Φόρμα αναζήτησης

Μη δεσμευτικό το πλαίσιο παραδεκτών γεγονότων στις περιπτώσεις Ηλιάδη – Κυπρή

Το συμφωνημένο πλαίσιο των παραδεκτών γεγονότων στην εκδίκαση της προδικαστικής ένστασης των Α. Ηλιάδη και Γ. Κυπρή στην τρίτη υπόθεση της Τρ. Κύπρου δεν είναι δεσμευτικό για την κατηγορούσα αρχή. Το Κακουργιοδικείο συμφώνησε με τις θέσεις του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η συμφωνία σε παραδεκτά γεγονότα για τους Ηλιάδη – Κυπρή δεν μπορεί να ισχύει για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που βρίσκονται στο κατηγορητήριο.
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων είχε υποστηρίξει ότι το πλαίσιο παραδεκτών γεγονότων που ίσχυσε για του Ηλιάδη – Κυπρή δεσμεύει την κατηγορούσα αρχή καθώς πρόκειται να προβούν σε προδικαστική ένσταση με το ίδιο περιεχόμενο για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας.

Η υπεράσπιση επίσης θα κάνει προδικαστική ένσταση και για το γεγονός ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων είχαν χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρες κατηγορίας στις δύο προηγούμενες υποθέσεις της Τρ. Κύπρου. Ειδικότερα, ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου θα θέσει θέμα για ρητή δέσμευση της κατηγορούσας αρχής για μη δίωξη της πελάτισσάς του Ε. Λειβαδιώτου, η οποία ήταν μάρτυρας κατηγορίας.

Ως εκ τούτου η διαδικασία θα συνεχιστεί με την υποβολή προδικαστικών ενστάσεων, οι οποίες αναλόγως της τύχης που θα έχουν θα κρίνουν και την εξέλιξη της υπόθεσης. Η προδικαστική ένσταση Ηλιάδη – Κυπρή είχε γίνει αποδεκτή και τερματίστηκε η ποινική δίωξη εναντίον τους με απαλλαγή και αθώωση, λόγω κατάχρησης της διαδικασίας. Στο κατηγορητήριο παραμένουν οι Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου. Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 24 Ιουλίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου από τον Ιούνιο του 2017 και ακόμα η εκδίκασή της δεν έχει ξεκινήσει.