Φόρμα αναζήτησης

Μαρκουλλή: Με επιφυλάξεις η στήριξη ΗΠΑ – Καμία αναφορά σε κυπριακή ΑΟΖ

Προβληματισμό εξέφρασε για το περιεχόμενο της κοινής διακήρυξης ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Μιλώντας στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6 επεσήμανε ότι ήταν σημαντική η παρουσία των ΗΠΑ, ωστόσο το κοινό κείμενο δεν περιέχει καμία αναφορά για τα αυτονόητα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, ενδεχομένως για να μην ενοχληθεί η Τουρκία.

Από το λεκτικό της διακήρυξης, σημείωσε η κα Μαρκουλλή, διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να διαταράξουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Αυτό φαίνεται, πρόσθεσε, και από την απουσία δηλώσεων από πλευράς αμερικανού υπουργού εξωτερικών, μετά από τη διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Εξάλλου, για την ίδια δημιουργεί ερωτηματικά και η απουσία αναφοράς του αγωγού EastMed στην κοινή διακήρυξη, δείχνοντας ότι οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις από το συγκεκριμένο έργο.

Για την κα Μαρκουλλή, το μήνυμα που ήθελαν να δείξουν οι ΗΠΑ με την παρουσία του Μαίκ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ, είναι η στήριξη των διαχρονικών σχέσεων ΗΠΑ – Ισραήλ. Όπως είπε, για την ίδια το ζήτημα θα ήταν να υπάρχει συνέχεια και να έβλεπε ακολούθως την παρουσία Πομπέο στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Μιχάλης Σοφοκλέους: Δεν πρέπει να υποτιμούνται τέτοιες συναντήσεις

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης», Μιχάλης Σοφοκλέους, ανέφερε πως «Δεν είναι μόνο το κείμενο της διακήρυξης, είναι και οι εικόνες που εκπέμπονται».

Αυτές οι συναντήσεις βοηθούν σε μεγάλο βαθμό, τόνισε, συμβάλλοντας στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής.

Ο κ. Σοφοκλέους συνέστησε να μη υποτιμούνται τέτοιες σημαντικές συναντήσεις που στηρίζουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.