Φόρμα αναζήτησης

Μετά από 15 χρόνια ανασκαφές θυμήθηκαν το φυτό

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια σκάβουν οι αρχαιολόγοι το νησί Γερόνησο, προκαλώντας ενδεχομένως προβλήματα τόσο στο μοναδικό φυτό που εντοπίσθηκε στην περιοχή, το Cistanche Plelypaea, καθώς επίσης και στην πτηνοπανίδα που αναπαράγεται αυτή την περίοδο. Ωστόσο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων εμφανίζεται καθησυχαστικό αναφορικά με το φυτό και αναφέρει πως στις ανασκαφές στο νησί Γερόνησος εφαρμόζεται μια καινοτόμος οικολογική αρχαιολογική προσέγγιση και έχει αποφευχθεί η εισαγωγή ξένων ειδών, προκειμένου να προστατευθούν τα ενδημικά είδη.

Η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Μαρίνα Σολομίδου Ιερωνυμίδου αναφέρει ότι έχει προγραμματιστεί επιτόπια συνάντηση στο νησί μεταξύ εκπροσώπων του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Τμήματος Δασών, καθώς και της ανασκαφέα του χώρου, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι που να διασφαλίζουν αφενός μεν την προστασία της ενδημικής χλωρίδας του νησιού, πρωτίστως του κρισίμως κινδυνεύοντος Cistanche Plelypaea και αφετέρου τη συνέχιση των ανασκαφών.

Σημειώνει ότι στις ανασκαφές εφαρμόζεται μια καινοτόμος οικολογική αρχαιολογική προσέγγιση και ότι η δρ Τζόαν Μπρέτον Κόνελι, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία διεξάγει τις ανασκαφές στο νησί Γερόνησος από το 1990, εντόπισε τα σπάνια ενδημικά είδη και απέφυγε την εισαγωγή ξένων ειδών στο νησί.

Στις 21 Μαΐου είχε αποσταλεί, εκ μέρους του διευθυντή του Τμήματος Δασών, επιστολή προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στην οποία αναφερόταν ότι στο νησάκι φύεται ένα κρισίμως κινδυνεύων φυτό του Κόκκινου Βιβλίου της Χλωρίδας της Κύπρου, το Cistanche Plelypaea.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