Φόρμα αναζήτησης

Με υπόθεση ξεπλύματος συνδέουν τον Πρόεδρο

Επικαλούμενο στοιχεία της διαλυθείσας (από το 2013) λιθουανικής τράπεζας Ukio Bankas, τα οποία όμως δεν δίνει αυτούσια στη δημοσιότητα, η πλατφόρμα Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) συνδέει το δικηγορικό γραφείο Νικ. Χρ. Αναστασιάδης με το ρωσικό δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος Troika Laundromat.

H Troika Laundromat είναι το πιο πρόσφατο ερευνητικό κατόρθωμα του OCCRP, το οποίο αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάρτιο στον ιστότοπο του OCCRP. Για εκείνη την έρευνα, εντός της οποίας εντάσσεται το προχθεσινό δημοσίευμα του OCCRP για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το δικηγορικό γραφείο Νικ. Χρ. Αναστασιάδης, το OCCRP ισχυρίστηκε ότι είχε στη διάθεσή του τη μεγαλύτερη διαρροή τραπεζικών δεδομένων στην ιστορία. Σύμφωνα με το OCCRP, το σχήμα ξεπλύματος χρήματος της Troika Laundromat εμπλέκει 70 off-shore εταιρείες-κελύφη που διακίνησαν εκτός Ρωσίας και καθάρισαν 3,5 δισ. ευρώ περίπου τα δέκα χρόνια μέχρι το κλείσιμο της λιθουανικής Ukio Bankas το 2013. Η νομιμότητα της προέλευσης αυτών των ρωσικών χρημάτων παραμένει αδιευκρίνιστη, ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg (ημερ. 7/3/2019), το OCCRP πέτυχε να αποδείξει ότι οι συναλλαγές μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα 3,5 δισ. ευρώ ήταν πλαστές. Σε μία από αυτές τις συναλλαγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ημερ. 14/8/2019 του OCCRP, ενεπλάκη το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης, ενόσω ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν επικεφαλής του γραφείου, πριν να εκλεγεί Πρόεδρος το 2013. Στο ουσιαστικό περιεχόμενό του, το δημοσίευμα παραπέμπει σε «τεκμήρια που διέρρευσαν από τη λιθουανική τράπεζα Ukio Bankas», σύμφωνα με τα οποία εντοπίζονται οι πηγές χρημάτων της περιβόητης ρωσικής εταιρείας Delco, που πρωταγωνιστεί στο Troika Laundromat. Μία από τις εταιρείες που βοήθησαν στο ξέπλυμα την Delco (η οποία συνδέεται με Ρώσους ολιγάρχες, όπως ο εκ των απορρήτων του Προέδρου Πούτιν, βιολοντσελίστας Σερτζέι Ροντούλγκιν), η Matias Co Ltd συνδέεται με το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη. Σύμφωνα με το OCCRP, το γραφείο Αναστασιάδη μέσω της Imperium Nominees Ltd ίδρυσε τη Matias Co Ltd, η οποία το 2007 προχώρησε σε συμφωνία για την αγορά, έναντι 220 εκατ. ευρώ, της εταιρείας Energostroyinvest Holding, η οποία τότε ήταν η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών δικτύων και μονάδων παραγωγής ενέργειας στη Ρωσία. Αγοράστρια τής εν λόγω εταιρείας (έναντι 220 εκατ. ευρώ) ήταν μία από τις τρεις εταιρείες που πρωταγωνιστούν στο Troika Laundromat, με το OCCRP να υποστηρίζει ότι η πραγματική αξία της αγοραπωλησίας ήταν 2 δισ. δολάρια. Αγοραστής, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το OCCRP, ήταν ο Ρώσος ολιγάρχης Αλεξάντερ Αμπράμοφ. Το OCCRP επικαλείται εκ νέου στοιχεία από τη διαλυθείσα λιθουανική τράπεζα, για να καταγράψει ότι Αμπράμοφ και Αναστασιάδης είχαν εμπλοκή στην εν λόγω αγοραπωλησία.

Διαβατήριο από το γραφείο
Σύμφωνα με το OCCRP, ο πρωταγωνιστής στην ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος αγοραπωλησία 220 εκατ. ευρώ, Αμπράμοφ, ήταν πελάτης του γραφείου Αναστασιάδης. Επικαλούμενο μαρτυρία πρώην λειτουργού του Υπουργείου Εσωτερικών, το OCCRP αναφέρει ότι το δικηγορικό γραφείο Αναστασιάδη είχε αιτηθεί το χρυσό διαβατήριο του Αμπράμοφ επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Τον Ιούλιο του 2010 δόθηκε κυπριακή υπηκοότητα στον Αμπράμοφ, γεγονός που το OCCRP επιβεβαιώνει με δήλωση τού τότε ΥΠΕΣ Νεοκλή Συλικιώτη.

Κυβερνητική σιωπή
Δύο μέρες μετά το δημοσίευμα του OCCRP που εμπλέκει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος με προέλευση τη Ρωσία, η κυβέρνηση επέλεξε χθες να μην τοποθετηθεί, αξιολογώντας το ως ένα ακόμα δημοσίευμα που γίνεται με σκοπό να πληγεί η Κύπρος σε σχέση με τον ρόλο της ως πάροχος διεθνών υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Πρόεδρος έχει διαβάσει το δημοσίευμα και το συζήτησε με τους συνεργάτες του.

