POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Μεταβατικός Πρόεδρος ή βουλευτικές εκλογές;Η αποχώρηση των 5 από το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν αποτελεί ορφανό κρούσμα της πολιτικής πανδημίας που μαστίζει τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Απεναντίας, με βάση την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο ιός των αποχωρήσεων θα έχει διασπορά και σε πολλά άλλα ευάλωτα στελέχη μεσαίας κατηγοριοποίησης στο ΔΗΚΟ. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες μας ετοιμάζεται ένας κατάλογος με μερικές δεκάδες γνωστά στελέχη του κόμματος τα οποία θα πυκνώσουν τις τάξεις της πλατφόρμας των Κεντρώων τις επόμενες μέρες. Η κίνηση των 5 φαίνεται εν ολίγοις να έχει βραχυπρόθεσμη προοπτική, αλλά και μεσοπρόθεσμη, με στόχο να φτάσει, να αγγίξει, και ακόμα να επηρεάσει σοβαρά την έκβαση των προεδρικών εκλογών του 2023.

Βραχυπρόθεσμη

Η πλατφόρμα εκτιμάται ότι τις επόμενες βδομάδες θα προκαλέσει αιμορραγία στο ΔΗΚΟ, η οποία και για λόγους τακτικής

θα παραταθεί έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα επιχειρηθεί να αποκτήσει πλέον την πολιτική και οργανωτική της δομή. Έως τότε, αρκετά στελέχη του ΔΗΚΟ αναμένεται ότι θα προσχωρήσουν σε αυτή. Την ίδια στιγμή η ομάδα των 5 έχει ξεκινήσει συζητήσεις με στελέχη και άλλων κομμάτων, όπως είναι η ΕΔΕΚ και η Αλληλεγγύη, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνσή της. Σύμφωνα με επιτελικό στέλεχος της Ομάδας, «έχουν γίνει συζητήσεις ακόμα και με βουλευτές άλλων κομμάτων, οι οποίοι βλέπουν ότι η πολυδιάσπαση του χώρου του Κέντρου το πιο πιθανό είναι τους αφήσει εκτός Βουλής». Σε τέτοια περίπτωση, και αφού όλοι μετρήσουν τα κουκιά τους, θα προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

Μεσοπρόθεσμα

Μόλις η πλατφόρμα των Κεντρώων αποκτήσει υπόσταση αναμένεται να ξεκινήσει συνομιλίες με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, με στόχο τη σύμπηξη συνεργασιών ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου του 2021. Εκ των πραγμάτων, η πλατφόρμα δεν βλέπει ότι είναι ρεαλιστικό να κατέλθει αυτόνομα στις βουλευτικές, απεναντίας μέσα από συνεργασία με άλλες δυνάμεις θα επιχειρήσει να προσδώσει δυναμική στο εγχείρημα αυτό. Με δεδομένο ότι εντός του φθινοπώρου θα πρέπει όλα τα κόμματα να καταρτίσουν σε μεγάλο βαθμό τις λίστες τους για τις εκλογές, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Πλατφόρμα αυτή με βάση το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα που εξέπεμψε από την πρώτη μέρα, θεωρητικά θα μπορούσε να συνεργαστεί με τρία κόμματα. Είτε με τον ΔΗΣΥ, είτε με το ΑΚΕΛ, είτε με τη ΔΗΠΑ του Μάριου Καρογιάν.

Ο ΔΗΣΥ θα ήταν μία καλή λύση, αλλά έχει δύο μειονεκτήματα. Πρώτον, διαθέτει πληθώρα στελεχών τα οποία είναι εκλέξιμα και δεύτερον, οι σχέσεις Αβέρωφ -Καρογιάν είναι κακές. Το πρώτο ισχύει και για το ΑΚΕΛ, το οποίο έχει ένα πρόσθετο πρόβλημα. Συνεργάζεται με ανεξάρτητα άτομα Νέων Δυνάμεων, αλλά δεν μας έχει συνηθίσει σε συνεργασία με πλατφόρμες. Αντιθέτως, η ΔΗΠΑ απέδειξε στις ευρωεκλογές ότι έχει πολιτικό έρεισμα, αλλά ότι και σε ένα ψηφοδέλτιο των 56  έχει αρκετές θέσεις να προσφέρει, και μάλιστα με καλές πιθανότητες εκλογής σε μία συνεργασία με την Πλατφόρμα των 5. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι κύριοι Μουσιούττας και Τρυφωνίδης θα έβρισκαν θέση στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας, ο κ. Βότσης στο ψηφοδέλτιο της Λεμεσού, ενώ ο κ. Τσίγκης σαφέστατα θα μπορούσε να κτίσει συνέργειες για να επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία του Στροβόλου που τόσο επιθυμεί. Αν κρίνουμε επιπλέον από τα κενά που υπάρχουν, όπως π.χ. στην Πάφο και την Αμμόχωστο, πολύ πιθανό να δελεαστούν και βουλευτές άλλων κομμάτων να προσχωρήσουν.

