Φόρμα αναζήτησης

Μαρτυρία γιατρού από την πρώτη γραμμή της μάχης στον «Π»: «Είναι καθήκον μας»

Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, την παγκόσμια ιστορία ίσως σε μόλις λίγους μήνες. Γιατροί και νοσηλευτές καθημερινά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αντιμέτωποι με τη ζωή και τον θάνατο, δίνοντας μια μάχη που σε πολλές περιπτώσεις άνιση. Παράδειγμα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Στην Ιταλία οι γιατροί βρίσκονται ενώπιον ενός τραγικού διλήμματος: Ποιον πρέπει να κρατήσουν στη ζωή. Στην Κύπρο ευτυχώς ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο, ωστόσο, ναι, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθότι σχεδόν σε καθημερινή βάση ακούμε στην καθιερωμένη ενημέρωση για ορφανά κρούσματα, άτομα που δεν ήρθαν δηλαδή σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ το ιστορικό τους είναι καθαρό. Οι επαγγελματίες υγείας είναι οι άνθρωποι που επί καθημερινής βάσεως πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, να εξηγήσουν τι είναι ο ιός αυτός, να πείσουν για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε αυτό τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, τα κρατικά νοσηλευτήρια του τόπου δίνουν τη μάχη τους μέσα από αντιξοότητες. Τραγικό παράδειγμα το Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου στο οποίο μπήκε λουκέτο, αφού γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό έχουν μολυνθεί από τον ιό. Σε όλη αυτή τη μάχη, οι λειτουργοί υγείας, γιατροί και νοσηλευτές προσπαθούν να αντέξουν, να πολεμήσουν και εν τέλει να καταφέρουν να σώσουν όσες περισσότερες ζωές γίνεται. Την εμπειρία του από τη μάχη αυτή εξιστορεί στον «Π» ένας γιατρός, ο οποίος δεν επιθυμούσε να αποκαλύψει δημόσια την ταυτότητά του. Ένας γιατρός του ιδιωτικού τομέα που έσπευσε να προσφέρει βοήθεια στα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Πριν από την απόφαση ακόμη του υπ. Υγείας για επίταξη, αποφάσισα να θέσω εθελοντικά εαυτόν ενώπιον του υπουργείου, αλλά κυρίως ενώπιον των ασθενών. Από την πρώτη στιγμή πίστεψα πως είναι καθήκον μου να είμαι στην πρώτη γραμμή και να συμβάλω μέσα από την ιδιότητά μου», ανέφερε στον «Π» ο γιατρός, που σήμερα βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και παρακολουθεί τα ύποπτα κρούσματα που νοσηλεύονται εκεί. «Είναι από τις στιγμές που θέλεις να προσφέρεις όσο μπορείς, να δώσεις το 100% των δυνάμεών σου, για να συμβάλεις να σωθούν συνάνθρωποί μας. Αυτό είναι για εμένα το λειτούργημά μας, δεν είναι ένα ακόμη επάγγελμα», προσθέτει. «Βρίσκομαι στο τέταρτο στάδιο, αν μπορώ να το αποκαλέσω έτσι. Για να καταλάβει και ο κόσμο, αρχικά κάποιος με συμπτώματα φτάνει στις Πρώτες Βοήθειες όπου οι συνάδελφοι ανάλογα θα κρίνουν αν πρέπει να μπει σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο (θάλαμο). Προϋπήρχαν, εξ όσων γνωρίζω, ιατρεία τη γρίπη, λόγω άλλων ιών, οπότε και τώρα μεταφέρονται εκεί περιστατικά με λοιμογόνα αίτια». Στο ερώτημά μας κατά πόσο το νοσοκομείο, οι γιατροί και το προσωπικό λαμβάνουν τα δέοντα μέτρα, ο γιατρός θα απαντήσει αμέσως καταφατικά. «Φυσικά υπάρχουν παντού σοβαρά προβλήματα και πιστεύω ότι πρέπει να διορθωθούν για να εργάζονται όλοι σε ασφαλείς συνθήκες. Στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας λαμβάνονται εντούτοις όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, έχουμε στολές, μάσκες και ό,τι χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε. Φυσικά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης», θα προσθέσει. «Ακολουθούμε τα πρωτόκολλα, δηλαδή υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που θα ληφθεί το δείγμα για το τεστ, συνήθως μέσω της μύτης», δηλώνει.

