Φόρμα αναζήτησης

Η ανευθυνότητα στοίχισε σε όλους – Τιμωρητικό διάταγμα για την πλειοψηφία

Κατά τρόπο τιμωρητικό για την πλειοψηφία των πολιτών που ήδη πειθαρχεί, παρά το πρωτόγνωρο αίσθημα περιορισμού της ελευθερίας τους, η κυβέρνηση επιλέγει αντί να δώσει ακόμη λίγο περιθώριο εξοικείωσης και συμμόρφωσης παράλληλα με την αύξηση των ποινών και νέες ρυθμίσεις, να σπεύσει σε πολύ πιο αυστηρούς περιορισμούς διακίνησης λόγω μερίδας ασυνείδητων πολιτών. Προκαλώντας έτσι μεγαλύτερο πανικό και αναστάτωση στους πολίτες που είχαν μόλις μία βδομάδα να διαχειριστούν το πρώτο σοκ «εγκλεισμού», ενώ δέον να τονιστεί πως βαραίνουν και την ίδια την κυβέρνηση οι ευθύνες αδυναμίας ελέγχου μέτρων που εξαγγέλλει. Την ίδια ώρα μάλιστα που ο υπουργός Υγείας τονίζει πως όποιο μέτρο και να ληφθεί εναπόκειται στη συνείδηση του καθενός μας να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Επιστρατεύοντας ακόμη και παρατηρητές της γειτονιάς για να ελέγχουν οικίες και ποιοι διαμένουν σε αυτές, με τον κ. Ιωάννου να τονίζει πως εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο για ηλεκτρονική παρακολούθηση (με βραχιολάκι όπως στους φυλακισμένους, είπε) για άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό, η κυβέρνηση θεωρεί πως θα πατάξει την απειθαρχία παρότι έχει διαφανεί πως τέτοιου αυστηρού τύπου μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν τον αρνητικό αντίκτυπό τους σε άλλες χώρες. Σημειωτέον ότι στην Ιταλία η υπομονή των πολιτών εξαντλείται από το lockdown και προκαλείται κοινωνική αναταραχή, με αναφορές για πολίτες που κλέβουν φαγητό για να τραφούν, άλλους που εκλιπαρούν για βοήθεια επειδή έμειναν χωρίς λεφτά και τρόφιμα…

Στη βάση των πιο πάνω τονίζεται πως η αρμόδια διυπουργική επιτροπή αποφάσισε την αύξηση της ποινής του εξώδικου από 150 σε 300 ευρώ (αυτό προϋποθέτει εκ νέου τροποποίηση νόμου) και την αύξηση ελέγχων στα οδοφράγματα.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, από σήμερα στις 6 π.μ.:

  • Απαγορεύεται η συγκέντρωση προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων. Ερωτηθείς πώς θα γίνεται ο έλεγχος, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «θα γίνεται δειγματοληπτικά τόσο από τους παρατηρητές της γειτονιάς όσο και από την Αστυνομία» αλλά και κατόπιν καταγγελιών. Nοείται ότι επιτρέπεται η παρουσία ανήλικων παιδιών πέραν των διαμενόντων, στην εν λόγω οικία, καθώς και επίσκεψη σε οικία για σκοπούς υποβοήθησης προσώπων τα οποία αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
  • Απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων μεταξύ 9.00 μ.μ. – 06.00 π.μ., πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου (Έντυπο Α).
  • Η χρήση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης του όποιου προσώπου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Εντύπου Β, περιορίζεται σε μία μόνο φορά την ημέρα, με εξασφάλιση άδειας μέσω της αποστολής μηνύματος SMS στο 8998. Έγγραφη δήλωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Εντύπου Β, θα χρησιμοποιείται μόνο από πρόσωπα άνω των 65 ετών (υπάρχει ασάφεια αν η άδεια θα έχει χρονικό περιορισμό). Σε διευκρινιστική παρέμβασή του αργότερα χθες ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως από τον περιορισμό στη μετακίνηση μία φορά την ημέρα εξαιρούνται μετακινήσεις από/προς φαρμακεία, αιμοδοσία, επίσκεψη σε γιατρό, σε άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και μεταφορά οπλίτη στην ΕΦ. Σημειωτέον ότι ήδη υπάρχει αντίδραση από πολίτες που έχουν κατοικίδια.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, υπηρεσιών εξυπηρέτησης αεροσκαφών, εξαιρουμένων αυτών που αφορούν την εξυπηρέτηση των πτήσεων που κατ’ εξαίρεση εγκρίνονται από τον υπουργό Μεταφορών καθώς και των πτήσεων που αφορούν μεταφορά εμπορευμάτων.
  • Ο αριθμός προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, κατά τη διάρκεια μετακινήσεων με ταξί, ιδιωτικά ή/και άλλα οχήματα δεν θα υπερβαίνει τα τρία άτομα.

Πέραν των πιο πάνω όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταρίες, κάβες) θα παραμένουν κλειστές τις Κυριακές. Εξαιρούνται τα περίπτερα, νοουμένου ότι δεν θα εμπορεύονται προϊόντα επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.

Σε μια άλλη εξέλιξη οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων οφείλουν να προβούν σε όλες τις αναγκαίες σηματοδοτήσεις, έτσι ώστε να υπάρχει 2 μέτρων απόσταση από τους πολίτες τόσο εντός όσο και εκτός της επιχείρησης (δηλαδή εντός των καταστημάτων/επιχειρήσεων και στις ουρές αναμονής εκτός των καταστημάτων/επιχειρήσεων). Επιπλέον, οι πολίτες όταν προσεγγίζουν χώρο που έχει πρόσβαση το Δημόσιο, θα πρέπει να μεριμνούν να τηρούν απόσταση 2 μέτρων από άλλους συμπολίτες τους. Προς τούτο θα γίνονται επιτόπιες επισκέψεις από την Αστυνομία και από υγειονομικούς λειτουργούς των δήμων και του Υπουργείου Υγείας, ενώ ο υπ. Υγείας προέτρεψε τους πολίτες εκεί και όπου παρατηρεί ότι δεν εφαρμόζονται τα μέτρα των διαταγμάτων, να προβαίνει σε καταγγελίες. Περαιτέρω θα γίνουν συστάσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για έκδοση πιστωτικών καρτών στους δικαιούχους με βάση τις καταθέσεις τους και τρόποι προστασίας των πελατών που προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές.

Επαναπατρισμός

Στο μεταξύ δικαίωμα εισόδου στη Δημοκρατία χωρίς την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού εξέτασης του κορωνοϊού αλλά με ειδικές βεβαιώσεις θα έχουν όσοι έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους, μαζί με τα πρόσωπα που τους συνόδευαν κατά την αναχώρηση ή τη νοσηλεία τους και φοιτητές που ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες» σε σχέση με τον κορωνοϊό. Εφόσον παραστεί ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία θα ναυλώσει ειδικές πτήσεις από Αθήνα και Λονδίνο, για να επιστρέψουν οι πιο πάνω. Σημειωτέον ότι όσοι επιστρέφουν θα παραμένουν για 14 ημέρες από την άφιξή τους σε καραντίνα/αυτοπεριορισμό.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.