POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Μαρτυρία γυναίκας στον «Π» για τον σάτυρο υψηλόβαθμο κληρικό: Είχε επιχειρήσει να βιάσει και 16χρονη ο ιερωμένοςΣιγά-σιγά φαίνεται να αρχίζει να σπάει η σιωπή και στην Κύπρο αναφορικά με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις, κυρίως γυναικών από άντρες με εξουσία/θέσεις-κλειδιά. Πριν από λίγες ημέρες ξαναζωντάνεψε μια παλιά ιστορία γυναίκας που κακοποιήθηκε σεξουαλικά από υψηλόβαθμο ιερωμένο. Είναι η ίδια γυναίκα που είχε μιλήσει το 2011 στην Ελίτα Μιχαηλίδου (ΣΙΓΜΑ) για βιασμό της από ανώτερο κληρικό. Η υπόθεση τότε είχε αποσιωπηθεί με παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, ωστόσο η γυναίκα επανήλθε την περασμένη εβδομάδα με νέα καταγγελία, η οποία όμως διέρρευσε αμέσως σε κάποια μέσα ενημέρωσης. Δεύτερη γυναίκα που είχε υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο ιερωμένο μίλησε στον «Π» μετά από μεσολάβηση της Ελίτας Μιχαηλίδου, όταν της είπε ότι δεν θέλει να πάει στην Αστυνομία για προσωπικούς λόγους, αλλά και λόγους που έχουν να κάνουν με έλλειψη εμπιστοσύνης και διαρροές ονομάτων, καταθέσεων κ.λπ. Δεν έχουν σημασία οι ερωτήσεις, γι’ αυτό παραθέτουμε μόνο τη διήγηση της γυναίκας, για την οποία κατέχουμε πλήρες ονοματεπώνυμο και στοιχεία της ταυτότητάς της, αλλά διατηρούμε την ανωνυμία της όπως είναι η επιθυμία της.

 

Αρχές του ’80

«Όλα ξεκίνησαν όταν πέθανε ο παπάς μου. Ο παπάς μου πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1981. Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία με την υγεία του, πέθανε νεότατος 49 χρονών. Ήμασταν σε μια γειτονιά που ο ένας ήξερε τον άλλον τότε. Στη γειτονιά μας ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, που ήταν τότε και μες στην εκκλησιαστική επιτροπή της ZZZZ. Αυτός ο επίτροπος, ο κ. ΧΧΧΧ, ήρθε και βρήκε τη μάμμα μου, περίπου έναν μήνα μετά που πέθανε ο παπάς μου, και της είπε, η ZZZZ κάθε χρόνο δίνει ένα ποσό, κάπου 200 λίρες σε ένα ορφανό. Και εγώ εισηγήθηκα να πάει η μιτσιά σου η κόρη. Τότε πήγαινα σχολείο εγώ. Άκουσα τον. Είπα της μάμμας μου όχι δεν θέλω, εγώ δεν πάω. Δεν μου άρεσε ποτέ μου να μου δίνει ο άλλος κάτι, δεν το είχα συνήθειο. Με έπιασε με το καλό ο κ. ΧΧΧΧ, ‘δεν πειράζει μάνα μου, να πας, αγοράζεις και τα βιβλία σου, κάνεις ιδιαίτερα’. Για να μην τα πολυλογώ, με έπεισαν. Είπε μας ο κ. ΧΧΧΧ ότι θα σας πω πότε θα μου πει (ο ανώτερος κληρικός) ότι θα πας και είπα οκ».

 

Η πρώτη επίσκεψη

«Πήγα τελικά μια μέρα που μου είπε ο κ. ΧΧΧΧ, είχε και άλλους που εργάζονταν στη ΖΖΖΖ εκείνη την ημέρα που πήγα. Όταν έφθασα, με έστειλε κάποιος πάνω στον ΨΨΨΨ (τον ανώτερο κληρικό). Του συστήθηκα, μου συστήθηκε, είπαμε το ιστορικό, τα προβλήματα του σπιτιού, είπαμε ότι πάω σχολείο, σε ποιο σχολείο πάω κ.λπ, και μου είπε ‘όπως σου είπε και ο κ. ΧΧΧΧ, έχουμε περίπου 200 λίρες που τις δίνουμε σε ένα ορφανό’. Του είπα ‘ευχαριστώ, εν τζιαι…’. ‘Όι, όι, αφού σε συστήνει ο κ. ΧΧΧΧ και σε ξέρει, σίγουρα θα τα έχεις ανάγκη’, λαλεί μου. ‘Αλλά θα σου πω πότε θα σου τα δώσω’, πρόσθεσε. Τον ευχαρίστησα και έφυγα. Μου ζήτησε και του έδωσα το τηλέφωνο του σπιτιού μας, τότε είχαμε μόνο σταθερά στο σπίτι».

Τα Σάββατα

«Μου τηλεφώνησε να πάω ένα απόγευμα Σαββάτου. Ήμουν εντελώς άβγαλτη, ήμουν του σπιτιού, ούτε σχέση είχα ούτε τίποτε, ήταν αρχές του ’80 – άλλες εποχές. Λέω της μάνας μου ‘μα να πάω Σάββατο απόγευμα, ποιος θα μου ανοίξει;’ Λέει η μάνα μου ‘για να μας πει να πας Σάββατο, σημαίνει ότι πρέπει να πας Σάββατο’. Πήγα, χτύπησα το κουδούνι, άνοιξε μου ο ίδιος, ανεβήκαμε μαζί τη σκάλα, πήγαμε πάνω… να κάτσουμε να τα ξαναπούμε, επανάληψη, τα ίδια που είπαμε και την άλλη φορά. Έκατσα άκρη-άκρη του καναπέ και περίμενα να τον δω να κάθεται στο γραφείο του. Ήμουν ντυμένη με μαύρα ρούχα, μια μακριά πλισέ φούστα και μπλούζα ζιβάγκο και σακκάκι. Μου λέει, επειδή ακόμα δεν κανονίστηκε η κουβέντα με τα χρήματα, διότι είναι μέσω της επιτροπής που θα γίνει και διάφορες δικαιολογίες. Του λέω ‘εντάξει, όταν θα είστε έτοιμος και εάν δεν γίνεται δεν πειράζει’. Κάτι όμως δεν μου άρεσε στη συμπεριφορά του. Μου το έκανε 4-5 φορές, απλώς με έπαιρνε εκεί για να λέμε τα ίδια, και καθόταν δίπλα μου στον καναπέ. Σιερούθκια, αγκαλίτσες, να αγγίζει πάνω στα πόδια μου, καταλαβαίνεις. Μου έδειχνε φωτογραφίες από διάφορους τόπους που πήγαινε στο εξωτερικό, με ωραιότατες κοπέλες, καυτές κοπέλες, και αυτός χωρίς τα ράσα, σε τελεφερίκ κ.λπ. Της έλεγα της μάνας μου, ‘αυτός ο άνθρωπος δεν μου αρέσει, δεν θέλω να ξαναπάω, δεν ξέρω να σου το εξηγήσω, αλλά δεν μου αρέσει και δεν θέλω να ξαναπάω’. Η μάνα μου άρχιζε τα ‘τι θέλεις να πεις, είναι ΨΨΨΨ, άνθρωπος του Θεού, αντράπουν και λλίον’. Δεν καταλάβαινε τι της έλεγα. Μου έλεγε ότι μας τον σύστησε ο κ. ΧΧΧΧ κ.λπ. Σιωπούσα».

 

Η τελευταία φορά

«Μου ξανατηλεφώνησε ένα άλλο Σάββατο. Με περίμενε πίσω από την πόρτα, πριν να χτυπήσω την πόρτα, αυτή άνοιξε. Αγκαλιές μέχρι να βγούμε τη σκάλα πάνω. Άρχισα να μπαίνω στο νόημα. Πήγαμε στο γραφείο του, έκλεισε την πόρτα αυτόματα. Είχε ένα κουμπί στο γραφείο του που άνοιγε και έκλεινε αυτόματα την πόρτα, από μακριά. Κάτσαμε, πάλι ξανά τα ίδια, για το σχολείο, τα προβλήματα… και σε κάποια φάση όπως καθόταν δίπλα μου, εκούντησε με και έπεσα πίσω στον καναπέ και έπεσε από πάνω μου. Άρχιζα και φώναζα, στρίγκλιζα, κλοτσούσα όπου έφτανα, ήταν πολύ σωματώδης [παραλείπονται οι λεπτομέρειες]. Έφυγα κλαίγοντας, δεν έβλεπα τον δρόμο από τα δάκρυα, δεν ξέρω πώς έφθασα περπατητή στο σπίτι. Δεν μπορούσα να μιλήσω στη μάνα μου, με έπιασε αμόκ, φώναζα και έκλαιγα συνέχεια, δεν μπορούσα να σταματήσω. Η μάνα μου φώναξε του κ. ΧΧΧΧ, ήρθε, αλλά δεν μπορούσα ούτε αυτού να του μιλήσω. Ειδοποίησε τον γιο του, ο οποίος ήταν και είναι μέχρι σήμερα γιατρός. Ήρθε, μου έκανε ενέσεις για να ηρεμήσω, έβαλε τις φωνές, και της μάνας μου και του πατέρα του, γιατί με έστειλαν σε αυτόν τον άνθρωπο -γιατί είχε άκουσμα- και τους είπε ‘εάν πάθει κάτι η μιτσιά αλίμονό σας και τους δυο’. Η εικόνα είναι καθαρή μπροστά μου, δεν σβήνονται από μέσα σου αυτά τα πράγματα, είναι αποκρουστική η αίσθηση».

 

Η κασέτα

«Ο ΨΨΨΨ (ο υψηλόβαθμος ιερωμένος) συνέχισε και έπαιρνε τηλέφωνα στο σπίτι. Μια φορά το απάντησε η μάνα μου και του είπε ‘εάν δεν σταματήσεις, θα σε καταγγείλω στην Αστυνομία και θα βάλω να σε ξιουρίσουν’. Έχω μια αδελφή -τότε ήταν αρραβωνιασμένη- η οποία έχει την ίδια φωνή με μένα. Τον πήρε τηλέφωνο μετά από μερικές μέρες, από διπλή συσκευή, και έκανε η αδελφή μου ότι ήμουν εγώ και ότι ήμουν μετανοημένη και ήθελα να ξαναβρεθούμε. Τον ηχογράφησε ο γαμπρός μου. Της έλεγε γλυκόλογα -νόμιζε ότι ήμουν εγώ- και ‘μαζί μου θα περάσεις ωραία και θα βγάλεις και πολλά’ και, και και… Και ο γαμπρός μου την πήρε τότε την κασέτα σε μια εφημερίδα, αλλά του είπαν ότι δεν είναι ατράνταχτο στοιχείο για το δικαστήριο. Του ζήτησαν φωτογραφία. Δεν θέλω τίποτε, απλώς ήθελα να πω την ιστορία μου, να ενισχύσω αυτό που είπε και η άλλη γυναίκα. Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλες παρόμοιες ιστορίες. Τότε ήθελα να γίνει κάτι, αξία είχε να τιμωρηθεί τότε».

@kateliadi@politis-news.com

 

Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση ασθενούς από μεγαλογιατρό

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.