Φόρμα αναζήτησης

Με πρόνοιες στον Ποινικό Κώδικα το ΔΗΚΟ κατά της κακοποίησης ζώων

Τα συχνά φαινόμενα βασανισμού και θανάτωσης ζώων οδήγησαν το ΔΗΚΟ διά της βουλευτού του Χριστιάνας Ερωτοκρίτου να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να παταχθεί το φαινόμενο, ευελπιστώντας την ίδια ώρα ότι η παραδειγματική τιμωρία ενόχων θα συμβάλει στην προαγωγή της ευημερίας και της προστασίας των ζώων. Παράλληλα, σκοπός της πρότασης νόμου που επιμελήθηκε αντλώντας παραδείγματα άλλων χωρών και σε συνεννόηση με αρμόδιους φορείς ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΔΗΚΟ Γ. Σολωμού, είναι να ενισχυθεί η προσπάθεια δημιουργίας φιλοζωικής συνείδησης στην Κύπρο.

Ως γνωστόν, και εν αναμονή της περιβόητης Αστυνομίας Ζώων, οι ποινές που επιβάλλονται σε ένοχους κακοποίησης ζώων στη βάση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου δεν ικανοποιούν το ΔΗΚΟ, το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίσει συμμάχους και από άλλα κόμματα έτσι ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία για έγκριση της πρότασης και να προκρίνει την εισαγωγή προνοιών για ποινικοποίηση συμπεριφορών κακοποίησης ζώων στον Ποινικό Κώδικα.

Ειδικότερα, με την προσθήκη άρθρου υπό τον τίτλο «Ποινικά Αδικήματα Εναντίον Ζώων» η πρόταση νόμου που θα οδηγηθεί στην Επιτροπή Νομικών για συζήτηση προβλέπει πως πρόσωπο το οποίο κακόβουλα και εσκεμμένα κακοποιεί ζώο είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 20 χιλ. ευρώ. Αν η κακοποίηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη θανάτωση του ζώου, τότε ο ένοχος του αδικήματος σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 30 χιλ. ευρώ. Οι ίδιες ποινές προβλέπονται και για πρόσωπο το οποίο κακόβουλα και εσκεμμένα θανατώνει ζώο. Περαιτέρω δίνεται ορισμός στην κακοποίηση η οποία περιλαμβάνει τον βασανισμό και τη βάναυση μεταχείριση ζώου, τη διατήρηση, χρησιμοποίηση και εκμετάλλευση ζώου για παραγωγή θεάματος, για ψυχαγωγικούς ή καλλιτεχνικούς ή άλλους σκοπούς, με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους και οποιαδήποτε πράξη βίας (επίσης ορίζεται) εναντίον ζώου περιλαμβανομένων του παστουρώματος, του ακρωτηριασμού, της αιχμαλωσίας, της σεξουαλικής συνεύρεσης μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος και της κτηνοβασίας.