Φόρμα αναζήτησης

Πρώτη φουρνιά οι 26, έπονται και άλλοι

Η αποστέρηση της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας από 26 συνολικά αλλοδαπούς επενδυτές που πολιτογραφήθηκαν κατ’ εξαίρεση, ως η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διέπεται από συγκεκριμένη διαδικασία η οποία προβλέπεται στον Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου και η οποία απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί. Εξ ου χθες ο υπουργός Εσωτερικών ενημερώνοντας για την απόφαση, σημείωσε πως ενδέχεται να διαρκέσει «κάποιους μήνες». Το πρώτο ερώτημα που εύλογα τίθεται πάντως είναι, στις περιπτώσεις των σημαινόντων προσώπων του Καθεστώτος της Καμπότζης, πολύ περισσότερο του Μαλαισιανού καταζητούμενου Jho Low, αλλά και άλλων περιπτώσεων: Πού θα απευθύνεται η γραπτή ειδοποίηση που προβλέπεται στον νόμο; Στους ίδιους; Σύμφωνα με πηγή από το ΥΠΕΣ, η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω των παρόχων (μεσαζόντων) που ενήργησαν εκ μέρους των πελατών τους όταν υποβαλλόταν η αίτηση για πολιτογράφηση. Τονίζεται πως η διαδικασία στέρησης του κυπριακού διαβατηρίου αφορά, πέραν από τον Jho Low, οκτώ Καμποτζιανούς (από σύνολο 16 που πολιτογραφήθηκαν μεταξύ 2015-2017), δύο Κενυάτες, πέντε Κινέζους, εννέα Ρώσους (πολιτογραφήθηκαν επί διακυβέρνησης Χριστόφια) και έναν Ιρανό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί με διάταγμα να στερήσει την πολιτογράφηση πολίτη εάν ικανοποιηθεί ότι αυτός:

Με έργα ή με λόγια επέδειξε έλλειψη νομιμοφροσύνης ή δυσμένεια στη Δημοκρατία, ή

  • σε οποιοδήποτε πόλεμο που διεξάγεται από τη Δημοκρατία παράνομα επιδόθηκε σε συναλλαγή ή επικοινώνησε με τον εχθρό ή επιδόθηκε στη διεξαγωγή ή συμμετείχε σε οποιαδήποτε επιχείρηση, η οποία σε γνώση του διεξαγόταν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσει τον εχθρό κατά τον πόλεμο αυτό, ή
  • μέσα σε 10 χρόνια από την εγγραφή ή πολιτογράφησή του καταδικάστηκε σε οποιαδήποτε χώρα σε φυλάκιση για ιδιαιτέρως ειδεχθές αδίκημα ή για αδίκημα που ενέχει ηθική αισχρότητα, νοουμένου ότι η εν λόγω καταδίκη αφορά αδίκημα το οποίο αποτελεί και στη Δημοκρατία αδίκημα το οποίο είναι ιδιαιτέρως ειδεχθές ή ενέχει ηθική αισχρότητα και το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης. Προτού ωστόσο εκδώσει διάταγμα σύμφωνα με το άρθρο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο δίδει στον επηρεαζόμενο γραπτή ειδοποίηση (σύμφωνα με την πρακτική το περιθώριο για να απαντήσει είναι 30 μέρες) με την οποία το πληροφορεί για τον λόγο με βάση τον οποίο πρόκειται να εκδοθεί το εν λόγω διάταγμα. Το επηρεαζόμενο πρόσωπο ενημερώνεται ειδικά για το δικαίωμα που παρέχεται σ’ αυτό για να ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας. Σε περίπτωση που ζητήσει έρευνα, το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να παραπέμψει την υπόθεση αυτή στην Επιτροπή Έρευνας που διορίζεται ειδικά για το σκοπό αυτό από το ίδιο. Η εν λόγω επιτροπή βάσει του νόμου αποτελείται από τον πρόεδρο (με δικαστική πείρα) και με αριθμό μελών που το Υπουργικό κρίνει αναγκαίο.

Έλεγχοι και πόρισμα

Στο μεταξύ χθες ο ΥΠΕΣ ανακοίνωσε και τη σύσταση τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τη Γενική Λογίστρια και πρόεδρο της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕΛΕΠ) ως πρόεδρου, της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας ως μελών, της οποίας έργο θα είναι η εξέταση των πορισμάτων των νέων ελέγχων (όλων των προσώπων που πολιτογραφήθηκαν κατ’ εξαίρεση μέχρι το 2018, έτος κατά το οποίο θεσπίστηκαν νέες αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου) και η υποβολή έκθεσης και συμπερασμάτων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η εν λόγω επιτροπή θα εξετάσει επίσης κατά πόσον οι περιπτώσεις για τις οποίες ξεκινά η διαδικασία αποστέρησης από το Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβανομένων των 26 αιτήσεων, εγκρίθηκαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και κριτήρια κατά τον χρόνο έγκρισης της αίτησής τους. Πρόσθετα, η επιτροπή θα δύναται να προβεί σε εισηγήσεις και συστάσεις για περαιτέρω βελτίωση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. «Νοείται ότι, σε περίπτωση που κατά τη νέα έρευνα διαπιστωθεί το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε πειθαρχικών ή ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο, θα ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες», αναφέρεται. Περαιτέρω, λαμβανομένου υπόψη ότι από τον Ιανουάριο του 2017 απαιτείται η προσκόμιση στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ετήσιου πιστοποιητικού προόδου των εργασιών ανέγερσης των ακινήτων, το οποίο εκδίδεται από το μελετητή του έργου, το Υπουργικό εξουσιοδοτεί τους επικεφαλής τους να εντείνουν τους ελέγχους όσον αφορά την πρόοδο υλοποίησης των επενδύσεων που έγιναν στο πλαίσιο του Επενδυτικού Προγράμματος πριν τις 31/12/16, ώστε να ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Καταληκτικά το Υπουργικό αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Κ. Πετρίδη όπως αποστείλει αμέσως τους κανονισμούς, οι οποίοι θα καθορίζουν το πλαίσιο εφαρμογής του Επενδυτικού Προγράμματος, στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και εν συνεχεία μετά την έγκριση από το ΥΣ στη Βουλή.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.