Φόρμα αναζήτησης

Η εξαγγελία ερευνών και τι θα βρει το μαχαίρι μετά το ξεκοκκάλισμα

Μόνιμη επωδός κάθε φορά που ξεσπά ένα σκάνδαλο, μικρό ή μεγάλο, κάθε που ένα γεγονός, συνήθως αποτρόπαιο, φρικτό συγκλονίζει το παγκύπριο, κάθε που γίνεται μια ματσαράγκα, ακόμα και κακοδιαχείριση ή διασπάθιση δημοσίου χρήματος, η εξαγγελία έρευνας. Από αυτές που προμηνύουν ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο. Μόνο που αυτοί που εξαγγέλλουν τις έρευνες, διαχρονικά, γνωρίζουν πολύ καλά ότι στη βράση κολλά το σίδερο. Θυμάται κανείς το σκάνδαλο του ΧΑΚ; Τι απέγινε έστω εκείνο το κοινοβουλευτικό πόρισμα; Είναι γι’ αυτό που τα πορίσματα, αν και εφόσον προκύψουν, περιμένουν το σίδερο να… κρυώσει.

Κατόπιν… εορτής!

Το σκάνδαλο για την προμήθεια και την εγκατάσταση του περιβόητου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, γνωστού ως έργο LEFCO που κόστισε περίπου 20 εκατ. ευρώ, είναι ενδεικτικό. Παρά τις ευθύνες που απέδωσε το πόρισμα ερευνώσας λειτουργού σε τρεις πρώην ανώτερους λειτουργούς της Cyta και του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, το σκάνδαλο μπήκε στα συρτάρια ως μη… εξιχνιασθέν καθώς δεν μπορούσε να διαταχθεί πειθαρχική έρευνα εναντίον τους αφού είχαν προ καιρού αφυπηρετήσει. Σύμφωνα δε με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ούτε ποινική έρευνα μπορούσε να ξεκινήσει, αφού από τη μαρτυρία απουσιάζει το στοιχείο της πρόθεσης καταδολίευσης. Την ίδια ώρα είναι καλά γνωστή η κοντή μνήμη των πολιτών που συνεπαίρνει βεβαίως και τα ΜΜΕ σε τέτοια ζητήματα με την επικαιρότητα να τρέχει και κάτι νέο να επισκιάζει το προηγούμενο.

Πέπλο… μαντίλας

Ενδεικτικό και το περιστατικό με τη μαντίλα στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα, το οποίο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Έχουμε ωστόσο μείνει στη 18η Σεπτεμβρίου και στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας που συνόψιζε το πόρισμα έρευνας που διατάχθηκε, σε τρία σημεία: στη διαχείριση του περιστατικού από τον διευθυντή του σχολείου, στη Νομοθεσία και τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και στη συμπεριφορά μερίδας μαθητών/τριών. «Τα πιο πάνω θέματα» σημειώνεται «θα τύχουν χειρισμού από το ΥΠΠΑΝ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Έμαθε κανείς τι χειρισμοί έγιναν, αν έγιναν τελικά πέραν της απόσπασης του διευθυντή που προηγήθηκε; Σε όποια προσωπικά δεδομένα και να προσκρούουν τα πιο πάνω (αυτό λέχθηκε ως λόγος για συσκότιση) δεν έπρεπε να μάθουμε πώς έπεσε η αυλαία για την εν λόγω υπόθεση;

Περαιτέρω, ασκήσαμε κριτική, γελάσαμε, κάναμε πλάκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά ακόμα δεν μάθαμε ποιος και γιατί χάραξε στους δρόμους της Λεμεσού κόκκινες ζιγκ ζαγκ λωρίδες βαφτίζοντάς τες ποδηλατολωρίδες παρά την έρευνα που διέταξε ο Δήμος Λεμεσού…

Το μαχαίρι στο κόκκαλο

Στις 11/9/2019 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού. Άλλη μια υπόθεση που συγκλόνισε το παγκύπριο. «Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο», τόνισε τότε η κ. Αιμιλιανίδου, προσθέτοντας: «Έχουμε μια υποχρέωση, να δούμε τα γεγονότα αντικειμενικά και γι’ αυτό έχει διοριστεί η επίτροπος Διοικήσεως η οποία δύναται να διερευνήσει όλα τα θέματα που έχουν προκύψει. Αν κρίνει ότι προκύπτουν είτε ποινικά είτε πειθαρχικά αδικήματα εναντίον οποιουδήποτε, τότε θα τα παραπέμψει στον γενικό εισαγγελέα ή στις αρμόδιες αρχές για τις δέουσες ενέργειες».

