POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Μια λάθος καταδίκη οδήγησε σε απαλλαγή 

Λάθος επαρχιακού δικαστηρίου, σε υπόθεση βίας στην οικογένεια, οδήγησε σε ακύρωση της καταδίκης από το Ανώτατο Δικαστήριο που εξέτασε έφεση του καταδικασθέντος. Το Ανώτατο απέδωσε στο πρωτόδικο δικαστήριο λανθασμένη διαχείριση της κατηγορίας και ότι ενήργησε με ελλείπουσα κρίση καταδικάζοντας τον κατηγορούμενο για παράνομη επίθεση κατά της συζύγου του.

Το πρωτόδικο δικαστήριο, σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, «είχε αποδεχτεί ως αξιόπιστη τη μαρτυρία της παραπονούμενης ότι ο εφεσείων, σύζυγός της, τη χτύπησε με τα δύο του χέρια στα αφτιά. Και βασίστηκε σε αυτή και μόνο για να τον κρίνει ένοχο στη σχετική κατηγορία». Ωστόσο στο κατηγορητήριο αναφερόταν κατηγορία για «κοινή επίθεση, κατά παράβαση των άρθρων 2, 3(1)(4) και 4(1)(2)(ιβ) του περί Βίας στην Οικογένεια Νόμου». Το άρθρο 4(1) προβλέπει πως όταν τα αδικήματα διαπράττονται από ένα μέλος της οικογένειας σε βάρος άλλου μέλους, αυτά θεωρούνται, για τους σκοπούς του νόμου, αυξημένης σοβαρότητας και το δικαστήριο κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να επιβάλει αυξημένες ποινές αντί για τις ποινές που προβλέπονται στα άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Σε συγκεκριμένη πρόνοια αναφέρεται πως «η φυλάκιση αυξάνεται από ένα σε δύο χρόνια ή επιβάλλεται προβλεπόμενη χρηματική ποινή ή και οι δύο ποινές».

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του παραπέμπει στην πρωτόδικη απόφαση «ότι σε σχέση με την κατηγορία: ‘Βεβαίως θα πρέπει να αποδειχθεί και η ιδιότητα μέλους της οικογένειας εν τη εννοία του νόμου, …’, ο εφεσείων προβάλλει τη θέση ότι το πρωτόδικο δικαστήριο τον καταδίκασε για αδίκημα κατά παράβαση του Ν.119(Ι)/2000. Διαφορετικά δεν θα απαιτείτο απόδειξη ότι η παραπονούμενη ήταν σύζυγός του, ούτε και σχετική αναφορά στις λεπτομέρειες αδικήματος της κατηγορίας».

Τυπικό λάθος… ουσίας

Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε για αδίκημα που σύμφωνα με τον νόμο το δικαστήριο μπορούσε να τον κρίνει ένοχο «με μόνη την κατάθεση του θύματος εφόσον δεν ήταν δυνατόν υπό τις περιστάσεις να εξασφαλιστεί ενισχυτική μαρτυρία». Στην έφεση αναφέρεται πως η καταδίκη του κατηγορούμενου αποφασίστηκε εσφαλμένα από το πρωτόδικο δικαστήριο το οποίο «δεν αναζήτησε ενισχυτική μαρτυρία και δεν αυτοπροειδοποιήθηκε για την απουσία τέτοιας προτού τον καταδικάσει». Στην απόφαση του Ανωτάτου σημειώνεται: «διαπιστώνουμε ότι σε κανένα σημείο της πρωτόδικης απόφασης δεν γίνεται αναφορά στο άρθρο 16 του Ν.119(Ι)/2000 ή στην ουσία των όσων διαλαμβάνει. Η πρωτόδικη απόφαση αρχίζει αναφέροντας ότι ο εφεσείων αντιμετώπιζε την κατηγορία της κοινής επίθεσης κατά παράβαση του άρθρου 242 του Κεφ. 154, παραλείποντας μνεία στον Ν.119(Ι)/2000». Ωστόσο, προστίθεται, «όπως σημειώνεται πιο πάνω, γίνεται αναφορά στην ιδιότητα της παραπονούμενης ως μέλος της οικογένειας του εφεσείοντος, ως γεγονός που θα έπρεπε να είχε αποδειχτεί».

Η απόφαση του Ανωτάτου αναφέρει πως «όταν ο νόμος προνοεί αυστηρότερη ποινή όταν περιγραφόμενο αδίκημα διαπράττεται κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις που θεωρούνται επιβαρυντικές, ουσιαστικά, έστω και αν δεν είναι νομοτελειακά ακριβές, δημιουργείται ένα νέο αδίκημα, που στοιχειοθετείται με την απόδειξη όλων των συστατικών στοιχείων του περιγραφόμενου αδικήματος, πλέον των επιβαρυντικών περιστάσεων».

Το πρωτόδικο δικαστήριο, αν και θα μπορούσε να καταδικάσει τον κατηγορούμενο για αδίκημα που προβλέπεται, τον καταδίκασε για άλλο αδίκημα «με αποτέλεσμα η καταδίκη του εφεσείοντος να κρίνεται ανασφαλής», και συνεπώς ακυρώνεται καθώς «δεν υπάρχει τρόπος να υποκαταστήσουμε την ελλείπουσα κρίση του πρωτόδικου δικαστηρίου».

 

Καταρρέει το εμβληματικό ξενοδοχείο King George στην περίκλειστη των Βαρωσίων – Η ιστορία του αγαπημένου ξενοδοχείου του Σεφέρη (Φωτογραφίες)

 

Αναμένει τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο ο Αρχιεπίσκοπος για τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας

 

Ανοίγει σήμερα η Πύλη Εμβολιασμού για τα άτομα 49 και 50 ετών: Διαθέσιμα 16,000 ραντεβού

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.