Δεν είναι άλλη μία γρίπη

Πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι την προοπτική να έχουν μολυνθεί από τον ιό; Τι σημαίνει για κάποιον νέο άνθρωπο, ή για έναν ηλικιωμένο; «Παρατήρησα ότι οι νέοι είναι πιο εύκολο να αντιληφθούν τι σημαίνει ο συγκεκριμένος ιός και να τον κουβαλάς. Είναι πιο υπεύθυνοι από τους ηλικιωμένους. Φυσικά υπάρχει αγωνία, φόβος, διότι είναι κάτι πρωτόγνωρο και άγνωστο για όλους μας. Δεν είναι άλλη μία γρίπη και οι νέοι το κατανοούν, ίσως διότι μπορούν λόγω της τεχνολογίας να έχουν πρόσβαση και να μαθαίνουν περισσότερα. Εν αντιθέσει δυστυχώς με τους ηλικιωμένους, που δύσκολα καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να περιοριστούν, γιατί ο ιός είναι επικίνδυνος. Στα λίγα λεπτά που έχουμε να εξετάσουμε τον κάθε ασθενή, προτού ληφθεί δείγμα για τεστ μας ρωτούν διάφορα». Το συναίσθημα δεν λείπει όμως ούτε από τους ίδιους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό… «Αντικρίζοντας καθημερινά ασθενείς και υπό τον φόβο εξάπλωσης του ιού, υπάρχει η ανησυχία, η συγκίνηση. Ο κάθε ένας ξεχωριστά και μαζί ως ομάδα, δίνουμε τη μάχη μας. Από εμάς θα εξεταστούν, θα λάβει το χημείο του νοσοκομείου δείγμα και εδώ θα γίνει το τεστ και ανάλογα αποφασίζουν αν κάποιος πρέπει να μεταφερθεί ή όχι στο νοσοκομείο αναφοράς (Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου). Είναι ψυχοφθόρα διαδικασία που όμως πρέπει να γίνει», θα μας πει ο γιατρός. «Το πιο έντονο που ζούμε, είναι το αίσθημα αναμονής του ασθενή για τα αποτελέσματα. Το άγχος, η πίεση. Ακριβώς διότι κάποιοι ίσως χρειαστούν να μεταφερθούν μακριά από τις οικογένειές τους. Είναι δύσκολο. Χαίρομαι που οι συνάδελφοί μου είναι συνειδητοποιημένοι και αντιμετωπίζουν με ανθρωπιά όλους τους ασθενείς κάθε ηλικίας», θα επαναλάβει ο γιατρός αρκετές φορές. Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης της κυβέρνησης, ο γιατρός θα επαναλάβει ξανά και ξανά, ότι το «Μένουμε σπίτι», δεν αποτελεί σύνθημα. «Δεν μπορώ να κρίνω αν τα μέτρα θα αποδώσουν ή αν είναι ικανοποιητικά ή όχι καθότι είμαστε στην αρχή. Εκείνο που αντιλαμβάνομαι είναι πως αποτελούν μέτρα που εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολλές άλλες χώρες. Θεωρώ ότι οι πολίτες είναι υπεύθυνοι και έχουν αντίληψη. «Ο φόβος φέρνει κόλαση», θα πει χαριτολογώντας αλλά και με δόση σοβαρότητας. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη δυσκολία. Και πρέπει όλοι μας να δώσουμε μάχες. Με το να μείνει κάποιος σπίτι μειώνει τις πιθανότητες διασποράς του ιού και βοηθά και εμάς. Φυσικά θα πάει μια βόλτα έξω στη γειτονιά, φυσικά αντιλαμβανόμαστε ότι σε κάποιους λείπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όμως όλα με μέτρο, για να μην μετρήσουμε πληγές στο τέλος. Να είμαστε προσεκτικοί τόσο για εμάς, όσο και για τους γύρω μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας», συμπλήρωσε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.