Φόρμα αναζήτησης

Μετρητά αντί στέγης σε πρόσφυγες το 2020

Στην ανεπίσημη εξαγγελία της νέας προσφυγικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί από το 2020 προχώρησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, θέτοντας ενώπιον των ενώσεων που εκπροσωπούν τους εκτοπισθέντες, καθώς και των κομμάτων, τις παραμέτρους που θα τη διέπουν. Βασικό κριτήριο για τη νέα προσφυγική πολιτική, την υιοθέτηση του οποίου στηρίζουν όλες οι ενώσεις προσφύγων, θα είναι η αξία της απολεσθείσας κατεχόμενης περιουσίας κάθε εκτοπισθέντος. Βασικό εργαλείο για τη χρήση του κριτηρίου της αξίας της κατεχόμενης περιουσίας θα είναι το Μητρώο Κατεχόμενων Περιουσιών και Βοηθειών το οποίο έχει ολοκληρωθεί από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και αναμένει για να τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του έτους, τη διασύνδεση των επιμέρους αρχείων του από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής. Το μητρώο θα καταγράφει το ύψος της βοήθειας που έλαβε από το 1974 και έπειτα κάθε ένας από τους περίπου 300.000 κατόχους προσφυγικής ταυτότητας, αντιπαραβάλλοντας σε αυτό το ποσό την αξία της κατεχόμενης περιουσίας του. Κάτι τέτοιο σημαίνει, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή από τον βουλευτή του κυβερνώντος ΔΗΣΥ Ονούφριο Κουλά, ότι οικογενειάρχης που δεν είχε σημαντική περιουσία στα κατεχόμενα και τα πέντε παιδιά του έτυχαν στεγαστικής βοήθειας, μάλλον δεν θα δικαιούται άλλη βοήθεια» εφεξής στο πλαίσιο των προσφυγικών προγραμμάτων. Εφόσον η εν λόγω εκτοπισθείσα οικογένεια πληροί τα κριτήρια που θα τεθούν στα προγράμματα κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής, τότε θα τύχει βοήθειας από αυτά τα προγράμματα. Ως εκ τούτου, η εισαγωγή του κριτηρίου της αξίας της κατεχόμενης περιουσίας στα προσφυγικά προγράμματα εκτιμάται ότι θα μειώσει τον αριθμό των σημερινών δικαιούχων τουλάχιστον κατά το 1/3, κάτι που υπέδειξε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, σημειώνοντας ότι η μεγαλύτερη ομάδα εκτοπισθέντων που έτυχε βοήθειας αμέσως μετά τον πόλεμο ανήκε στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία αντιμετώπιζαν και τις μεγαλύτερες ανάγκες στέγασης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι κάτοχοι περιουσιών στα κατεχόμενα (φυσικά πρόσωπα) ανέρχονται σε περίπου 151.000.

Κάποιοι επωφελήθηκαν

 

Η παραπομπή των εκτοπισθέντων για στεγαστική βοήθεια σε προγράμματα που δεν απευθύνονται σε πρόσφυγες θα σημάνει και τον διαχωρισμό της στεγαστικής από την προσφυγική πολιτική. Στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται η κοινωνική στεγαστική πολιτική να αναληφθεί αποκλειστικά από έναν άλλο φορέα, με πιο πιθανό τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, ενώ αν αποφασιστεί να διατηρηθούν στεγαστικά προγράμματα υπέρ προσφύγων, αυτά θα αναληφθούν από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Στα επιτακτικά ερωτήματα των βουλευτών να προσδιοριστεί από πλευράς κυβέρνησης από πού θα αντληθούν έσοδα για υλοποίηση της νέας προσφυγικής πολιτικής, ο υπουργός δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει. Υπέδειξε ωστόσο ότι τα κονδύλια για τα στεγαστικά προγράμματα της Υπηρεσίας Μερίμνης παραμένουν σήμερα αναξιοποίητα διότι τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν απευθύνονται σε δικαιούχους που δεν μπορούν με τα ίδια κριτήρια να εξασφαλίσουν δάνειο από τις εμπορικές τράπεζες. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, το κράτος αυτή τη στιγμή δαπανά περίπου 70 εκατομμύρια ετησίως για τη στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες, συν άλλα 30 που δίνονται μέσω του Κεντρικού Φορέα. Μέρος αυτών των ποσών θα μπορούσε να κατευθυνθεί υπέρ εκτοπισθέντων με μόνο κριτήριο την αξία της κατεχόμενης περιουσίας τους. Ο τρόπος που θα δοθεί η βοήθεια παραμένει απροσδιόριστος, ωστόσο κόμματα-κυβέρνηση-ενώσεις προσφύγων συμφωνούν στην παραχώρηση ποσού ετησίως ή ακόμα και με εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις των δικαιούχων έναντι του κράτους (π.χ. κάτοχοι-χρήστες τ/κ περιουσιών). Σημειώνεται ότι βουλευτές διαφώνησαν κατ’ αρχήν με την προοπτική τα υφιστάμενα ποσά υπέρ προσφύγων να διατεθούν υπέρ της νέας προσφυγικής πολιτικής. Σχολιάζοντας τις επικρίσεις, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι στη χάραξη της νέας πολιτικής πρέπει να ληφθεί υπόψη και ποιοι και πώς επωφελήθηκαν μέχρι στιγμής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι επωφελήθηκαν οικονομικά» από την κατοχή.

400 εκατ. ευρώ ετησίως η απώλεια χρήσης

Ισότιμη κατανομή σε πλαίσιο

 

 

Η χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Προσφύγων εξετράπη όταν βουλευτές επέμειναν να υποβάλουν στον υπουργό Εσωτερικών ερωτήσεις αναφορικά με την κάλυψη της απώλειας χρήσης των εκτοπισθέντων. Βάσει της επικαιροποιημένης μελέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, για να καλυφθεί η απώλεια χρήσης υπέρ των εκτοπισθέντων, το κράτος θα πρέπει να δαπανά περίπου 400 εκατ. ευρώ, έναντι 100 εκατ. ευρώ που δαπανώνται σήμερα. Θέση της κυβέρνησης είναι πως η απώλεια χρήσης δεν μπορεί να αναληφθεί εξ ολοκλήρου και επισήμως από το κράτος, διότι έτσι απαλλάσσεται η Τουρκία από τις δικές της ευθύνες να αποζημιώσει τους εκτοπισθέντες. Τη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου επικαλέστηκε και η πρόεδρος της Eπιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, αναφέροντας ότι η αξία της κατεχόμενης περιουσίας (με τιμές του 2009) εκτιμάται σε 82,10 δισ. ευρώ και οι απώλειες χρήσης σε 15,78 δισ. 

Τις εισηγήσεις του υπουργού Εσωτερικών προς μια δικαιότερη κατανομή των βαρών της κατοχής χαιρέτισαν όλοι οι παριστάμενοι βουλευτές (προερχόμενοι από ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ) καθώς και οι εκπρόσωποι των ενώσεων προσφύγων. Εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων, ο κοινοτάρχης Φλαμουδιού Μιχάλης Τζιόρτας δήλωσε ότι χαιρετίζεται η πρόταση για αποζημίωση της απώλειας χρήσης, τονίζοντας ότι τα στεγαστικά σχέδια που λειτουργούν με διάφορα κριτήρια δεν ικανοποιούν τους πρόσφυγες, και ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για να αποκτήσει φερεγγυότητα ο προσφυγικός κόσμος και να συνδεθεί με τη γη του.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.