Φόρμα αναζήτησης

Μέτρα για άνοιγμα αεροδρομίων εντός Ιουνίου επεξεργάζονται οι ειδικοί

Μέτρα για το άνοιγμα των αεροδρομίων εντός Ιουνίου επεξεργάζονται τώρα τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας ύστερα από οδηγίες που τους έχουν δοθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Ομάδας, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις εισόδου για τους επισκέπτες που θα καταφθάνουν στην Κύπρο.

«Το άνοιγμα των αεροδρομίων προγραμματίζεται για τα μέσα Ιουνίου αλλά θα δούμε σε ποιο βαθμό θα γίνει και με ποιο τρόπο. Αυτό είναι κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε, μας έχει δοθεί η οδηγία να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό και στη συνέχεια θα δούμε πώς θα δουλέψει», είπε.

Τόνισε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι σημαντικό να γίνει κλιμακωτά.

Τα μέτρα που θα ληφθούν για το άνοιγμα των αεροδρομίων, σημείωσε, θα είναι πολύ αυστηρά, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες του επισκέπτη που έρχεται.

«Στη φάση που ανοίξουν τα αεροδρόμια θα υπάρξουν πάρα πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τον τουρισμό που θα έρθει στην Κύπρο. Ήδη ετοιμάζουμε τα μέτρα, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κάτι που τους ανησυχεί πάρα πολύ διότι αν μια χώρα ελέγξει την κατάσταση και μετά έρθουν τουρίστες μολυσμένοι ή νοσούντες είναι εύκολο ο ιός να μεταδοθεί εκ νέου. Δεν μπορείς τον τουρίστα να τον βάλεις καραντίνα 14 ημέρες. Ο άνθρωπος θα έρθει να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει, να απολαύσει τις διακοπές του, επομένως έγκειται σε εμάς να βάλουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας εξασφαλίσουν την ασφάλεια του τόπου μας», σημείωσε.

Με τα μέτρα, ανέφερε, θα τεθεί κάποιος έλεγχος στην προσέλευση των επισκεπτών. Επίσης, τόνισε, ότι σημασία θα δοθεί στη διαβάθμιση των χωρών από τις οποίες θα έρχονται στην Κύπρο, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη φάση.

Αναφερόμενη στην πραγματοποίηση τεστ πριν έρθουν οι επισκέπτες στην Κύπρο, τόνισε την ανάγκη να πειστούν να το κάνουν εκτός κι αν είναι μια ασφαλής χώρα όπως η Ελλάδα και άλλες μικρές χώρες της Ευρώπης που έχουν καταφέρει να ελέγξουν τον ιό σε μεγάλο ποσοστό.

«Έχουμε ακόμη ένα μήνα γι αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα έχουν αλλάξει οι επιδημιολογικοί δείκτες σε πολλές χώρες. Θα δούμε επίσης, και τι κάνουν οι άλλες χώρες και θα κάνουμε ανάλογα για να είμαστε συντονισμένοι», είπε.

Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας δεν έχουν συζητήσει ακόμη για τα οδοφράγματα, που αναμένονται κι αυτά να ανοίξουν στο πλαίσιο ανοίγματος των αεροδρομίων.

Η σύσκεψη στο Προεδρικό την Παρασκευή
—-
Η Δρ Κολιού είπε ότι κατά τη σύσκεψη της Παρασκευής που θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη με την Επιστημονική Ομάδα, θα γίνει μια ανασκόπηση της κατάστασης από την επιδημιολογική σκοπιά, τι συμπεράσματα θα έχουν εξαχθεί μέχρι την Παρασκευή.

«Θα είναι σχεδόν δύο εβδομάδες από την αποκλιμάκωση των μέτρων. Επομένως, θα πρέπει να γίνει η πρώτη εκτίμηση της κατάστασης ενόψει και της δεύτερης χαλάρωσης των μέτρων», σημείωσε.

Ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί κάποιες αυξήσεις ή εκτροχιασμοί από τις επιδημιολογικές παραμέτρους που τέθηκαν. «Από εκεί και πέρα, χρειάζονται ακόμη λίγες ημέρες. Τώρα έχει μέχρι τις οκτώ μέρες που έγινε η αποκλιμάκωση και εκκίνησαν κάποιες υπηρεσίες. Στην συνέχεια τις επόμενες ημέρες, νομίζω θα είναι πιο εμφανής η επίδραση αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στους επιδημιολογικούς δείκτες», επεσήμανε.

