POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Με μέτρο, η αποκλιμάκωση των μέτρωνΕνώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην παρουσία των αρμόδιων υπουργών, συζητούν τη Δευτέρα το πρωί τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας τις χαλαρώσεις που προτείνουν για να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου Ήδη από την Πέμπτη το βράδυ ο επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και κατέγραψε τις εισηγήσεις τους σε σχέση με το πλάνο που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιστρέφουμε στα μέτρα που υπήρχαν πριν από την επιβολή του lockdown, με ερωτηματικό να παραμένει το ζήτημα το sms και ο τρόπος και ο χρόνος που θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Την ίδια στιγμή που προκαλεί έντονη ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο η επιθετική εξάπλωση του νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2 που ανιχνεύτηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επιδημιολογική επιβάρυνση τις επόμενες 6-12 εβδομάδες, χρονική περίοδο στην οποία αναμένεται η άρση του lockdown που επιβλήθηκε στην Κύπρο.

 

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιστρέφουμε στα μέτρα που υπήρχαν πριν από την επιβολή του lockdown, με ερωτηματικό να παραμένει το ζήτημα το sms και ο τρόπος και ο χρόνος που θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Την ίδια στιγμή που προκαλεί έντονη ανησυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο η επιθετική εξάπλωση του νέου στελέχους του ιού SARS-CoV-2 που ανιχνεύτηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επιδημιολογική επιβάρυνση τις επόμενες 6-12 εβδομάδες, χρονική περίοδο στην οποία αναμένεται η άρση του lockdown που επιβλήθηκε στην Κύπρο.

Μακρύς ο δρόμος

Οι χαλαρώσεις θα είναι σταδιακές και στη βάση του μοντέλου που ακολούθησε η κυβέρνηση τον Μάιο. Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής φαίνεται να είναι οι δραστηριότητες στις οποίες ο κίνδυνος μετάδοσης ιού είναι μικρότερος και εκτός απροόπτου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν, ενώ μεγάλος είναι ο προβληματισμός των ειδικών για τις συναθροίσεις, για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πως θα υπάρξουν ιδιαίτερες αλλαγές. Εξάλλου, όπως τόνισε ο δρ Τσιούτης σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΠΟΛΙΤΗ, ο Φεβρουάριος δεν θα είναι ο μήνας των χαλαρώσεων, μιας και κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους για την κατάσταση στα νοσοκομεία. Μπορεί τα ημερήσια κρούσματα να καταγράφουν μείωση, όπως και οι θάνατοι, σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ενώ ανησυχητικός παραμένει ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Μειώνονται και οι ασθενείς

Χθες η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε 1 θάνατο και 122 νέα περιστατικά κορωνοιού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στα 29.758. Το άτομο που απεβίωσε είναι άντρας ηλικίας 82 ετών, με υποκείμενα νοσήματα. Χθες πραγματοποιήθηκαν 9.635 τεστ, με το ποσοστό θετικότητας να αγγίζει το 1,27%. Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 179 ασθενείς της νόσου Covid-19, εκ των οποίων οι 58 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ. Από τους 58 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 32 είναι διασωληνωμένοι, οι τρεις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 23 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Κάτω από το όριο του 1

Τις τελευταίες 14 ημέρες στην Κύπρο καταγράφηκαν 3.711 κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη, και αφορούσαν κυρίως περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης. Το 36,3% των περιπτώσεων είχαν τόπο διαμονής στην επαρχία Λεμεσού και το 32,6% στην επαρχία Λευκωσίας. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως τις τελευταίες 14 ημέρες (06 – 19 Ιανουαρίου 2021), το 31,1% των θετικών περιπτώσεων δεν ανέφερε οποιοδήποτε σύμπτωμα κατά τη διάγνωση, ενώ το 68,9% ανέφερε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, με τους επιδημιολόγους να απευθύνουν για άλλη μία φορά έκκληση στους πολίτες που έχουν συμπτώματα να προβαίνουν σε τεστ. Επιπλέον, ο δείκτης R, ο οποίος δείχνει πόσα άτομα μπορεί να κολλήσει κάποιος που είναι θετικός στον ιό, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο μήνες έπεσε κάτω από το 1. Στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν στο 1,3, ενώ σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα βρίσκεται κάτω από το 1. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο δρ Τσίουτης, αυτό δεν οφείλεται στο lockdown, αλλά στις απαγορεύσεις που εφαρμόστηκαν προηγουμένως, αφού λόγω της μικρής διάρκειας που έχει το lockdown δεν είδαμε ακόμη τα αποτελέσματά του, τα οποία αναμένεται να φανούν μετά το πέρας των τριών εβδομάδων.