Στους όρους εντολής για την έρευνα που ανατέθηκε στην επίτροπο Διοικήσεως ήταν αυτή να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών. Συμπτωματικά, αν όχι αύριο μεθαύριο, συμπληρώνονται οι δύο αυτοί μήνες. Τι να περιμένουμε; Βρήκε το μαχαίρι κόκκαλο ή η επίτροπος θα ζητήσει πρόσθετο χρόνο – αν βεβαίως το επιτρέπουν οι όροι εντολής τους οποίους δεν γνωρίζουμε σε λεπτομέρεια.

Ελλείποντες και ευθύνες

Στο μεταξύ διανύουμε και τον μήνα κατά τον οποίο, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων της Αστυνομίας, θα είναι έτοιμο –μετά από παράταση που ζητήθηκε– το πόρισμα των ανακριτών που διόρισε για τους χειρισμούς που έγιναν σε σχέση με τα ελλείποντα πρόσωπα μετά τα φρικτά εγκλήματα του ισοβίτη πλέον Νίκου Μεταξά τα οποία συγκλόνισαν το παγκύπριο και όχι μόνο, τον περασμένο Απρίλιο. Πλην όμως η Αρχή έχει ήδη προϊδεάσει πως δεν μπορούμε να περιμένουμε άμεσα απτά αποτελέσματα από αυτό το πόρισμα έστω και αν η πρόθεση είναι πως «αν από την έρευνα προκύψουν ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν ανεξάρτητα σε ποια βαθμίδα βρίσκεται το πρόσωπο που φέρει την ευθύνη». Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Ανδρέα Πασχαλίδη, το πόρισμα θα υποβληθεί αρχικά στην Αρχή, η οποία αφού το μελετήσει θα το αποστείλει, μαζί με τις δικές της εισηγήσεις, στον γενικό εισαγγελέα για λήψη απόφασης. Τι συνεπάγεται η λήψη απόφασης; Πολλά και τίποτα. Μπορεί κατ’ αρχάς ο γενικός εισαγγελέας να επιστρέψει την έρευνα ζητώντας πρόσθετα στοιχεία. Αυτό έγινε πολλές φορές. Μπορεί ακόμη να κρίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα άρα θα πρέπει να διενεργηθεί νέα έρευνα ή μπορεί να ζητήσει τη διεξαγωγή ποινικών ανακρίσεων.

Συνεργατισμός και ποινικές

Θυμίζουμε την περίπτωση του πορίσματος για τον Συνεργατισμό. Τον Μάιο του 2019 ο γενικός εισαγγελέας με επιστολή που απέστειλε στον αρχηγό της Αστυνομίας ζήτησε τη διεξαγωγή ποινικών ανακρίσεων για συμπεριφορές προσώπων σε συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα προ της κρατικής ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού αλλά και για επτά ζητήματα κατά την μετά την ανακεφαλαιοποίηση περίοδο, όπως διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων, παραχώρηση δανείων, υπερχρέωση τόκων και τη συμφωνία με την Altamira. Όπως ανέφερε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας ημερ. 10/05/2019, το συμπέρασμα για έναρξη ποινικών ανακρίσεων προέκυψε ύστερα από τη μελέτη του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για την Κατάρρευση του Συνεργατισμού. «Με επιστολή του προς τον αρχηγό της Αστυνομίας, ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει ζητήσει τη διερεύνηση των πιο πάνω θεμάτων», σημείωνε η Νομική Υπηρεσία, διευκρινίζοντας πως νοείται ότι οι πιο πάνω οδηγίες δεν περιορίζουν το εύρος του ανακριτικού έργου. «Αν στο πλαίσιο της διερεύνησης προκύψουν στοιχεία τα οποία δημιουργούν εύλογη υπόνοια για τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος, να διερευνηθούν», καταλήγει η ανακοίνωση. Έξι μήνες μετά αναμένουμε στο ακουστικό. Όπως βεβαίως αναμένουμε άσπρο καπνό από τις πολλά υποσχόμενες έρευνες για την κατάρρευση της οικονομίας το 2013 και τα παρελκόμενα.

