POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Μεγάλο στοίχημα οι 29 έδρες εντός Βουλής – Ο μαγικός αριθμός για τα δύο μεγάλα κόμματα στις βουλευτικές εκλογές 

Σε απόλυτο προεκλογικό ρυθμό κινούνται πλέον τα κόμματα και κατ’ επέκταση η πολιτική ζωή του τόπου, καθώς λίγο έως πολύ τα ψηφοδέλτια έχουν συμπληρωθεί και ανακοινωθεί από τους βασικούς διεκδικητές των εδρών εντός Βουλής. Η εκλογική αναμέτρηση της 30ής Μαΐου διεξάγεται μέσα σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες και με δεδομένα που δεν θυμίζουν καμία προηγούμενη αναμέτρηση. Το πρώτο στοιχείο που διαφοροποιεί τα δεδομένα είναι ο μεγάλος αριθμός συνδυασμών που θα διεκδικήσει την ψήφο του λαού. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την τάση, όπως εξελίσσεται, να προσέρχονται υποψήφιοι ως ανεξάρτητοι ή με σχηματισμό ανεξαρτήτων, θέλοντας να δείξουν πως είναι απαλλαγμένοι από τα όποια κομματικά βαρίδια (μέχρι στιγμής η τάση αυτή δεν ευνοεί τα μεγάλα κόμματα). Το τρίτο στοιχείο είναι πως η προεκλογική γίνεται εν μέσω σημαντικών εξελίξεων στο Κυπριακό (όπως πάντα άλλωστε), αντιμετώπισης της πανδημίας (εδώ και έναν χρόνο με περιοριστικά μέτρα) και εν μέσω σκανδάλων που αφορούν τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Υπάρχει όμως και ένα τέταρτο στοιχείο που μπορεί να μην διαδραματίζει άμεσα ρόλο στις εξελίξεις, ωστόσο διαμορφώνει μια προοπτική: ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές του 2023, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ -ΔΗΚΟ – Οικολόγοι, κυρίως) διαμηνύουν πως θα επιδιώξουν πάση θυσία αλλαγή διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν το κάθε κόμμα, στον δρόμο προς την κάλπη, θέτει τους δικούς του εκλογικούς στόχους. Ο ΔΗΣΥ ως κυβερνών κόμμα έχει να διαχειριστεί σωρεία επικρίσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια σειρά από ζητήματα, ενώ παράλληλα ευελπιστεί πως θα κρατηθεί πρώτο κόμμα με ποσοστό πάνω από το 30%. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το σλόγκαν που έχει επιλεγεί για την προεκλογική εκστρατεία καθώς ο ΔΗΣΥ πορεύεται με το «Στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις». Στην Πινδάρου δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να πέσουν κάτω από τις υφιστάμενες 18 έδρες εντός Βουλής, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό για τα μελλοντικά κυβερνητικά σχέδια. Οι δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής, παρουσιάζουν το κόμμα του Αβέρωφ Νεοφύτου ως πρώτο κόμμα, ωστόσο με απώλειες που υπό προϋποθέσεις μπορεί να το ρίξουν ακόμα και σε ποσοστό κάτω από 30%. Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ στοχεύει κυρίως να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά (δεν δείχνει ανοδική τάση τουλάχιστον μέχρι στιγμής) με το να πείσει «δικούς του» ψηφοφόρους, οι οποίοι ενδεχομένως αποστασιοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ή στήριξαν κάποιο άλλον πολιτικό χώρο στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, να επιστρέψουν στο κόμμα της Αριστεράς. Το ΑΚΕΛ πορεύεται στις βουλευτικές εκλογές με σλόγκαν «Δύναμη Πολιτών – Εγγύηση Αλλαγής». Για το κόμμα της Αριστεράς σημαντικός εκλογικός στόχος είναι τουλάχιστον η διατήρηση των 16 εδρών που κατέχει εντός Βουλής ή ακόμα και μικρή αύξησή τους.

