Φόρμα αναζήτησης

Μαρωνίτες και εγκλωβισμένοι στις προτεραιότητες της Eυρωβουλής

Τη στήριξη των Μαρωνιτών που θέλουν να επανεγκατασταθούν στα κατεχόμενα, καθώς και τη διασφάλιση της ευημερίας των εγκλωβισμένων, προσθέτει για πρώτη φορά στους στόχους της δέσμευσης κονδυλίων για την τ/κ κοινότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στη Συμφωνία της Γ’ Βιέννης.
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες την επίσημη πρότασή του για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018. Από 667 παρόντες, 414 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ και 163 κατά, επί του συνόλου της πρότασης που κατέθεσε ο εισηγητής Ζίγκφριντ Μουρεζάν (ΕΛΚ, Ρουμανία). Ενενήντα ευρωβουλευτές τήρησαν αποχή.

Σύνολο 34,5 εκατ.

Όπως ανέφερε γραπτώς στον «Π» ο κ. Μουρεζάν, το κείμενο που εγκρίθηκε χθες αποτελεί τη θέση της Ευρωβουλής ενόψει των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν την τελική υιοθέτηση του προϋπολογισμού για το 2018. Το συνολικό ποσό που η Ευρωβουλή προτείνει για την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας ανέρχεται στα 34,5 περίπου εκατ. ευρώ, με τη θέση του Συμβουλίου να κάνει λόγο για 32,5 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, στην τροπολογία την οποία κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέγκε (ΕΛΚ, Γερμανία), για τα επιπρόσθετα δύο εκατ. ευρώ, σημειώνεται πως το Ευρωκοινοβούλιο «κρίνει αναγκαία την αύξηση της δέσμευσης στον προϋπολογισμό που αφορά την τ/κ κοινότητα για τον σκοπό της αποτελεσματικής συνεισφοράς στη συνέχιση και εντατικοποίηση της αποστολής της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, την ευημερία των Μαρωνιτών που επιθυμούν να επανεγκατασταθούν και αυτήν όλων των εγκλωβισμένων προσώπων όπως καθορίζονται στηΣυνθήκη της Γ’ Βιέννης, καθώς και για τη στήριξη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά».

Προτείνει μείωση 50 εκατ. για Τουρκία το ΕΚ

Μεταξύ των θέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνεται και η μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ της γραμμής του προϋπολογισμού που αφορά τα προενταξιακά κονδύλια για την Τουρκία. Όπως δήλωσε ο κ. Μουρεζάν μετά την ψηφοφορία, η μείωση του ποσού που αφορά τη στήριξη των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία έγινε καθώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια «δεν μπορούν να στηρίξουν καθεστώτα τα οποία δεν δεσμεύονται από δημοκρατικές αξίες και παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα».

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο κ. Μουρεζάν επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, προτείνοντας αύξηση 299 εκατ. ευρώ για την εξωτερική δράση της Ευρώπης, η οποία περιλαμβάνει την ανατολική και νότια γειτονία. Η ολομέλεια απέρριψε επίσης τις περικοπές που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και τις υποδομές, ψηφίζοντας υπέρ των αυξήσεων σε πιστώσεις για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης (ιδιαίτερα των νέων), καθώς και για την ασφάλεια.
Σημειώνοντας πως δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη αν οι Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια, ο κ. Μουρεζάν σημείωσε πως προτείνεται αύξηση 80 εκατ. ευρώ για τους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Επιπλέον, το ΕΚ προτείνει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων στα 600 εκατ. ευρώ το 2018 και να χορηγήσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των νέων αγροτών και για τη μείωση της ανεργίας των νέων στις αγροτικές περιοχές. Προτείνεται ακόμα αύξηση ύψους 143 εκατ. ευρώ για προγράμματα έρευνας, καινοτομίας και περιβάλλοντος, καθώς και 12 εκατ. ευρώ για την πρωτοβουλία InterRail για δωρεάν εισιτήρια ενός μηνός σε 18χρονους Ευρωπαίους.