Η αθώωση Μόρφου και η δικαίωση Παναγιώτη

Από την άλλη είναι και περιπτώσεις όπως αυτή του μητροπολίτη Μόρφου και των δηλώσεών του που απασχόλησαν πολλά πρωτοσέλιδα το καλοκαίρι, που δείχνουν ότι όταν θέλουν οι αρμόδιοι έχουν τα μέσα, τον χρόνο και κυρίως τη βούληση να διερευνήσουν και να καταλήξουν, όποια και αν είναι η κατάληξη. Θυμίζουμε πως οι αλυσιδωτές αντιδράσεις για τις δηλώσεις του μητροπολίτη Μόρφου σχετικά με ομιλία του στο Ακάκι τον περασμένο Μάιο, κατά την οποία συσχέτισε τις εκτρώσεις με τις δολοφονίες Μεταξά, και απέδωσε την ομοφυλοφιλία –που… οσμίζονται οι μοναχοί– στον τρόπο που οι γονείς επιλέγουν να κάνουν σεξ την περίοδο της εγκυμοσύνης της γυναίκας, ανάγκασαν την 1η Αυγούστου τον γενικό εισαγγελέα, ως ο μόνος που μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη, να ζητήσει διερεύνηση ενδεχόμενου ποινικού αδικήματος. Ακόμη και με τις νηστείες του Δεκαπενταύγουστου που στάθηκαν… τροχοπέδη στη λήψη καταθέσεων, οι ανακριτές που ορίστηκαν για την υπόθεση διερεύνησαν το οπτικό υλικό της επίμαχης ομιλίας του μητροπολίτη Μόρφου, έλαβαν καταθέσεις, και έστειλαν τον φάκελο της υπόθεσης στη Νομική Υπηρεσία για να προκύψει τσακ μπαμ στις 9 Σεπτεμβρίου η αθώωση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η Νομική Υπηρεσία ανέφερε πως «δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται η διάπραξη ποινικού αδικήματος από τον μητροπολίτη Μόρφου, κατά παράβαση συγκεκριμένων άρθρων της κείμενης νομοθεσίας, όπως αυτά είναι διατυπωμένα στον Ποινικό Κώδικα και σε ειδική νομοθεσία».

Από την άλλη για τον αδικοχαμένο Παναγιώτη από τους Τρούλλους η δικαιοσύνη αργεί. Επτά μήνες από τον θάνατό του η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε, μόλις την περασμένη βδομάδα, έχοντας βεβαίως επιστρέψει σε κάποιο στάδιο τον φάκελο της υπόθεσης (αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του) στην Αστυνομία, την ποινική δίωξη τεσσάρων προσώπων ηλικίας από 16 μέχρι 18 ετών. Η υπόθεση, που ουσιαστικά αφορά μπούλινγκ νεαρών σε βάρος ενός συνομήλικού τους, αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να καταχωρισθεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας για εκδίκαση, με τον χαροκαμένο πατέρα να εκφράζει την ελπίδα αυτή η εξέλιξη να αποτελέσει μια δικαιοσύνη για τον γιο του που έφυγε τόσο άδικα και πρόωρα και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν.

Αγνοείται η λίστα Γιωρκάτζη με ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων: Κατά τα άλλα για Συλλούρη «το θέμα τώρα ανοίγει»

Στο μεταξύ, αγνοείται η λίστα με τα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων σε όλες τις τράπεζες που απέστειλε στις 8/4/19 στον πρόεδρο της Βουλής η τέως διοικήτρια. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Συλλούρης δέκα μέρες αργότερα (18/4) αιφνιδιάζοντας τον νέο διοικητή Κ. Ηροδότου, κατά την εθιμοτυπική τους συνάντηση, του επέστρεψε τα έγγραφα της κ. Γιωρκάτζη καλώντας τον εμμέσως να προβεί σε νέα έρευνα. Άφησε δε να εννοηθεί πως η επεξεργασία των στοιχείων είναι επιβεβλημένη, αφού, όπως είπε, στις λίστες υπάρχουν μεταξύ άλλων και πρόσωπα τα οποία έχουν αποβιώσει. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν στη λίστα άτομα με ΜΕΔ ύψους 2.500-2.600 ευρώ και πως ρωτώντας συγκεκριμένο άτομο για το ποσό τού απάντησε πως «πιθανόν να είναι η κάρτα μου», την οποία στο μεταξύ ξόφλησε. Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε τότε ο κ. Συλλούρης για κλείσιμο του θέματος τόνισε πως «το θέμα τώρα ανοίγει», πλην όμως από τον περασμένο Απρίλιο ουδέν νεότερο προέκυψε για την περιβόητη λίστα. Υπενθυμίζεται πως ο γεν. ελεγκτής μιλώντας τότε στον «Π» είχε εκφράσει ετοιμότητα όχι μόνο να ελέγξει τα στοιχεία από όλες τις τράπεζες αν του το υποδείκνυε η Βουλή, αλλά και να διαθέσει και όλο το προσωπικό που απαιτείται επί τούτου. Όπως ωστόσο πληροφορηθήκαμε αρμοδίως, για να είναι νομικά καλυμμένη η Κεντρική Τράπεζα αλλά και οποιοσδήποτε οργανισμός καταθέτει στοιχεία στη Βουλή θα πρέπει αυτά να ζητηθούν από κοινοβουλευτική επιτροπή όπως προβλέπει ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νόμος. Να μην το γνωρίζει άραγε αυτό ο πρόεδρος της Βουλής; Να μην το γνωρίζουν τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου; Γιατί δεν ζητούν λοιπόν τη λίστα από την Κεντρική; Τι φοβούνται;

