Φόρμα αναζήτησης

Μιχάλης Παπαπέτρου:«Η πρόταση Ακιντζί ανοίγει το δρόμο για λύση»

Μ. Παπαπέτρου προς Πρ. Αναστασιάδη: «Τώρα είναι η ώρα. Απόδειξε ότι η κρίση χρειάζεται ΗΓΕΤΗ και όχι φοβισμένους και αμήχανους επικεφαλής» [...]

Read More...

Με αφορμή την προχθεσινή πρόταση – δημόσια δήλωση Ακιντζί, ο οποίος είπε ότι εάν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να αποδεχθεί το Πλαίσιο Γκουτέρες χωρίς αλλοιώσεις, όπως έχει υποβληθεί, ας το δηλώσει άμεσα και να το ανακοινώσουμε ως «στρατηγική συμφωνία πακέτο», ο πρώην κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, προέβη στην ακόλουθη γραπτή τοποθέτηση:«Η πρόταση που υπέβαλε ο Μουσταφά Ακιντζί για προσυπογραφή από τους δύο ηγέτες του Πλαισίου Γκουτέρες, αποτελεί τεράστιας σημασίας εξέλιξη, που ανοίγει το δρόμο για λύση του Κυπριακού. Για μία ακόμα φορά η ελληνοκυπριακή ηγεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την Ιστορία. Εάν η αντίδραση μας θα είναι να μασούμε τα λόγια μας, και αν αποφύγουμε να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα και με σαφήνεια υπέρ της αποδοχής, τότε, εκτός από αναξιόπιστοι, αφού μέχρι χθες ο Πρόεδρος ισχυριζόταν ότι αποδέχεται το Πλαίσιο, θα εξουδετερώσουμε οριστικά κάθε δυνατότητα για επανένωση της Κύπρου, στα πλαίσια μίας ομοσπονδίας.

  Διαβάστε επίσης: Στρατηγική συμφωνία πακέτο «βλέπει» στο πλαίσιο Γκουτέρες ο Ακιντζί

  Διαβάστε επίσης:Τσιελεπής: «Όποιος δεν θέλει να πάει στον μύλο πέντε μέρες κοσκινίζει»

 

 

»Αποδοχή της πρότασης σημαίνει:

(α) Κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων και την αντικατάσταση του από ένα πολυμερές σύστημα ασφάλειας, όπου οι συμμετέχουσες δυνάμεις δεν θα μπορούν να εγγυούνται τον εαυτό τους

(β) Κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης

(γ) Αποχώρηση του κατοχικού στρατού και παραμονή μόνο της ΕΛΔΥΚ (950 στρατιώτες) και ΤΟΥΡΔΥΚ (650 στρατιώτες). Για το χρόνο αποχώρησης των αποσπασμάτων αυτών, θα συναποφασίσουν ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας

(δ) Λύση του εδαφικού στο συμφωνημένο πλαίσιο (μίνιμουμ 28,2% και μάξιμουμ 29,2% του εδάφους), κατά τρόπο που, στις υπό επιστροφή περιοχές, να περιλαμβάνεται και η Μόρφου. Θα ληφθεί, επίσης, υπόψιν η μεγάλη πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο θέμα της ακτογραμμής

(ε) Εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρούμενη σταθμισμένη ψήφο, την οποία πρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντανά, και την είχαν προηγούμενα αποδεχθεί οι Πρόεδροι Κληρίδης, Παπαδόπουλος και Χριστόφιας

(στ) Αποδοχή της αποτελεσματικής συμμετοχής, και όχι της αριθμητικής ισότητας, των Τ/Κ στην διοίκηση της Ομοσπονδίας. Στις πιο βασικές πτυχές (Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική εξουσία) υπάρχει συμφωνία, με την ύπαρξη στην εκάστοτε πλειοψηφία, τουλάχιστον μιας από τις τρεις τ/κ ψήφους. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να επεκταθεί και στις λιγότερο σημαντικές πολυμελείς ανεξάρτητες ομοσπονδιακές αρχές.

»Αν, λοιπόν, στα πιο πάνω είτε πούμε όχι, είτε τα κολοκυνθήσουμε για να τα ματαιώσουμε, τότε επίσημα θα καταστούμε οι υπαίτιοι της μη λύσης. Και αυτό θα είναι εξαιρετικά άδικο για τον λαό μας, που για 45 χρόνια υποφέρει από τις συνέπειες της κατοχής.

»ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, τώρα είναι η ώρα. Απόδειξε ότι η κρίση χρειάζεται ΗΓΕΤΗ και όχι φοβισμένους και αμήχανους επικεφαλής»

Η δήλωση Ακιντζί

 

Σημειώνεται ότι ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε διάγγελμα με αφορμή την 3η επέτειο από την ανάληψη των καθηκόντων του ως «προέδρου» (30 Απριλίου 2015) ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες όπως είχε υποβληθεί στις πλευρές, το πλαίσιο να ανακοινωθεί ως μια στρατηγική συμφωνία – πακέτο. «Τότε θα έχουν νόημα και οι διαπραγματεύσεις για τη συμπλήρωση των κενών».

Όποτε έρχεται στην επικαιρότητα η ιδέα για μια λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών ο ίδιος λέει ότι μια τέτοια λύση δεν μπορεί να συζητηθεί στο τραπέζι, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι «και από την νότια Κύπρο εάν υπάρχουν κάποτε τέτοιες ιδέες, δεν είναι πειστικές. Εάν ήταν σοβαρές και πειστικές, σίγουρα θα μπορούσαν να αξιολογηθούν».
Όμως, συνέχισε, μια τέτοια φόρμουλα μπορεί να υλοποιηθεί ίσως αν οι συγκυρίες είναι κατάλληλες και έχουμε τέτοιες ισχυρές διεθνείς σχέσεις για να το πετύχουμε. Είναι ωστόσο φανερό ότι γι’ αυτό το σημερινό πολιτικό κλίμα δεν είναι κατάλληλο, πρόσθεσε. Ούτε και είναι ρεαλιστικό, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, να αναμένουν οι Τ/κ να τους αναγνωρίσει ως χωριστό κράτος η πλευρά που θα το έκανε τελευταία, δηλαδή η ελληνοκυπριακή.

Ο κ. Ακιντζί είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει νόημα να ζήσουμε ξανά μια διαπραγματευτική διαδικασία που δεν είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και έχει ανοικτό τέλος, και πρόσθεσε ότι η διέξοδος από την παρούσα κατάσταση μπορεί να αναζητηθεί στο πλαίσιο μιας προσέγγισης στρατηγικού πακέτου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Όμως, είναι φανερό ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένονται διαφορετικά αποτελέσματα επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα» είπε, προσθέτοντας ότι «όλες οι πλευρές είναι ειλικρινείς στο θέμα του πλαισίου Γκουτέρες, πολλά στοιχεία του οποίου προέκυψαν και με δικές μας προσπάθειες μέσα στα χρόνια».

 

Send this to a friend