Φόρμα αναζήτησης

Μέχρι τον Δεκέμβριο η συμμόρφωση των σωματείων

Άλλους έξι μήνες έχουν στη διάθεσή τους οι διοικούντες χιλιάδων σωματείων, ιδρυμάτων και λεσχών για να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους και να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις του νέου νόμου περί σωματείων που ψήφισε η Βουλή, μετά από διαβουλεύσεις ετών, το 2017. Κατά τη χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση νόμου του βουλευτή Λεμεσού του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού, η οποία προβλέπει παράταση στην έναρξη ισχύος του νόμου κατά έξι μήνες. Ο νόμος θα άρχιζε να εφαρμόζεται από τις 30 Ιουνίου του 2019 αλλά μετά την ψήφιση του νέου νόμου θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Είναι η δεύτερη παράταση που δίνεται (αρχικά είχε αποφασιστεί ο νόμος να αρχίσει να εφαρμόζεται από 1/7/18) και χθες βουλευτές καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης προειδοποίησαν τους ενδιαφερομένους ότι αυτή είναι η τελευταία παράταση. Σε περίπτωση που δεν εναρμονίσουν τα καταστατικά τους σύμφωνα με τον νόμο, τα σωματεία κινδυνεύουν με διάλυση και διαγραφή.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε πρόσφατα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών το Υπουργείο Εσωτερικών, από τα περίπου 5.500 σωματεία που λειτουργούν ή υπολειτουργούν σήμερα, μόνο 11% έχουν τροποποιήσει το καταστατικό τους και λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο του 2017. Μικρός αριθμός βουλευτών υποστηρίζει ότι για να επιτευχθεί καλύτερη συμμόρφωση με τον νόμο πρέπει να προωθηθούν κάποιες τροποποιήσεις από τη Βουλή, κάτι που για την ώρα απορρίπτει η πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία:

  • Από τα 3.119 σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στη Λευκωσία, μόλις τα 350 συμμορφώθηκαν με τον νόμο. Για άλλα 116 εξετάζεται η αίτηση για τροποποίηση του καταστατικού τους.
  • Στη Λεμεσό, από τα 1.152 σωματεία, μόνο τα 91 συμμορφώθηκαν και για άλλα 231 εξετάζεται η αίτηση.
  • Στη Λάρνακα, από τα 539 σωματεία συμμορφώθηκαν τα 93 και για άλλα 57 εξετάζεται τροποποίηση του καταστατικού.
  • Στην Πάφο, μόνο 11 από τα 360 σωματεία εναρμονίστηκαν και άλλα 39 υπέβαλαν αίτηση για τροποποίηση του καταστατικού.