Φόρμα αναζήτησης

Με αυριανό ναι Βουλής θα… γεμίζουν και αλλιώς τα φράγματα

Στην Ολομέλεια οδηγούνται αύριο κανονισμοί ώστε να ρυθμιστεί – και έτσι να νομιμοποιηθεί -η χρήση φραγμάτων για ναυταθλητισμό με πλωτά μέσα συμβάλλοντας -κατά τον ΚΟΑ- στην ανάπτυξη τους και στην προώθηση του αθλητικού τουρισμού σε διεθνές επίπεδο.

Πρόκειται για πάγιο αίτημα των κυπριακών ομοσπονδιών Κωπηλασίας, Κανό-καγιάκ, Θαλάσσιου Σκι και Γουέικμπορντ, Ντράγκον Μπόουτ και των Ναυτικών Ομίλων Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου εκπρόσωποι των οποίων κατά την εξέταση των κανονισμών στην Επιτροπή Γεωργίας τόνισαν ότι η απουσία σχετικού κανονιστικού πλαισίου αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη των εν λόγω αθλημάτων.

Οι πιο πάνω εκπρόσωποι επισήμαναν στην επιτροπή ότι σήμερα διοργανώνονται αγώνες ναυταθλημάτων με τη χρήση εγκαταστάσεων οι οποίες είναι οι ελάχιστες που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ναυταθλημάτων. Την ίδια ώρα εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμορφωθούν πλήρως με τις απαιτήσεις των κανονισμών, καθώς, όπως υποστήριξαν, η προστασία των υδάτων και η ασφάλεια των αθλητών αποτελούν κοινό στόχο, ωστόσο ζήτησαν όπως τους δοθεί μεταβατική περίοδος για πλήρη συμμόρφωση και ειδικότερα για την εξασφάλιση των σχετικών αδειών για τις απαραίτητες, υφιστάμενες ή νέες, εγκαταστάσεις για τη διεξαγωγή ναυταθλημάτων.

Μιλώντας στο Politis.com.cy ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας Ανδρέας Καυκαλίας αναφέρθηκε σε επίπονο έργο της έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα νομικό πλαίσιο γύρω από το θέμα το οποίο είναι καλύτερο από το τίποτα που υπάρχει σήμερα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εξέφρασε δε την άποψη ότι οι κανονισμοί αύριο θα λάβουν την έγκριση της Ολομέλειας.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με τον περί της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων Νόμου, ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων δύναται να παρέχει άδεια χρήσης υδατικών έργων για σκοπούς ιχθυοκαλλιέργειας ή διεξαγωγής αθλοπαιδιών με πλωτά μέσα, αφού καταβληθούν τα ανάλογα τέλη και υπό όρους που καθορίζονται με κανονισμούς, οι οποίοι εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ειδικότερα, με τους προτεινόμενους κανονισμούς καθορίζεται το πλαίσιο χορήγησης αδειών για τη χρήση φραγμάτων, για ναυταθλητισμό με πλωτά μέσα και οι σχετικοί όροι χρήσης, ούτως ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, η ποιότητα των υδάτων και η ασφάλεια των προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Την Επιτροπή Γεωργίας το πιο πάνω θέμα απασχόλησε σε συνολικά 14 συνεδρίες και τα μέλη της είχαν διάφορες επιφυλάξεις και ενστάσεις οι οποίες οδήγησαν σε τροποποιήσεις επί του αρχικού κειμένου με εισαγωγή μεταξύ άλλων μεταβατικών διατάξεων σύμφωνα με τις οποίες αθλητικές ομοσπονδίες οι οποίες κατά τον χρόνο έναρξης της ισχύος των προτεινόμενων κανονισμών ήδη δραστηριοποιούνται στη διεξαγωγή ναυταθλημάτων σε φράγματα θα μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν την εν λόγω δραστηριότητα, εφόσον εξασφαλίσουν για τον σκοπό αυτό προσωρινή άδεια χρήσης από τον διευθυντή, στην οποία θα καθορίζονται οι σχετικοί όροι και περιορισμοί και νοουμένου ότι οι εν λόγω ομοσπονδίες θα υποβάλουν αίτηση για έκδοση κανονικής άδειας χρήσης εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των προτεινόμενων κανονισμών.

Από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτως διευκρινίστηκε και τονίστηκε πως πρωταρχική χρήση των ταμιευτήρων παραμένει η εξυπηρέτηση των υδατικών αναγκών για σκοπούς άρδευσης ή ύδρευσης και οι σχετικές άδειες θα παραχωρούνται, αφού διασφαλιστεί ότι η εκάστοτε χρήση δε θα επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα του νερού των εν λόγω ταμιευτήρων. Αφενός θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε σε κάθε περίπτωση χορήγησης της σχετικής άδειας να εγκρίνονται οι ελάχιστες εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τη διεξαγωγή κάθε ναυταθλήματος, στις οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται τουαλέτες, αποδυτήρια και αποθήκες και αφετέρου ότι για τη λήψη τελικής απόφασης σε σχέση με τις αιτούμενες εγκαταστάσεις θα ζητούνται οι σχετικές άδειες από την εκάστοτε αρμόδια αρχή, ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.