Φόρμα αναζήτησης

Μία βιολογική φάρμα με ιστορίαΤον Πιερή Χατζηπιερή τον γνωρίσαμε το 2016 μέσα από τον «συναιτερισμό για την ειρήνη», ο οποίος λειτούργησε άψογα στον Απόστολο Ανδρέα υπό τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά που οδήγησε στην αναστήλωση της μονής. Τότε στο ρεπορτάζ μας οι δύο εργολάβοι που είχαν αναλάβει το έργο, ο κ. Χατζηπιερής από ε/κ πλευράς και ο Τ/Κ κ. Yakup Tel, είχαν σημειώσει πως παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως η διαφορετική γλώσσα και νοοτροπία, ακόμα και τα διαφορετικά στάνταρτ στην ποιότητα των υλικών, δεν υπήρξαν μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και αδιέξοδα. Είχαμε αναδείξει μέσα από τα λεγόμενά τους πως παρότι το μοναστήρι κινδύνευε να καταρρεύσει, χάρη στην ευθύνη που οι δυο τους ένιωθαν απέναντι στο ιστορικό μοναστήρι και την πατρίδα τους, χάρη στην εκτίμηση και τον σεβασμό που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, έγινε το θαύμα. Είχαμε επίσης γράψει για τη μεταξύ τους φιλία που δημιουργήθηκε και πώς αυτό το έργο μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό για τις συνεργασίες που θα γίνουν στο μέλλον.

Το παζαράκι

Τον κ. Χατζηπιερή τον «συναντήσαμε» και πριν από μερικές μέρες ραδιοφωνικά στην πρωινή εκπομπή του 107.6 «Άστα Μανιάνα» με τη συνάδελφο Μανιάνα Καλογεράκη. Σε αυτή τη συζήτηση ο Πιερής Χατζηπιερής, από ένα άλλο μετερίζι, αυτό το παραγωγού βιολογικών προϊόντων, αναδεικνύει τη σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον του, και την αξία της αειφόρου ανάπτυξης. Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στη Μανιάνα Καλογεράκη ο Πιερής Χατζηπιερής, διατηρεί μία φάρμα εννέα εκταρίων με βιολογικά προϊόντα, λαχανικών και ζαρζαβατικών κατ’ ακρίβεια, στην Αγία Φύλα, απ’ όπου προμηθεύονται 150 οικογένειες περίπου της Λεμεσού τα εβδομαδιαία φρέσκα λαχανικά τους.

Το πρότζεκτ αυτό ξεκίνησε το 2012 όταν ο κ. Χατζηπιερής και η σύζυγός του, ο πρώτος πολιτικός μηχανικός και η δεύτερη μαθηματικός, αποφάσισαν να ενοικιάσουν τα γύρω χωράφια από το σπίτι τους και να τα καλλιεργήσουν με βιολογικό τρόπο. Ήταν μια φυτεία μικρής κλίμακας για να τρώνε οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι φίλοι τους. Η παρότρυνση ωστόσο που είχαν από άτομα που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν, οδήγησαν σε ένα παζαράκι που θεσμοθετήθηκε και λειτουργεί εδώ και χρόνια σε εβδομαδιαία βάση.

Φοιτητές… παραγωγοί

Η εμπειρία τους με τα βιολογικά προϊόντα δεν ξεκινά στις μέρες μας. Αρχές της δεκαετίας του ’80, φοιτητές στην Πάτρα, ήταν ανάμεσα σε μία ομάδα φοιτητών που καλλιεργούσαν συλλογικά μία μεγάλη έκταση βιολογικών προϊόντων τα οποία πουλούσαν στις λαϊκές αγορές. «Αρχές της δεκαετίας του ’80, ήταν ένα πρωτοποριακό έργο αυτό», σημειώνει ο κ. Χατζηπιερής στον ραδιοφωνικό σταθμό μας. «Για αυτό θεωρήσαμε εντελώς φυσιολογικό όταν επιστρέψαμε στην Κύπρο να συνεχίσουμε αυτή την ενασχόληση με βιολογικές καλλιέργειες που αναπτύξαμε στη Γερμασόγεια. Όμως, ο κόσμος της Κύπρου δεν ήταν τότε ακόμη έτοιμος να τρέφεται βιολογικά, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε οικονομικές περιπέτειες. Ως εκ τούτου, βάλαμε μία άνω τελεία στην προσπάθειά μας και ακολουθήσαμε τις καριέρες μας με βάση τα πτυχία μας». Παρότι δεν ήταν ευνοϊκές τότε οι συνθήκες, σημειώνει, η προσπάθεια του 1986-1987 καταγράφεται ως η πρώτη προσπάθεια καλλιέργειας βιολογικών λαχανικών που έγινε στην Κύπρο.