Θυμάστε την έρευνα ΕΠΑ στον ΠΙΣ, την απώλεια εμπορικού σήματος χαλλουμιού, την κατάρρευση οροφής και τις ποδηλατολωρίδες;

Εν αναμονή επ. Διοικήσεως, γεν. ελεγκτή και ΜΟΚΑΣ

«Βεβαίως και θα γίνει έρευνα», «είμαστε αποφασισμένοι να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για αποφυγή επανάληψης τέτοιων λαθών», «το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο». Με δηλώσεις αυτού του τύπου οι επικεφαλής υπουργείων εξήγγειλαν και εξαγγέλλουν έρευνες. Όσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να παραμείνουμε στην ίδια επταετία, είναι συχνά που διαβεβαιώνει πως “αν υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση, το επαναλαμβάνω, το υπογραμμίζω, που θα διαφανεί ότι είτε το πρώην δικηγορικό γραφείο μου είτε εγώ για ιδιοτελείς σκοπούς, έχω προβεί στην οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια εύνοιας προς οποιονδήποτε, θα υποβάλω την επομένη την παραίτησή μου”. Τα δε κόμματα ακολουθώντας τον παλμό των πολιτών αλλά και για να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη ασκούν κριτική και απαιτούν έρευνες, στις οποίες ούτε οι ίδιοι πιστεύουν, όσο ένα θέμα διατηρείται στην επικαιρότητα. Ακολούθως ξεχνάνε ακόμη και την εγγραφή θέματος στη Βουλή που είχαν προαναγγείλει. Πιο κάτω καταγράφουμε ενδεικτικά μόνο (ο κατάλογος τείνει να γίνει ανεξάντλητος) έρευνες σε εκκρεμότητα:

6/12/2018: Αποφασισμένος να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για αποφυγή επανάληψης τέτοιων λαθών, δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας σε σχέση με την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για την αρνητική αυτή εξέλιξη. Δύο μέρες προηγουμένως είχαν δοθεί οδηγίες για πειθαρχική έρευνα εναντίον δύο λειτουργών της Υπηρεσίας Εμπορίου. Στις 4/1/2019 η έρευνα ολοκληρώνεται. Εντοπίστηκαν τότε ευθύνες στους δύο λειτουργούς για νωθρότητα και αμέλεια λόγω φόρτου εργασίας. Πλην όμως ο γενικός εισαγγελέας απέστειλε πίσω στο υπουργείο την έρευνα, ζητώντας να συμπεριληφθεί ακόμα ένα άτομο. Στις 20 Φεβρουαρίου 2019 ξεκινά νέα έρευνα που επρόκειτο να περιλάβει και τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου με τον διορισμό ερευνώντος λειτουργού από το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως περαιτέρω πληροφορούμαστε το πόρισμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενώπιον του γενικού εισαγγελέα. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει άλλη πληροφορία.

