POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Μεγάλη εβδομάδα χωρίς… Ανάσταση! Η αύξηση των κρουσμάτων έφερε ρωγμές στη σχέση υπουργού Υγείας – επιδημιολόγων 

Όσο πάει και χειροτερεύει η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου αφού μέρα με τη μέρα αυξάνονται τόσο τα κρούσματα όσο και ο αριθμός των νοσηλειών, με το τρίτο κύμα του ιού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την κυβέρνηση να τρέχει να προλάβει τα χειρότερα μέσω των εμβολιασμών. Υπό αυτές τις συνθήκες αποκλείονται οι χαλαρώσεις τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαΐου, τόνισε σε χθεσινή του δήλωση ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος βρίσκεται εν αναμονή των εισηγήσεων της επιδημιολογικής ομάδας. Τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας πραγματοποίησαν χθες το βράδυ έκτακτη σύσκεψη κατά την οποία συζήτησαν μεταξύ άλλων για την κατάσταση στα νοσοκομεία και το τι πρέπει να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα με τα μέτρα για να αποφευχθεί ένα τρίτο lockdown. Με το ενδεχόμενο οι νοσηλευόμενοι να ξεπεράσουν τους 300 το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στους εμβολιασμούς. Η αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών δημιουργεί ρωγμές και στις σχέσεις Υπουργείου Υγείας – επιδημιολόγων, με τον Κ. Ιωάννου να δίνει τελεσίγραφο για ξεκάθαρες εισηγήσεις μέχρι σήμερα.

Καμία χαλάρωση

Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, πρόθεση τόσο των επιδημιολόγων όσο και του υπουργείου είναι να παραταθούν τα μέτρα μέχρι τα μέσα του επόμενα μήνα, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυστηροποίησης ή άρσης κάποιων χαλαρώσεων με σκοπό να κερδηθεί χρόνος μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Ο ίδιος υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 65% του πληθυσμού, ωστόσο μέχρι τότε υπάρχει ακόμη δρόμος, με τις νοσηλείες να αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό και τους επιδημιολόγους να αναζητούν λύσεις. Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι η όλη κατάσταση δημιουργείται μόλις 2 εβδομάδες πριν από το Πάσχα, με το ενδεχόμενο για μερικές χαλαρώσεις έστω και για τρεις ημέρες να απομακρύνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των επιδημιολόγων κατά την οποία εκφράστηκε η ομόφωνη άποψη να μην προταθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο οι χαλαρώσεις που σχεδίαζαν αρχικά οι επιδημιολόγοι. Κάποιες μεμονωμένες χαλαρώσεις για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα ίσως δοθούν στους πολίτες αλλά θα είναι ελάχιστες για να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού. Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρ Πέτρος Καραγιάννης, κύριο μέλημα τώρα είναι να ανατραπεί η κάκιστη εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, η οποία φέρνει στα όριά τους τα δημόσια νοσηλευτήρια και όχι οι οποιεσδήποτε χαλαρώσεις.

Πάνω από 10 χιλ. περιστατικά

Στο 99% της πληρότητάς του βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, την ώρα που και στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια της χώρας νοσηλεύεται ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ασθενών με κορωνοϊό, καθώς για πρώτη φορά οι νοσηλευόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία, πλην του Νοσοκομείου Αναφοράς, ξεπερνούν τους 200. Τις επόμενες ημέρες πθανόν να συνεχιστεί η αύξηση των νοσηλευόμενων καθώς οι επιδημιολόγοι αναμένουν την αποτύπωση των 800 κρουσμάτων και των πέραν των 10.000 περιστατικών που καταγράφηκαν από την 1η Απριλίου μέχρι και σήμερα. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΚΥπΥ τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς αυτή τη στιγμή βλέπουμε τα περιστατικά με χρονοκαθυστέρηση δέκα ημερών. Πρόσθεσε παράλληλα πως από τη στιγμή που το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται είναι αναμενόμενο να έχουμε και αύξηση των νοσηλειών στα νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Ίσως βιάστηκαν

Τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας αναζητούν τα αίτια πίσω από τη ραγδαία αύξηση των νέων περιστατικών, με μερίδα των επιστημόνων να θεωρεί ότι ίσως βιαστήκαμε να βγούμε από το lockdown και να αρχίσουμε τις χαλαρώσεις την ώρα που το ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό και η ροή των εμβολίων δεν μας το επέτρεπαν. Ενδεχομένως η απάντηση να βρίσκεται και στο γεγονός ότι η άρση των περιορισμών γινόταν ανά δύο εβδομάδες και πολύ πιθανό να μην δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα της κάθε φάσης, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυξημένη μεταδοτικότητα του κυρίαρχου στην κοινότητα βρετανικού στελέχους αυξάνει το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να γίνει σωστά η διαδικασία ιχνηλάτησης μιας και κατά μέσο όρο το κάθε κρούσμα δηλώνει 30 επαφές, συνεπώς όταν τα κρούσματα ξεπερνούν τα 800 τότε μιλάμε για πέραν των 24.000 επαφών που πρέπει να τεθούν σε αυτοπεριορισμό. Το θέμα είναι ότι τώρα το πρόβλημα έχει γενικευθεί, επομένως δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός των εστιών επιμόλυνσης. Δεν είναι όπως στις αρχές Μαρτίου που φαινόταν ότι υπήρχε πρόβλημα στην επαρχία Λεμεσού και ιδιαίτερα στα σχολεία, με τους επιδημιολόγους να ζητούν το κλείσιμό τους. Αυτή την περίοδο οι ειδικοί μελετούν το ποιες από τις χαλαρώσεις που δόθηκαν προηγουμένως θα πρέπει να αποσυρθούν για να βελτιωθεί η κατάσταση. Ανάμεσα σε αυτές είναι τα τρία sms του Σαββατοκύριακου, έτσι ενδέχεται να επιστρέψουμε και πάλι στα δύο, αλλά και το ζήτημα της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, επομένως ίσως χρειαστεί να εφαρμοστεί και πάλι το 9 το βράδυ με 5 το πρωί.

Οι εμβολιασμοί 

Όλα αυτά αποτελούν σκέψεις και προτάσεις που συζητούν τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας με απώτερο σκοπό να κερδίσουν χρόνο για τους εμβολιασμούς. Χθες ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου προλαβαίνουμε να εμβολιάσουμε το 65% του πληθυσμού, την ώρα που συνεχίζεται η διευθέτηση ραντεβού για τους πολίτες 51-52 ετών. Χθες για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα διευθετήθηκαν πέραν των 9.400 ραντεβού. Παράλληλα με τον εμβολιασμό μέσω των ηλικιακών ομάδων αρχίζει εντός των επόμενων ημερών ο εμβολιασμός μέσω των επαγγελματικών ομάδων, με τις ουσιώδεις υπηρεσίες του κράτους να βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Υγείας. Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα, οι αποφάσεις για τις ουσιώδεις υπηρεσίες που θα περιληφθούν στο εμβολιαστικό πλάνο θα είναι σταδιακές και θα ληφθούν κατά «ομόκεντρους κύκλους». Σε πρώτη φάση, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, έχουν αποδεχθεί την εισήγηση που έχει έρθει από το Υπουργείο Υγείας και έχουν περιληφθεί λιμάνια, αεροδρόμια και κυβερνητικό τυπογραφείο ως οι πρώτες ομάδες. Ο τρόπος με τον οποίο διευθετούνται τα ραντεβού είναι με απευθείας επαφή και επικοινωνία με τις συγκεκριμένες ομάδες. Σύμφωνα με την κ. Καλακούτα, έχουν δοθεί σημεία επαφής ανά επαρχία και έχουν καταρτιστεί ειδικοί κατάλογοι, ενώ ήδη έχουν επικοινωνήσει με κάποιους από αυτούς. Εν συνεχεία θα υπάρξει και επέκταση με νέες ομάδες, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Κύπρος/Covid19: Τρεις θάνατοι και 822 νέα κρούσματα από 59,766 τεστ – Στο 1.38% το ποσοστό θετικότητας

Αυτά είναι τα σημεία για δωρεάν rapid test αύριο Τρίτη, 19/04/21 (κατάλογος)

Πόσες ημέρες απομένουν στην Κύπρο για την επιστροφή στην κανονικότητα [διαδραστικός χάρτης]

Πρώτο το Ισραήλ σε εμβολιασμούς παγκοσμίως – Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.