Υπάρχει κόσμος που δεν πειθαρχεί
—–
Η Καθηγήτρια Κολιού ανέφερε ότι θα πρέπει να περιμένουμε και την άλλη εβδομάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα για να είμαστε πιο ακριβείς αν θα αρχίσει η δεύτερη φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

«Φαίνεται ότι μέχρι στιγμής πάνε καλά τα πράγματα. Πιστεύω ότι δεν έχουμε κάποια προβλήματα έτσι σοβαρά. Βέβαια υπάρχουν μαρτυρίες ότι πολύς κόσμος άρχισε να μην πειθαρχεί και πολύ στα μέτρα. Ελπίζω να μην είναι γενικό το φαινόμενο γιατί θα έχουμε αντανάκλαση πάνω στους δείκτες και τούτο θα μας φέρει πίσω. Θα υποχρεωθεί βασικά η Πολιτεία να προχωρήσει σε στοχευμένα lockdown σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε τέτοιο», είπε.

Από τη στιγμή που συνεχίζουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε μεγάλη έκταση, ανέφερε, αυτό θα μας δείξει ακριβώς και πού βρισκόμαστε. «Είναι πολύ σημαντικό τώρα που το έχουν επεκτείνει και στις ομάδες υψηλού κινδύνου διότι θα δούμε σε αυτούς τους ευάλωτους πληθυσμούς, που εμείς θέλουμε να προστατέψουμε τι γίνεται», σημείωσε.

Έγινε καλός χειρισμός στα σχολεία
——-
Η κατάσταση στα σχολεία έγινε με πολύ καλό χειρισμό, είπε η Δρ Κολιού, σημειώνοντας ότι και τα παιδιά φάνηκαν αρκετά ώριμα και προσαρμόστηκαν στα μέτρα.

Εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η υπόθεση ‘σχολείο’ θα λειτουργήσει πολύ καλά δεδομένου ότι λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα και οι εκπαιδευτικοί είναι πολύ συνειδητοποιημένοι και αρκετά οργανωμένοι.

Ανέφερε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων με τη Γ΄ Λυκείου ήταν βοηθητική, γιατί ήταν οι πρώτοι μαθητές που επέστρεψαν στο σχολείο. «Δεν είναι πολλά τα παιδιά και ήταν οι πρώτοι για να δούμε κατά πόσον εφαρμόζονται αποτελεσματικά τα μέτρα και ποιες ατέλειες υπάρχουν ούτως ώστε στην συνέχεια να γίνουν διορθωτικές κινήσεις», σημείωσε.

Κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει νέο κύμα
—–
Ερωτηθείσα η Δρ Κολιού αν θα υπάρξει νέο κύμα της επιδημίας, είπε πως αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς.

«Υπάρχουν προβλέψεις κυρίως από τους επιδημιολόγους στο εξωτερικό ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα. Αν υπάρξει στο εξωτερικό θα υπάρξει κι εδώ. Το μέρος του πληθυσμού που έχει ανοσοποιηθεί είναι πολύ χαμηλό οπότε αν υπάρξει οποιαδήποτε έξαρση θα έχει κόσμο που θα είναι ευάλωτος. Όμως, είμαστε ήδη πάρα πολύ έμπειροι. Ήδη γνωρίζουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ελεγχθεί και πάλι η κατάσταση. Αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν και τα φάρμακα, τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά στη θεραπεία της νόσου και κάποια στιγμή θα βγει και το εμβόλιο, το οποίο μάλλον αρχές του νέου χρόνου θα είναι έτοιμο στη μορφή που πρέπει να είναι», επεσήμανε.

Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι
—-
Η Καθηγήτρια Κολιού εξέφρασε αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά. «Θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, κάθε βήμα να το βλέπουμε θετικά αλλά υπό προϋποθέσεις. Δεν ανοίγουν όλα εν λευκώ και απλά βγαίνει ο κόσμος έξω. Ξέρουμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε όλοι. Όλοι πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα για την προστασία του εαυτού μας και των άλλων», συμπλήρωσε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.