Φόρμα αναζήτησης

Μείον 16 γιατρoί στα ΤΑΕΠ – Χωρίς σταματημό το κύμα φυγής γιατρών από τα νοσοκομεία

Δεν έχει σταματημό το κύμα φυγής γιατρών από τον δημόσιο τομέα της Υγείας για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ως ιδιώτες. Τους τελευταίους πέντε μήνες, μόνο τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών μετρούν 15 αποχωρήσεις γιατρών. Το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρη Κούμα, περισσότεροι από 30 γιατροί έχουν υποβάλει παραίτηση από τα κρατικά νοσηλευτήρια. Γιατροί και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας πολύ σύντομα θα βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι με θέμα συζήτησης τα κίνητρα προς τους γιατρούς του δημοσίου.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στα νοσοκομεία ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ δρ Σωτήρης Κούμας. Μιλώντας στον «Π» ο δρ Κούμας εξέφρασε σοβαρότατη ανησυχία για το κύμα φυγής γιατρών από τα νοσοκομεία σημειώνοντας ιδιαίτερα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. «Πληροφορήθηκα ότι δύο γιατροί από τις Α’ Βοήθειες του νοσοκομείου της Λάρνακας και ένας των Α’ Βοηθειών του νοσοκομείου της Λευκωσίας έχουν υποβάλει παραίτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι από τον Φεβρουάριο τα ΤΑΕΠ παγκύπρια λειτουργούν με μείον 16 γιατρούς». Υπογράμμισε ακόμη τις δυσκολίες που βιώνει το υφιστάμενο προσωπικό των Α’ Βοηθειών λόγω της υποστελέχωσης και έφερε ως παράδειγμα το νοσοκομείο Αμμοχώστου όπου τέσσερις με πέντε γιατροί, το τριήμερο του κατακλυσμού, καλούνταν να εξυπηρετήσουν πέραν των 130 ασθενών την ημέρα.

Ελλείψει κινήτρων, το ενδιαφέρον γιατρών να εργοδοτηθούν στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι υποτονικό, όπως παραδέχτηκε χθες από την τηλεόραση του ΡΙΚ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου. Αν και ο ΟΚΥπΥ έχει αποστείλει στις συντεχνίες των γιατρών την πρότασή του σε σχέση με τα κίνητρα, εντούτοις εδώ και είκοσι μέρες περίπου οι δύο πλευρές δεν πραγματοποίησαν συνάντηση. Ο κ. Χαριλάου ανέλαβε πρωτοβουλία όπως μια νέα συνάντηση καθοριστεί τις επόμενες μέρες, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα το όλο θέμα να κλείσει. Όπως πληροφορείται ο «Π» ο ΟΚΥπΥ αναμένεται να δώσει οικονομικά κίνητρα στους ειδικούς γιατρούς των νοσοκομείων, ενώ προς αναθεώρηση βρίσκονται τα κίνητρα που έχουν δοθεί ήδη στους προσωπικούς γιατρούς των κέντρων υγείας. Στο τραπέζι βρίσκεται και το επίδομα που λαμβάνουν οι γιατροί των Α’ Βοηθειών μη αποκλειόμενης της αύξησής του. Το επίδομα σήμερα ανέρχεται σε 800 ευρώ μηνιαίως. Ο δρ Κούμας ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν είναι μόνο τα οικονομικά κίνητρα που θα πρέπει να εξεταστούν. Οπως είπε αυτό το οποίο ζητά ο ιατρικός κόσμος είναι ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον.