Φόρμα αναζήτησης

Ματσαράγκα στην Πάφο: Ζήτησαν έρευνα από ΟδυσσέαΤην παρέμβαση του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη ζήτησε η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής σχετικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση δημόσιων μονοπατιών και αργακιού με σκοπό την αδειοδότηση παραλιακής ανάπτυξης στην Πέγεια. Το θέμα είχε συζητηθεί πριν από περίπου έναν μήνα και στην Επιτροπή Εσωτερικών μετά από σχετική πρόταση που υπέβαλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής. Το θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου ενέγραψαν οι βουλευτές Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Γιώργος Περδίκης. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου, ο οποίος κατήγγειλε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εξυπηρετεί συγκεκριμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή και επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την περίφημη παραλία του Κόλπου των Κοραλλίων. Η εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του γειτονικού τεμαχίου εξασφάλισε άδεια για την ανέγερση οικιστικής και εμπορικής ανάπτυξης. Οι βουλευτές που ενέγραψαν το θέμα, ζητούν να ερευνηθεί ενδεχόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος λόγω της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Η αξιοποίηση του τεμαχίου εκκρεμεί για χρόνια, ενώ στο παρελθόν εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο της ανταλλαγής με κρατική γη. Το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε κατά παρέκκλιση άδεια για την ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί και η συγκατάθεση των αρμοδίων κυβερνητικών τμημάτων (Τμήμα Υδάτων. Τμήμα Δασών κ.λπ.» Στη συνέχεια ωστόσο λήφθηκε η απόφαση για τα μονοπάτια και τα αργάκια, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως έμμεση προσπάθεια εξυπηρέτησης των σχεδίων για την ανάπτυξη. Ο Δήμος Πέγειας αντιδρά στη χορήγηση οποιασδήποτε άδειας στην παραλία του Κόλπου των Κοραλλίων και θεωρεί τη διαδικασία που ακολουθεί το Υπουργείο Εσωτερικών παράνομη και καταχρηστική. Υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη που θα λάβει χώρα στο σημείο είναι δυνατή μόνο με την κατάργηση ή μετατόπιση δύο δημόσιων μονοπατιών και ενός δημόσιου αργακίου. Όπως εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου ο δήμαρχος Πέγειας, τα δημόσια μονοπάτια και το δημόσιο αργάκι που περιλαμβάνονται στα υπό ανάπτυξη τεμάχια είναι υψίστης σημασίας για τον δήμο, ενώ η έγκριση της αίτησης για ανάπτυξη αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον καθώς, με την κατάργησή τους, αποκόπτεται και περιορίζεται η πρόσβαση προς τη δημόσια παραλία του Κόλπου των Κοραλλίων. Μία από τις πιο δημοφιλές παραλίες της χώρας μας, όπως είπε, θα καταστεί αυλή για περίπου 20 επαύλεις. Μέλη της Επιτροπής Ελέγχου έκαναν λόγο για σκανδαλώδη πρόνοια και ζήτησαν τη διεξαγωγή ελέγχου από τον γενικό ελεγκτή.

Πολύχρονη μάχη και μεθοδεύσεις
Η μάχη για την προστασία της περίφημης παραλίας του Κόλπου των Κοραλλίων έλαβε διαστάσεις το 2005, όταν η ιδιωτική εταιρεία που είχε αποκτήσει τα δικαιώματα ανάπτυξης του τεμαχίου υπέβαλε αίτηση για ανέγερση 21 επαύλεων και δύο εστιατορίων. Τα σχέδια ωστόσο δεν προχώρησαν λόγω της σφοδρής αντίδρασης του δήμου. Δέκα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2015 η Πολεοδομία απέρριψε τις αιτήσεις για την έκδοση πολεοδομικών αδειών λόγω της ύπαρξης των μονοπατιών, αλλά και του αργακίου. Ταυτοχρόνως, κρίθηκε από την Πολεοδομία ότι η ανάπτυξη δεν ήταν συμβατή με τις πρόνοιες του τοπικού σχεδίου Πάφου. Το 2016 η εταιρεία προέβη σε ιεραρχική προσφυγή και δύο χρόνια αργότερα το 2018 το Υπουργικό αποφάνθηκε ότι η Πολεοδομία θα έπρεπε να επανεξετάσει την προσφυγή, αφού κρίθηκε ότι η ανάπτυξη θα έπρεπε να προχωρήσει, νοουμένου ότι θα καταργούνταν τα μονοπάτια και το αργάκι. Πριν από έναν μήνα επιχειρήθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ Νίκο Νουρή να κατατεθεί πρόταση νόμου στη Βουλή για την αποξένωση κρατικής περιουσίας, αργακιών και μονοπατιών ώστε να διευκολυνθούν οι αναπτύξεις. Μετά τις καταγγελίες όμως για φωτογραφική πρόταση και τις αντιδράσεις τόσο του δημάρχου Πέγειας όσο και εκπροσώπων όλων των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων η πρόταση νόμου αποσύρθηκε. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων επιχειρήθηκε πολλές φορές ο συμβιβασμός μεταξύ της εταιρείας και του Δήμου Πέγειας χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.