλησιάζει το στόμα του και να φυσά στις μέλισσες ώστε να παραμερίσουν για να ξεσκεπαστούν τα βασιλοκελιά. Το κάνει με σεβασμό και του το επιτρέπουν. Τις μετακινεί απαλά και με τα δάχτυλα. Ξαφνικά φτάνει στα αφτιά μας δυνατός βόμβος, αλλά δεν είναι ο εκνευρισμός τους, όπως εξηγεί ο Γιώργος Βρυώνη, μυημένος κι αυτός σε αυτή τη «μουσική», είναι ο χαρακτηριστικά βαρύς ήχος των κηφήνων, που αφθονούν αυτή την εποχή, μιας και καλούνται να γονιμοποιήσουν σε ερωτικές πτήσεις τις νεαρές βασίλισσες με το που θα ξεμυτίσουν αυτές από την κυψέλη.

Τα μαύρα σύννεφα είναι πλέον από πάνω μας. Η διάθεση των μελισσών αλλάζει. Ακόμα κι ο καπνός δεν τις καθησυχάζει. Ορμούν μερικές στη μαύρη φωτογραφική μηχανή – το χρώμα που τις εκνευρίζει. Δεχόμενοι 1-2 τσιμπήματα επιστρέφουμε για λίγο στο αυτοκίνητο και φοράμε τις άσπρες στολές.

 

«Ιατροσυμβούλιο»

Εκείνο το πρωί προσέχαμε κάθε φορά τον κ. Βρυώνη που συζητούσε με τον γιο του, σαν σε ιατροσυμβούλιο, προτού προχωρήσει, πολύ γρήγορα, στην αφαίρεση των αδύναμων βασιλοκελιών. Επέλεγε και άφηνε στο τέλος 2-3 μεγάλα. Μας εξηγεί ότι είτε η πρώτη βασίλισσα που θα βγει έξω θα καταστρέψει τα υπόλοιπα που ακόμη να ανοίξουν, είτε οι γεννημένες θα δώσουν θανάσιμη μάχη μεταξύ τους με δαγκωματιές. Επιστρέφει πίσω το πλαίσιο κεριού που φιλοξενεί τις βασιλικές νύμφες και βάζει από πάνω του μια μικρή πέτρα, ώστε την επόμενη φορά να μπορέσει να το βρει αμέσως.

Συζητά με τον γιο του, σαν σε ιατροσυμβούλιο, προτού προχωρήσει πολύ γρήγορα στην αφαίρεση των αδύναμων βασιλοκελιών.

 

 

 

 

Βροχές και χαλάζι

Όταν άρχισε να βρέχει ήμασταν στο αυτοκίνητο για τον γυρισμό στο σπίτι του. Τι κι αν η δυνατή βροχή έφερε και το καταστροφικό για τους γεωργούς χαλάζι; Ο Χριστόδουλος Βρυώνη είπε ότι νιώθει πολύ ευτυχισμένος, διότι αυτή η καλή βροχή σημαίνει παράταση για ακόμη έναν μήνα της ανθοφορίας στην κοιλάδα του Διαρίζου.