Συμφωνούν… αλλά διαφωνούν

Μέσα στο πολιτικό σκηνικό όπως σκιαγραφείται τη δεδομένη περίοδο, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα πρέπει να δημιουργήσουν την αίσθηση και το κλίμα πως εξακολουθούν να είναι κυρίαρχα, καθορίζοντας με κάποιον τρόπο τις δυναμικές και την ατζέντα συζήτησης στον δημόσιο διάλογο. Για να γίνει αυτό εφικτό χρειάζεται από τη μία πόλωση του κλίματος και από την άλλη τουλάχιστον ένα ζήτημα που να ενώνει σε κάποιον βαθμό τα δύο μεγάλα κόμματα, διαφοροποιώντας τα από τα υπόλοιπα. Η πόλωση πηγάζει μέσα από τα σκάνδαλα διαφθοράς, τις κατηγορίες κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, τη διαχείριση της πανδημίας, τη διαφύλαξη των βασικών ελευθεριών, που σύμφωνα με το κόμμα της Αριστεράς απειλούνται σε περίοδο πανδημίας, αλλά και από τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη σε σχέση με το Κυπριακό. Από την άλλη, το ζήτημα που φαίνεται να ενώνει σε έναν βαθμό τα δύο κόμματα, διαφοροποιώντας τα από τα υπόλοιπα, έχει να κάνει με την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό και την κοινή αντίληψη Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού πως η μόνη λύση είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Συμφωνούν επίσης πως η άτυπη συνάντηση «5+1» θα πρέπει να προσεγγιστεί με ευελιξία, αποφασιστικότητα, ενότητα και ξεκάθαρες πρωτοβουλίες από ε/κ πλευράς. Η εκλογική αναμέτρηση μπορεί να έπεται της άτυπης συνάντησης της Γενεύης, η οποία προγραμματίζεται για τις 27-29 Απριλίου, ωστόσο παραμένει σημαντικό για τα δύο μεγάλα κόμματα να συγκεντρώσουν ποσοστό που να αγγίζει συνολικά το 60% καθώς επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί ένα μέτωπο τόσο στην ε/κ όσο και στην τ/κ πλευρά (δύσκολα εγχειρήματα και τα δύο τη δεδομένη χρονική στιγμή), που σε περίπτωση δημοψηφίσματος στο Κυπριακό να υπερψηφιστεί έστω και οριακά.

Ο αριθμός-κλειδί

Σαφώς και οι επιδιώξεις των δύο μεγάλων κομμάτων δεν περιορίζονται στο Κυπριακό, καθώς οι βουλευτικές εκλογές έχουν να κάνουν με την κατανομή εδρών και με το ποιο στρατόπεδο θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία για να μπορεί να ελέγξει και να καθορίσει το νομοθετικό έργο. Πόσω μάλλον σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ) έχουν θέσει ως ύψιστο στόχο την αλλαγή διακυβέρνησης το 2023. Εκ των δεδομένων λοιπόν συνάγεται το συμπέρασμα πως ο αριθμός-κλειδί τόσο για τον ΔΗΣΥ όσο και για το ΑΚΕΛ είναι η διασφάλιση μέσα από συνεργασίες – συμμαχίες 29 από τις 56 έδρες. Ο ΔΗΣΥ τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει στο πλευρό του τον άλλοτε σύμμαχο Νικόλα Παπαδόπουλο (ΔΗΚΟ), που αποτελεί την τρίτη δύναμη σε έδρες εντός Βουλής, και αυτό αναγκάζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου να αναζητήσει συνεργασίες με τα υπόλοιπα κόμματα (οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται στέρεες και δεδομένες). Αν θεωρήσουμε ενδεικτική την ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό, τότε μιλάμε για ΕΔΕΚ – Συμμαχία Πολιτών (σε κοινό ψηφοδέλτιο στις επικείμενες εκλογές), Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων – ΔΗΠΑ (κοινό ψηφοδέλτιο στις επικείμενες εκλογές), Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ. Για να είναι πιο σαφής η εικόνα σε αριθμούς, αξίζει να αναφέρουμε πως στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη εξασφάλισαν από 3 έδρες, ενώ 2 έδρες εξασφάλισε το ΕΛΑΜ. Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων αριθμεί 3 βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ και κατόπιν αποχώρησαν.

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ φαίνεται να διαμορφώνει ένα μέτωπο συνεργασίας με το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου και πιθανόν με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, το οποίο καταψήφισε και αυτόν τον κρατικό προϋπολογισμό. Μαζί τους υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να πορευθεί και η Άννα Θεολόγου σε περίπτωση επανεκλογής στα έδρανα της Βουλής, αυτήν τη φορά με το Κίνημα Ανεξάρτητων – Συνεργασία ΚΕΚΚ. Στις εκλογές του 2016 το ΔΗΚΟ εξασφάλισε 9 έδρες, οι Οικολόγοι 2 και η Άννα Θεολόγου είχε εκλεγεί με τη Συμμαχία Πολιτών και στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκε. Μερίδα στελεχών του ΑΚΕΛ ανησυχεί για πιθανές διαρροές προς το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ωστόσο στην Εζεκία Παπαϊωάννου για την ώρα είναι πολύ προσεκτικοί στην επίσημη προσέγγιση, τόσο σε σχέση με το ΔΗΚΟ όσο και με τους Οικολόγους. Οι ισορροπίες εντός Βουλής ωστόσο αναμένεται να διαφοροποιηθούν τόσο σε σχέση με τον αριθμό των κομμάτων που θα πετύχουν είσοδο στη Βουλή (κατακερματισμός της ψήφου διαμαρτυρίας) αλλά και σε σχέση με τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίσει το κάθε κόμμα.