11/6/2019: Η ΕΠΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αποφάσισε να διενεργήσει αυτεπάγγελτα επιτόπου έρευνα στα γραφεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για διερεύνηση ενδεχομένου παράβασης από τον ΠΙΣ και τα μέλη αυτού, συμπεριλαμβανομένων των Επιστημονικών Εταιρειών, καθώς και των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων, σε σχέση με τις αποφάσεις και ενέργειές τους που αφορούν τη συμμετοχή τους ή μη στο ΓεΣΥ και ειδικότερα τις αποφάσεις και/ή ενέργειές τους, με τις οποίες καλούν ή προτρέπουν ή συμβουλεύουν τα μέλη τους να μην συμμετέχουν στο ΓεΣΥ. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

13/6/2019: Καταρρέει μέρος της οροφής στο Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας. Μία μέρα μετά η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου δηλώνει πως «ήταν ένα ατυχές συμβάν, το οποίο αντιμετωπίστηκε. Δεν θα θέλαμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», για να προσθέσει πως «ασφαλώς και θα γίνει έρευνα», διευκρινίζοντας πως το κτήριο ανήκει στη Cyta και ενοικιάζεται από το υπουργείο. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας.

19/8/2019: Η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) με τη δημοσιοποίηση, από τον μη κυβερνητικό οργανισμό OCCRP, έρευνας που εμπλέκει ευθέως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του σε υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος για λογαριασμό Ρώσων ολιγαρχών, ξεκινά διερεύνηση του θέματος ζητώντας στοιχεία από το δικηγορικό γραφείο. Εν τω μεταξύ, το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδη και Συνεταίροι ΔΕΠΕ με ανακοίνωση ζητάει να δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα της έρευνας της ΜΟΚΑΣ…

11/9/2019: Το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόταση της υπουργού Εργασίας για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας εντός δύο μηνών κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού. «Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο», τόνισε τότε η κ. Αιμιλιανίδου. Την επόμενη μέρα η επίτροπος Διοικήσεως που ενετάλη να διεξαγάγει την έρευνα δήλωσε πως «Εμείς έχουμε στήσει ήδη την ομάδα μας, ετοιμάσαμε σχετικές επιστολές που θα σταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλώνουμε πλήρη ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για τη γρήγορη διεκπεραίωση αυτής της έρευνας».

02/10/2019: Το πρόβλημα που υπήρξε στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τη Νέα Υόρκη στην Κύπρο ήταν η αφορμή για να γνωστοποιηθεί ότι ο Νίκος Αναστασιάδης χρησιμοποιεί, για κάποια ταξίδια του, πολυτελή ιδιωτικά αεροπλάνα τζετ. Η αποκάλυψη προκάλεσε πολλά ερωτήματα με αποτέλεσμα την παρέμβαση του γενικού ελεγκτή. Λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μετέβη στο Προεδρικό και παρέλαβε σχετικά στοιχεία. Η υπό εξέλιξη έρευνα θα εστιασθεί μεταξύ άλλων στα ταξίδια του Προέδρου Αναστασιάδη κατά τα έτη 2018 και 2019, και σε ποια από αυτά χρησιμοποιήθηκαν ιδιωτικά τζετ, πόσα κόστισαν και ποιες διαδικασίες ακολουθούνται για την επιλογή των εταιρειών από τις οποίες εκμισθώθηκαν τα πολυτελή ιδιωτικά τζετ. Επίσης διερευνάται και κατά πόσο το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν και για ιδιωτικά ταξίδια του Προέδρου «ανορθόδοξα», όπως είχαν αναφέρει στελέχη του Προεδρικού στον «Π». Υπενθυμίζεται πως ο «Π» είχε αποκαλύψει το όνομα της εταιρείας από την οποία ναυλώθηκε το αεροσκάφος, το γεγονός ότι ο Σαουδάραβας ιδιοκτήτης της έχει πολιτογραφηθεί το 2016 αλλά και ότι το ύψος της τιμής ενοικίασης του συγκεκριμένα αεροσκάφους είναι πέντε φορές χαμηλότερο από τις τιμές της αγοράς.

12/10/2019: Αφού έκαναν τον γύρο του διαδικτύου φωτογραφίες που απεικονίζουν κομμάτια υποτιθέμενης ποδηλατικής λωρίδας σε περιοχές της Λεμεσού που παίρνει μεταξύ άλλων μια παράξενη καμπή παράλληλα με το πεζοδρόμιο αντί να εφάπτεται σε αυτό και μετά από τις αντιδράσεις, ο Δήμος Λεμεσού σε ανακοίνωσή του δήλωσε έτοιμος να αποδώσει τυχόν ευθύνες, σε σχέση με σοβαρά λάθη που εντοπίστηκαν. Ο Δήμος Λεμεσού, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, «διαμηνύει πως θα προβεί αμέσως στις αναγκαίες ενέργειες ώστε τα κατασκευαστικά λάθη να διορθωθούν πριν να δοθεί σε χρήση ο ποδηλατόδρομος, και παράλληλα διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν γίνει, ώστε να αποδοθούν τυχόν ευθύνες». Έναν μήνα μετά δεν μάθαμε το πώς και το γιατί αυτού του ευφάνταστου γκράφιτι στον δρόμο.