Πυρά ΑΚΕΛ για τη σιωπή Προεδρικού – Διασύρεται η Κύπρος

Μόνο το ΑΚΕΛ (από τους πολιτικούς παίκτες στην Κυπριακή Δημοκρατία) έσπευσε χθες να σχολιάσει το δημοσίευμα του OCCRP. «Παρακολουθούμε με ανησυχία διάφορα δημοσιεύματα διεθνών παρατηρητηρίων που εμπλέκουν την Κύπρο σε διάφορες υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» σημειώνει το ΑΚΕΛ. Ακολούθως το κόμμα της αντιπολίτευσης διαπιστώνει ότι «τα δημοσιεύματα αυτά εμπλέκουν το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ύποπτες συναλλαγές διακίνησης χρημάτων. Η Κυπριακή Δημοκρατία δυσφημίζεται, αφού την εμπλέκουν σε ύποπτες διαδρομές χρημάτων, όπως και τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη». Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «το όλο ζήτημα γίνεται χειρότερο εξαιτίας της άρνησης του Προέδρου και των συνεταίρων του να κάνουν σχόλια επί των άρθρων των διεθνών παρατηρητηρίων». Καταλήγοντας το ΑΚΕΛ, αφού διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να λάβει θέση επί του περιεχομένου του δημοσιεύματος του OCCRP, ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει πειστικά σε όλα τα ζητήματα που εγείρονται από τις θέσεις των διεθνών παρατηρητηρίων για το ξέπλυμα χρήματος. «Η βαρύτατη αυτή κατηγορία πλανάται πάνω από τη χώρα μας εδώ και χρόνια και χρειάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πρωτοστατήσει για την απαλλαγή μας από αυτή. Ειδικά από τη στιγμή που εμπλέκεται το δικηγορικό του γραφείο σε φερόμενες ως ύποπτες διαδρομές» σημειώνει το ΑΚΕΛ, προσβλέποντας στην απάντηση του κ. Αναστασιάδη.

 

Φτιάχνουν κλίμα για Κύπρο ενόψει Moneyval και Κομισιόν

Και μόνο το timing του δημοσιεύματος του OCCRP περί εμπλοκής του Προέδρου Αναστασιάδη σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος εγείρει ερωτηματικά για τις προθέσεις των συντακτών του, οι οποίοι επέλεξαν να αναρτήσουν το αποκαλυπτικό δημοσίευμα σε ώρα και μέρα (το απόγευμα της 14ης Αυγούστου) που δεν θα επέτρεπε στο κυπριακό κράτος να αντιδράσει συγκροτημένα μέχρι και τις επόμενες λίγες μέρες. Ενδεικτικά, χθες, δύο μέρες μετά το δημοσίευμα, η επικεφαλής της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, Εύα Παπακυριακού, η οποία είναι σε διακοπές, δεν είχε ιδέα για το δημοσίευμα, και δεν ήταν σε θέση να το σχολιάσει. Πηγές από το Προεδρικό μεταφέρουν την άποψη ότι το δημοσίευμα δεν προσκομίζει κάτι νέο σε σχέση με τις δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου των θυγατέρων του Προέδρου Αναστασιάδη, και ότι αποτελεί αναμάσημα κατηγοριών που διατυπώνονται για να πληγεί η Κύπρος λόγω της εμμονικής δραστηριότητας του Μάικλ Μπράουντερ που τροφοδοτεί τα διεθνή ΜΜΕ με ειδήσεις για το καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία.

Το όνομα του Μπράουντερ και των προσπαθειών του για εφαρμογή παγκοσμίως κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναφέρεται στο δημοσίευμα του OCCRP σε σχέση με την υπό αναφορά υπόθεση, ωστόσο, η θέση του Προεδρικού ότι το δημοσίευμα δεν κομίζει κάτι καινούριο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού το OCCRP κάνει συγκεκριμένες αναφορές σε πλασματική αγοραπωλησία, την περίπλοκη συμφωνία της οποίας διεκπεραίωσε το γραφείο Αναστασιάδη.
Νομικές πηγές από τη Λευκωσία αντιμετωπίζουν πάντως ως στοχευμένο εναντίον της Κύπρου το δημοσίευμα του OCCRP, υποδεικνύοντας ότι το OCCRP ανέδειξε μία υπόθεση πριν το 2013, ενώ η Κύπρος αναμένει το φθινόπωρο τις εκθέσεις του Moneyval για το τραπεζικό σύστημα και της Κομισιόν για τα χρυσά διαβατήρια. Το timing της δημοσίευσης (σε μια περίοδο που οι κυπριακές αρχές δεν θα μπορούσαν να εξετάσουν και να απαντήσουν συγκροτημένα στις πληροφορίες του δημοσιεύματος), ενισχύει αυτή την υποψία.

Η υπόθεση στοχοποίησης της Κύπρου μέσω του δημοσιεύματος του OCCRP ενισχύεται περαιτέρω από την πρόσφατη αρνητική έκθεση της Moneyval για τη Μάλτα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.