Αναφέρεται και σε μια όμορφη λεπτομέρεια από την αναστήλωση του Αποστόλου Ανδρέα που σχετίζεται με τις βιολογικές καλλιέργειες. Όπως σημειώνει, λόγω της απόστασης η ομάδα του έργου διέμενε στην Καρπασία σε ένα χώρο που είχε παραχωρήσει ο πατήρ Ζαχαρίας. «Εκεί, με τη βοήθεια του Λευτέρη, του επιστάτη του μοναστηριού, κάναμε μία βιολογική καλλιέργεια και τρώγαμε για ένα ολόκληρο καλοκαίρι τα λαχανικά μας. Και αυτό έγινε σε συνεργασία με Τουρκοκύπριους και Τούρκους που έμεναν και αυτοί στην περιοχή και συμμετείχαν στην κοινή προσπάθεια. Ήταν ένα αντικείμενο που μας είχε ενώσει και ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία», σημειώνει.

«Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές»

Μιλώντας για το υψηλότερο κόστος των βιολογικών προϊόντων, ο κ. Χατζηπιερής εξηγεί ότι οφείλεται στα αυξημένα εργατικά. Για παράδειγμα, τα ζιζάνια που φυτρώνουν δίπλα από τη βιολογική καλλιέργεια σε καθημερινή βάση απομακρύνονται με το χέρι, μία επίπονη εργασία που προϋποθέτει πολλαπλάσιο χρόνο απ’ ό,τι μία συμβατική όπου η ίδια εργασία γίνεται με ψεκασμό. Τα λιπάσματα επίσης, εξηγεί, στις βιολογικές καλλιέργειες έχουν ίσως τετραπλάσιο κόστος. «Οι συμβατικές καλλιέργειες χρησιμοποιούν χημικές ουσίες. Εμείς οργανικές. Ένας σάκος 25 κιλών νιτρικής αμμωνίας είναι 5 ευρώ και αντιστοιχεί σε 2 τόνους οργανική ουσία που κοστίζουν 100 ευρώ», εξηγεί, συν το κόστος ενσωμάτωσης στο χώμα που και πάλι αποτελεί χειρωνακτική εργασία που προϋποθέτει χρόνο. «Δεν υστερεί σε παραγωγικότητα από συμβατικές καλλιέργειες η βιολογική, και με τις αειφόρους διαδικασίες που ακολουθούμε το έδαφος ανανεώνεται και συνεχώς παράγει και αποδίδει», σημειώνει. Στο αγρόκτημα της οικογένειας Χατζηπιερή καλλιεργείται μία ποικιλία ντομάτας, η λεγόμενη μαρμάντα, η οποία έχει πραγματική γεύση ντομάτας διότι είναι από σπόρο κι όχι από υβρίδιο.

Η Κύπρος, καταλήγει ο κ. Χατζηπιερής, είναι ιδανική χώρα για βιολογικές καλλιέργειες, αλλά δυστυχώς μείναμε κολλημένοι στις συμβατικές. «Θα μπορούσε να υπάρχει δυναμική, με οφέλη για την υγεία ντόπιου πληθυσμού αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη και τις εξαγωγές. Με την πρόσφατη κρίση φάνηκε πόσο ξύλινα είναι τα πόδια της οικονομίας μας, η οποία στηρίζεται στις υπηρεσίες. Αν στηριζόταν στον πρωτογενή τομέα δεν θα χρειαζόταν να είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και να περιμένουμε από το κράτος επίδομα». Η φάρμα των βιολογικών δούλεψε κανονικά και την περίοδο της πανδημίας, ενώ βρέθηκε και τρόπος για τη διάθεση των προϊόντων μέσω ηλεκτρονικών παραγγελιών.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.