Φόρμα αναζήτησης

Με «ειδική μονάδα» απαντά η αστυνομία

Ο αρχηγός Ζαχαρίας Χρυσοστόμου ανακοίνωσε την σύσταση Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων στο πρότυπο της αντίστοιχης της Μεγάλης Βρετανίας. [...]

Read More...

Την ίδρυση Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων εξήγγειλε χθες ο αρχηγός Αστυνομίας, με ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι αυτή θα λειτουργεί με βάση τα πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η ίδρυση της συγκεκριμένης μονάδας βρισκόταν υπό σχεδιασμό, αλλά η προχθεσινή συμπλοκή κακοποιών με αστυνομικούς στον Ύψωνα επισπεύδει τη δημιουργία της. Η συγκεκριμένη μονάδα θα στελεχωθεί με ειδικευμένους αστυνομικούς στον τομέα της διερεύνησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, της συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών, της επιστημονικής ανάλυσης του εγκλήματος, ενώ θα διαθέτει και ομάδα για επιχειρήσεις. Δεν θα έχει καμία σχέση με τη ΜΜΑΔ και τον ΕΑΟ, καθώς θα έχει άλλο αντικείμενο δραστηριοποίησης.

Κεντρικός σχεδιασμός

Η νέα μονάδα, θα αναλαμβάνει σε παγκύπρια κλίμακα όλες τις υποθέσεις φόνων, οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατίας κλπ, ώστε τα επαρχιακά ΤΑΕ να περιοριστούν στη διερεύνηση πιο παλιών υποθέσεων. Ο κεντρικός σχεδιασμός θα βοηθήσει στη συγκέντρωση των πλέον εξειδικευμένων αστυνομικών σε μια μονάδα, η οποία φιλοδοξεί να γίνει η αιχμή του δόρατος. Με τον σχεδιασμό αυτό θα περιοριστούν επίσης οι διαρροές πληροφοριών, που αποτελούν αχίλλειο πτέρνα της αστυνομίας, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις πριν καν γίνουν να είναι γνωστές στα εγκληματικά στοιχεία.

Ως εδώ…

Το συμβάν με την επίθεση κατά αστυνομικών φαίνεται πως αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η κατάσταση εξετάστηκε σε σύσκεψη της ανώτατης ηγεσίας της Αστυνομίας και σε συνάντηση του αρχηγού με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Όπως πληροφορούμαστε, έχει ληφθεί η απόφαση να υπάρξει πίεση προς τον υπόκοσμο μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Από τη στιγμή που είναι γνωστοί αυτοί που ελέγχουν το έγκλημα, θα βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση και έλεγχο και θα τερματιστεί η παραδοξότητα της χρησιμοποίησής τους ως πηγή πληροφοριών, από μερίδα αστυνομικών.

Νομικά εργαλεία

Ο αρχηγός Αστυνομίας υπογράμμισε ότι το οργανωμένο έγκλημα υπονομεύει τη δημόσια τάξη, ασφάλεια και ευημερία ενός τόπου και η Αστυνομία οφείλει και θα μεριμνήσει για την ολιστική και ολοκληρωτική αντιμετώπιση και πάταξή του. «Σ’ αυτή την προσπάθεια η πολιτεία θα πρέπει να έρθει αρωγός με τη συμπλήρωση όλων των κενών θέσεων στην Αστυνομία, με την παροχή όλων των νομικών εργαλείων που διαθέτουν πλείστα των κρατών μελών της ΕΕ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την οριστική και άμεση απαλλαγή της Αστυνομίας από τα μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα».Για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί ο αρχηγός Αστυνομίας έχει ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Send this to a friend