Οι βουλευτικές

Αν ΔΗΠΑ και η Πλατφόρμα των 5 καταφέρουν να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα στις βουλευτικές του Μαΐου του 2021, τότε οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να αγγίξουν και τις προεδρικές. Το στοίχημα αυτής της συνεργασίας είναι να πάρει τα υψηλότερα ποσοστά μετά τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Η τρίτη δύναμη λειτουργεί στις προεδρικές ως ρυθμιστής, με αυτή δε την εξέλιξη ανά χείρας η Πλατφόρμα των 5 είναι λογικό να ενσωματωθεί στη ΔΗΠΑ μέσα από ένα συνέδριο το καλοκαίρι του 2021, το οποίο θα καθορίσει και τη νέα ιεραρχία του κόμματος. Εν τοιαύτη περιπτώσει, το τρίτο κόμμα ποιες δυνατότητες μπορεί να έχει;

* Μπορεί σε συνεργασία με ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων να έχει βαρύνοντα ρόλο στον καθορισμό του υποψηφίου για τις προεδρικές.

* Αναλόγως ποσοστών και διεισδυτικότητας θα μπορούσε να αναδείξει τον ηγέτη του, με τη συνδρομή ενός μεγάλου κόμματος, ως υποψήφιο για τις προεδρικές.

* Θα μπορούσε να κατέλθει αυτόνομα στις προεδρικές και στον δεύτερο γύρο να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του ενός εκ των δύο υποψηφίων.

Αντιστρόφως

Αναλόγως του αποτελέσματος των βουλευτικών, αντίστροφο ενδιαφέρον για την τύχη του τρίτου κόμματος θα έχουν, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗΣΥ για τυχόν συνεργασίες.

* Ο ΔΗΣΥ, αν κατέλθει στις προεδρικές διά του Αβέρωφ Νεοφύτου, μάλλον η προτίμησή του θα έγερνε προς μία συνεργασία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο σε περίπτωση που ήταν τρίτο κόμμα. Με τον αρχηγό του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε και έχει καλές σχέσεις, οπότε με αντάλλαγμα την προεδρία της Βουλής θα μπορούσε να κάνει παιχνίδι. Σε αντίθετη περίπτωση, με ΔΗΠΑ και Πλατφόρμα των 5 υπό την πιθανή ηγεσία του Μάριου Καρογιάν, τα πράγματα δυσκολεύουν για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τα τελευταία χρόνια πολέμησε σχεδόν με πάθος την καρογιαννοποίηση της κυβέρνησης, συναντώντας βέβαια τη σθεναρή αντίδραση του Νίκου Αναστασιάδη.

* Σε περίπτωση που ο νέος σχηματισμός του Κέντρου καταφέρει να κερδίσει την τρίτη θέση, ή έστω ποσοστά άνω του 7-8%, τότε ο ηγέτης του είναι πιθανός υποψήφιος ακόμα και για την προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, πάντα με βάση την ισχυρή υπόθεση ότι ο ΔΗΣΥ θα έχει τον δικό του υποψήφιο. Στη χειρότερη περίπτωση, ο Μάριος Καρογιάν και οι 5 θα μπορούν να καθορίσουν τον υποψήφιο της Κεντροαριστεράς. Εν ολίγοις, η Κίνηση των 5 με ένα καλό αποτέλεσμα στις βουλευτικές, σχεδόν εκμηδενίζει κάθε δυνατότητα του ΑΚΕΛ να συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Και ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πάντως τους επόμενους μήνες θα έχει στα χέρια του τη δυνατότητα ανατροπής κάθε πρόβλεψης. Αν τον Οκτώβριο, μετά τις τουρκοκυπριακές εκλογές, υπάρξει εύκρατο κλίμα για συνομιλίες στο Κυπριακό, οι οποίες μάλλον σε τέτοια περίπτωση θα προχωρήσουν ταχύτατα, τότε οι επερχόμενες βουλευτικές θα είναι εντελώς περιορισμένης σημασίας. Υπό την έννοια ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού περί το τέλος του 2021 ή και τις αρχές του 2022, θα πάμε σε ομοσπονδιακές προεδρικές εκλογές. Σε τέτοια περίπτωση ο Νίκος Αναστασιάδης, μάλλον και ίσως άνευ ανθυποψηφίου, θα εκλεγεί ως ο πρώτος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Κύπρου, ενώ αμέσως μετά θα διεξαχθούν νέες εκλογές για τις θέσεις της ομοσπονδιακής Γερουσίας και Βουλής. Εν ολίγοις, ο Πρόεδρος, αν οι εξελίξεις τον ευνοήσουν, μπορεί να μετατρέψει τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ως μεταβατικού χαρακτήρα. Σε διαφορετική περίπτωση, μετά τις βουλευτικές και χωρίς εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι το 2023, θα καταστεί ο ίδιος μεταβατικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.