Στον ΔΗΣΥ δεν θέλουν να σκέφτονται καν το ενδεχόμενο να διασφαλίσει 29 έδρες το αντιπολιτευτικό στρατόπεδο, καθώς κάτι τέτοιο -πέραν του ότι θα σημαίνει έλεγχο του τι θα περνά και τι όχι από τη Βουλή- δημιουργεί ταυτόχρονα δυναμική για την επόμενη ημέρα, δηλαδή τις προεδρικές εκλογές του 2023. Κομβικής σημασίας ζήτημα για τις περαιτέρω συμμαχίες εντός Βουλής είναι φυσικά και η εκλογή του προέδρου της Βουλής μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η τακτική

Στον ΔΗΣΥ πορεύονται επικοινωνιακά στη λογική πως κατανοούν ότι ενδεχομένως υπήρξαν κάποια λάθη από πλευράς κυβέρνησης, ωστόσο αναδεικνύουν τα θετικά και το επιχείρημα πως στα δύσκολα ο ΔΗΣΥ κινήθηκε με πράξεις. Διαχωρίζουν μεν τη στάση τους έως έναν βαθμό από αυτήν της κυβέρνησης, όμως τις τελευταίες μέρες βγαίνουν μπροστά υπουργοί και εκπρόσωποι της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να διαφυλάξουν τον πυρήνα του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης κοντά σε επίπεδο συσπείρωσης. Επίσης, στο Κυπριακό εκφράζεται έντονη ανησυχία για την επόμενη ημέρα και επιχειρείται άνοιγμα προς το ΑΚΕΛ για στήριξη της διαδικασίας (εμμέσως στέλνοντας μήνυμα προς το Προεδρικό). Υπάρχει μερίδα ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, ειδικά στην αστική Λευκωσία και στην Αμμόχωστο, που είναι απογοητευμένοι από τους χειρισμούς στο Προεδρικό και αποτελεί στοίχημα το να συγκρατήσει το κόμμα πιθανές διαρροές προς άλλα κόμματα αλλά και την «Αμμόχωστο για την Κύπρο». Στο κυβερνών κόμμα ευελπιστούν πως δεν θα προκύψει τρίτο κύμα πανδημίας, το οποίο θα γιγαντώσει τις αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης, και πως θα υπάρξει μια συγκρατημένα θετική έκβαση στην «5+1».

Στο ΑΚΕΛ, από την άλλη, εστιάζουν πολύ στις επικρίσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα ζητήματα διαφθοράς, κάνοντας λόγο για σύγκρουση συμφερόντων και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ατόμων από τον οικογενειακό κύκλο του Νίκου Αναστασιάδη. Παράλληλα αναφέρονται σε αυταρχισμό της κυβέρνησης, σε περιορισμό δημοκρατικών ελευθεριών, ενώ στήριξαν τις πορείες που έγιναν στο κέντρο της Λευκωσίας από διάφορες οργανώσεις τον περασμένο μήνα και μόλις χθες συμμετείχαν – διοργάνωσαν άλλη πορεία με αίτημα την ισότητα των δύο φύλων. Με αυτόν τον τρόπο το ΑΚΕΛ επιχειρεί να αναδείξει τον ρόλο της διεκδίκησης, της συσπείρωσης των παραδοσιακών ψηφοφόρων και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θέλει επίσης να περάσει το μήνυμα πως τα περιστατικά συμμετοχής στελεχών του σε σκάνδαλα είναι μεμονωμένα και όχι ο κανόνας. Ωστόσο, τα περιστατικά αυτά σε επίπεδο αντίληψης των ψηφοφόρων έχουν πλήξει το κόμμα της Αριστεράς. Παρά το κοινό έδαφος με ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, το ΑΚΕΛ αποφεύγει πλήρη ταύτιση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς μερίδα ψηφοφόρων και στελεχών του κόμματος διαφωνεί κατηγορηματικά με αυτήν.

Εν κατακλείδι…

Το απόλυτο διακύβευμα όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές έχει να κάνει με το στρατόπεδο που θα διασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών, έτσι ώστε να διαχειριστεί από θέση ισχύος την επόμενη μέρα εντός Βουλής. Αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσον ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ θα καταφέρουν να ελέγξουν τα θέματα που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο και στην πολιτική ατζέντα. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο κατακερματισμός της ψήφου διαμαρτυρίας σε διάφορους κομματικούς σχηματισμούς. Επίσης, καθοριστικός, για το ποιο στρατόπεδο θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 29 έδρες στη Βουλή, είναι και ο αριθμός των κομμάτων που τελικά θα καταφέρουν είσοδο στη Βουλή και με πόσες έδρες. Το βέβαιο είναι πως η ατζέντα του δημόσιου διαλόγου ενόψει της 30ής Μαΐου δεν θα παραμείνει η ίδια με αυτήν που έχουμε ενώπιόν μας σήμερα, καθώς έπονται εξελίξεις που θα είναι καίριας σημασίας ακόμα και για το τελικό αποτέλεσμα.

 

Με την πενταμερή να οδηγείται σε αδιέξοδο απομένουν τρία σενάρια για το Κυπριακό

Αβέρωφ Νεοφύτου – Άντρος Κυπριανού: Δείχνουν τον δρόμο στο Προεδρικό

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.