13/10/2019: Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Ταχυδρόμος της Πάφου», σύμφωνα με το οποίο αστυνομικοί που είχαν κληθεί να επιβάλουν την τάξη σε πάρτι που έκανε Ρώσος μεγιστάνας άφησαν την τάξη και προτίμησαν να διασκεδάσουν, η ηγεσία της Αστυνομίας έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας η οποία είναι άγνωστο αν ξεκίνησε ή έχει ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αστυνομικοί είχαν κληθεί από γείτονες να μεταβούν στη βίλα του Ρώσου για να τερματιστεί η φασαρία που προκαλούσε. Όταν πήγαν στη βίλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρέθηκαν ανάμεσα σε εντυπωσιακά μοντέλα που συμμετείχαν στο γεγονός. Ακολούθως, έφυγαν από τη βίλα, πήγαν, έβαλαν πολιτικά και επέστρεψαν στο πάρτι για να διασκεδάσουν…

25/10/2019: Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου εξήγγειλε μέσω του «Π» πως εκείνη τη μέρα θα έδινε οδηγίες διερεύνησης των δικηγορικών γραφείων που αναφέρονται στο δημοσίευμα του Reuters για τις πολιτογραφήσεις σημαινόντων προσώπων του αντιδημοκρατικού καθεστώτος της Καμπότζης, στη βάση της νομοθεσίας για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Η νομοθεσία σημειωτέον προβλέπει πως η αρμοδιότητα στον έλεγχο συμμόρφωσης κατανέμεται στην ΚΤ όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, στον Δικηγορικό Σύλλογο για δικηγορικά γραφεία, στον ΣΕΛΚ για ελεγκτικά και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών.

6/11/2019: Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει τη σύσταση τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τη γενική λογίστρια ως πρόεδρο, την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας ως μέλη, της οποίας έργο θα είναι η εξέταση των πορισμάτων των νέων ελέγχων (όλων των προσώπων που πολιτογραφήθηκαν κατ’ εξαίρεση μέχρι το 2018) και η υποβολή έκθεσης και συμπερασμάτων. «Νοείται ότι, σε περίπτωση που κατά τη νέα έρευνα διαπιστωθεί το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε πειθαρχικών ή ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο, θα ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες», αναφέρεται…

Έτσι «σκοτώνεις» μια έρευνα χωρίς να αρνηθείς να την κάνεις: Η κοινωνιολογική πτυχή της… απογοήτευσης

