Φόρμα αναζήτησης

Μαύρα σφραγίσματα τέλος – Σχέδιο κατάργησης των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων το 2025

Τη σταδιακή μείωση με απώτερο στόχο την κατάργηση των «μαύρων» σφραγισμάτων για λόγους προστασίας της ανθρώπινης υγείας αλλά και του περιβάλλοντος, προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σταδιακή μείωση της χρήσης οδοντιατρικών αμαλγαμάτων. Η κατάργηση τοποθετείται το 2025.

Τοξικές ουσίες

Το Τμ. Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπ. Υγείας και τον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο προχώρησαν στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης που περιλαμβάνει σειρά ενεργειών για τη σταδιακή μείωση της χρήσης των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό και την εθνική νομοθεσία. Το αμάλγαμα είναι ένα κράμα υδραργύρου με άλλα μέταλλα, όπως άργυρος, κασσίτερος και χαλκός, και είναι το υλικό το οποίο χρησιμοποιείται για τα λεγόμενα μαύρα σφραγίσματα.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο υδράργυρος είναι τοξική ουσία και έχει επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και ιδιαίτερα στην υγεία των βρεφών και των εμβρύων. Όπως αναφέρεται, η χρήση του υδραργύρου σε ευρείας χρήσης προϊόντα, η απόρριψη αποβλήτων που περιέχουν υδράργυρο, η χρήση του ως καταλύτη διαφόρων χημικών αντιδράσεων, σε συνδυασμό με τις φυσικοχημικές και βιοσυσσωρευτικές του ιδιότητες τον καθιστούν παγκόσμια απειλή για την υγεία.

Πρόληψη

Για αντιμετώπιση των βλαπτικών για την υγεία συνεπειών από τη χρήση του υδραργύρου, οι εμπλεκόμενες στο σχέδιο υπηρεσίες έχουν θέσει άμεσους και μακροχρόνιους στόχους. Οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες εφαρμόζουν μια σειρά προληπτικών προγραμμάτων και δράσεων με στόχο την προαγωγή της στοματικής υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται δωρεάν εξέταση όλων των παιδιών ηλικίας 5,6,11 και πιλοτικά σε ομάδα παιδιών ηλικίας 15 ετών. Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές προς τους οδοντίατρους για περιορισμό της χρήσης του οδοντιατρικού αμαλγάματος, καθώς και για την ορθή διαδικασία αφαίρεσης παλαιών σφραγισμάτων με το συγκεκριμένο υλικό.

Από την πλευρά του, ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος προβαίνει, μεταξύ άλλων, σε ενημέρωση του κοινού για τις στοματικές παθήσεις, μέσω σειράς δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, με τη συμβολή του θα διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα-απόβλητα από τους διαχωριστές αμαλγάματος που είναι τοποθετημένοι στο οδοντιατρείο θα παραδίδονται σε εξουσιοδοτημένες εταιρείες συλλογής, φύλαξης και διαχείρισης του οδοντιατρικού αμαλγάματος.

Έλεγχος οδοντιάτρων για συμμόρφωση

Για υλοποίηση των στόχων του Σχεδίου, το Τμ.Περιβάλλοντος θα προβεί σε ελέγχους για λόγους συμμόρφωσης με τις πρόνοιες της νομοθεσίας και λήψη σειράς μέτρων. Τα μέτρα θα αφορούν στη μείωση της χρήσης των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων υδραργύρου σε ασθενείς, ενώ στις περιπτώσεις όπου η χρήση τους κριθεί απαραίτητη από τον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται με μορφή κάψουλας.

Στόχος, πέρα από τη σταδιακή μείωση του υλικού αυτού, είναι και η σχεδόν πλήρης κατάργησή του με χρονοδιαγράμματα. Συγκεκριμένα, την 1η Ιανουαρίου του 2025 να απαγορευθεί η χρήση των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων σε άτομα κάτω των 18 ετών, εκτός αν ο οδοντίατρος το θεωρεί απολύτως απαραίτητο. Και την ίδια ημερομηνία 1/1/2025 να αξιολογηθεί, επίσης, η δυνατότητα της απαγόρευσης χρήσης των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων σε όλον τον πληθυσμό, εκτός από ειδικές περιπτώσεις.

Επιπλέον, να εισαχθεί πρόνοια στη νομοθεσία για υποχρέωση των οδοντιάτρων από την 1/1/2021 να υποβάλλουν αποδεικτικά στοιχεία για τους διαχωριστές αμαλγάματος που έχουν στα μηχανήματά τους και τη δυνατότητά τους για κατακράτηση των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων σε ποσοστό περισσότερο του 95%. Οι οδοντίατροι, επίσης, θα έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίζουν πιστοποιητικό το οποίο θα πρέπει να είναι αναρτημένο σε εμφανές για τους ασθενείς τους σημείο του οδοντιατρείου, θα φέρει τη σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα επιβεβαιώνει τη συμμόρφωση των οδοντιάτρων με το πλαίσιο της νομοθεσίας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.