Μαζικά rapid

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής για σταδιακή έξοδο από το lockdown είναι η διενέργεια μαζικών τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, ώστε να υπάρχει σαφής επιδημιολογική εικόνα και γρήγορος εντοπισμός και απομόνωση των κρουσμάτων. Οι εργαζόμενοι σε τομείς που θα επαναλειτουργήσουν, θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test, ενώ το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση με επαγγελματικούς συνδέσμους ώστε σε μεγάλες επιχειρήσεις να παραχωρηθούν δωρεάν rapid test για να γίνονται επί τόπου με ευθύνη των επιχειρήσεων. Επίσης, θα λειτουργήσουν κινητές μονάδες για διενέργεια εξετάσεων σε βιομηχανικές περιοχές, εργοστάσια, στη δημόσια υπηρεσία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ θα αυξηθούν τα συνεργεία δειγματοληψίας σε όλες τις πόλεις και σε κοινότητες. Για καλύτερη επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διενεργούν rapid test ανά εβδομάδα σε ομάδες των εργαζομένων τους.

 

Έτσι θα στέλνουμε SMS στο 8998 για μετακίνηση την περίοδο του lockdown – Τα έντυπα και οι σκοποί μετακίνησης

 

Πάνω από 1 εκατ. τεστ

Η Κύπρος βρίσκεται πολύ ψηλά στην κατάταξη των χωρών με τη διενέργεια των πιο πολλών rapid test, τα οποία αποδείχθηκαν πολύτιμο εργαλείο, ιδιαίτερα μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και τα προβλήματα που δημιούργησε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου του 2021 πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο 1.287.943 τεστ και εντοπίστηκαν συνολικά 29.636 περιστατικά Covid-19. Το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 2,3%, καταγράφοντας την τελευταία εβδομάδα σημαντική μείωση. Μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 791.630 εργαστηριακές εξετάσεις με τη μοριακή μέθοδο και εντοπίστηκαν 18.518 κρούσματα, ποσοστό θετικότητας 2,34%, ενώ 11.118 θετικά περιστατικά προέκυψαν από 458.270 rapid test, ποσοστό θετικότητας 2,43%.

Επιστροφή στα θρανία

Ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στη διάσκεψη τη Δευτέρα είναι το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία, και κυρίως ποιοι μαθητές επιστρέφουν πίσω στα θρανία κατά την πρώτη φάση της σταδιακής άρσης των περιορισμών. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιδημιολόγοι προτείνουν την επιστροφή των μαθητών της Γ’ λυκείου σε πρώτη φάση και μετά τις 15 Φεβρουαρίου την επιστροφή όλων των βαθμίδων, ωστόσο, οι απόψεις διίστανται. Υπάρχει και η άποψη που λέει ότι, αφού βάσει των στοιχείων και τις διεθνούς βιβλιογραφίας τα άτομα κάτω των 13 ετών συμμετέχουν λιγότερο στη μετάδοση του ιού, συνεπώς είναι πιο ασφαλές να ανοίξουν δημοτικά σχολεία αντί τα λύκεια. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και όχι οι επιδημιολόγοι, επομένως δεν αποκλείεται από 1η Φεβρουαρίου να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία όλα τα σχολεία.

Νόσος των ενηλίκων

Την άποψη ότι τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο εξέφρασε ο παιδίατρος και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου κ. Αβραάμ Ηλία. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο δρ Ηλία αναφέρει πως το συμπέρασμα αυτό εξάγεται αβίαστα εάν δούμε τι μας έχει έως τώρα διδάξει η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Η πανδημία είναι κυρίως νόσος των ενηλίκων, καθώς σπάνια προκαλεί σοβαρή πάθηση ή ακόμη σπανιότερα θάνατο στα παιδιά. Τα σχολεία έκλεισαν, όχι για να προστατευτούν από τον ιό τα ίδια τα παιδιά, αλλά κυρίως gia να προστατευτούν οι ενήλικες. Προτού παρθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το τεράστιο ψυχολογικό κόστος αυτών των παιδιών από την παρατεταμένη στέρηση του σχολείου, το οποίο αναμένεται να έχει αντίκτυπο στη μετέπειτα φυσιολογική ένταξη και προσαρμογή των παιδιών αυτών στην κοινωνία των ενηλίκων. Η μόνη περίπτωση που ίσως πρέπει να παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων είναι η περίπτωση των μαθητών του λυκείου, αφού ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού απ’ αυτά τα άτομα στην κοινότητα είναι ο ίδιος με αυτόν των ενηλίκων.

 

 

Το mea culpa της Γιολίτη απέτρεψε στο παρά πέντε τη ρήξη μεταξύ κυβέρνησης – Βουλής

 

 

Διαθέσιμα 5,448 ραντεβού για εμβολιασμό – Αφορά άτομα ηλικίας 90 ετών και άνω

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.