Για το θέμα των ερευνών που εξαγγέλλονται με πάσα ευκολία αλλά και την απογοήτευση των πολιτών από την κατάληξή τους, αν και εφόσον προκύψει, μιλήσαμε με τον κοινωνιολόγο Νίκο Περιστιάνη ο οποίος έκανε λόγο για ένα σύνθετο θέμα καθώς και οι ίδιες οι έρευνες ποικίλλουν. Εξήγησε πως η διεξαγωγή μιας πολιτικής έρευνας εκ των πραγμάτων δεν έχει την ίδια αντικειμενικότητα με μια επιστημονική έρευνα εργαστηρίου παρότι ο κόσμος αυτό αναμένει εξ ου και απογοητεύεται. «Η κρίση και οι πολιτικές αποφάσεις έχουν το στοιχείο του υποκειμενισμού ενώ μια έρευνα στην αντίληψη του κόσμου έχει το νόημα μιας πιο αντικειμενικής κατάληξης». Πλην όμως ο δρ Περιστιάνης σημειώνει πως στις μέρες μας αρχίζει να αμφισβητείται ακόμα και το θέμα της αποτελεσματικότητας των ερευνών, ακριβώς γιατί δεν φαίνεται να είχαν τα αποτελέσματα που ως πολίτες θα επιθυμούσαμε να υπάρχουν. «Δηλαδή να κατέληξαν σε αποτελέσματα τα οποία αναγνωρίστηκαν, ήταν σοβαρά, σωστά και αντικειμενικά, με τους πολίτες να αποδέχονται ότι ναι, σε ένα θέμα η έρευνα έγινε από πραγματικά ανεξάρτητο άτομο ή ομάδα και κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα τα οποία είτε να επαληθεύουν εκείνο που είχε δοθεί ως εξήγηση για μια ενέργεια ή πολιτική είτε να την ανατρέπουν, αλλά να φαίνεται ότι αυτή έγινε με έναν τρόπο αντικειμενικό και πέραν της υποκειμενικότητας αυτών που ελέγχονται». Για τον δρα Περιστιάνη κατ’ αρχάς πρέπει να ελεγχθεί ποιος ζητά την έρευνα, γιατί τη ζητά (για να αποκαλύψει ή να αποκρύψει την αλήθεια;), ποιον θα διορίσει ως ερευνώντα λειτουργό ή επιτροπή. «Έχουν τη γνώση και την αξιοπιστία, την αντικειμενικότητα να κάνουν την έρευνα;» διερωτάται. Έπειτα υπογραμμίζει και τη σημασία των όρων εντολής. «Τι καλείται να ερευνήσει κάποιος. Μπορεί να κληθεί να ερευνήσει το Α και το Β αλλά όχι το Γ και Δ που είναι η ουσία. Αυτό το είδαμε σε πολλές έρευνες. Εν συνεχεία έχει σημασία και η διάρκεια της έρευνας. Παρέχεται στήριξη και χρόνος σε έναν ερευνώντα ή επιτροπή για υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα; Αν μια έρευνα διαρκέσει σε βάθος χρόνου χάνει την αξία της, γιατί ο κόσμος ασχολείται με άλλα πράγματα. Έτσι ‘σκοτώνεις’ μια έρευνα χωρίς να αρνηθείς να την κάνεις» σημειώνει. «Μετά είναι το πώς θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο πόρισμα ο κάθε πολίτης για να μπορεί να τη μελετήσει ή θα δημοσιευτούν μερικά βασικά συμπεράσματα και τα άλλα θα χαρακτηριστούν απόρρητα; Μετά φτάνουμε και στην ερμηνεία. Ποιος και πώς θα ερμηνεύσει το πόρισμα. Γιατί αν για παράδειγμα προκύψει πταίσμα στην κυβέρνηση θα σπεύσουν οι φίλιες δυνάμεις να την προστατέψουν, να βρουν όσα συνηγορούν υπέρ του δικού τους ανθρώπου. Όλα αυτά περιπλέκουν το θέμα» εξηγεί. Των πιο πάνω λεχθέντων το συμπέρασμα είναι πως «δεν είναι πολλές οι φορές που οι έρευνες γίνονται από τα σωστά άτομα, τη σωστή στιγμή, στον σωστό χρόνο και να βγαίνουν αποτελέσματα που να μην αποκρύπτουν και να παραπλανούν». Στο σημείο αυτό και αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής ερευνών ο δρ Περιστιάνης θυμίζει την περίπτωση του βοηθού γενικού εισαγγελέα. «Προχώρησε αρκετά γρήγορα σχετικά με άλλες παρόμοιες υποθέσεις, επειδή ακριβώς υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι πολιτικοί, επειδή υπήρχε συγκεκριμένο ενδιαφέρον από άτομα που μπορούσαν να δώσουν οδηγίες για γρήγορη εξέταση»…

Πάντως ο δρ Περιστιάνης δηλώνει αισιόδοξος. «Αυτά είναι μέρος της ζωής μας αλλά και της ωρίμανσης μιας δημοκρατίας. Πρέπει ακριβώς να επισημαίνουμε συνεχώς αυτές τις αδυναμίες όχι για να δημιουργήσουμε πεσιμισμό αλλά το αντίθετο, για να πούμε ότι έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να βελτιώσουμε. Τους θεσμούς, τη διαφάνεια που υπάρχει, να δημοσιεύονται οι αποφάσεις. Η δημοκρατία είναι ένα εύθραυστο και πολύπλοκο σύστημα που συνεχώς αλλάζει και ωριμάζει. Ας δούμε αυτές τις αδυναμίες ως μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης και να θεωρούμε ότι συμβάλλουμε στη βελτίωση επειδή ακριβώς θέτουμε αυτά τα ερωτήματα και έχουμε απαιτήσεις».

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.