Φόρμα αναζήτησης

Μάριος Καρογιάν, η επιστροφή…

Με το ίδιο νόμισμα θέλει να πληρώσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο ο Μάριος Καρογιάν, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να επανέλθει δυναμικά στο εσωκομματικό παιχνίδι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κομματικές πηγές επισημαίνουν ότι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατάσταση στο κόμμα, αν κάνει πράξη ο Μάριος Καρογιάν όσα φημολογούνται.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο σχεδιασμός του Νικόλα Παπαδόπουλου και των στενών συνεργατών του με στόχο την κατάληψη της προεδρίας του ΔΗΚΟ ξεκίνησε από τις βουλευτικές εκλογές του 2011. Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης του Μάριου Καρογιάν ήταν η ανταρσία του Ζαχαρία Κουλία με την οποία ο Μάριος Καρογιάν έχασε τον στόχο της επανεκλογής του στην προεδρία της Βουλής. Δεύτερο βήμα ήταν η διαφοροποίηση του Νικόλα Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του 2013, η δημόσια διαφωνία με τη σύμπλευση του ΔΗΚΟ με τον Νίκο Αναστασιάδη και η διακριτική στήριξη που προσέφερε στον Γιώργο Λιλλήκα, απέχοντας πλήρως από την προεκλογική καμπάνια του ΔΗΚΟ.

Δεν έκανε το μεγάλο λάθος, τότε, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αποφεύγοντας να εκτεθεί στην προεκλογική καμπάνια Λιλλήκα, για να μην δώσει την ευκαιρία στον Μάριο Καρογιάν να τον θέσει εκτός κομματικού παιχνιδιού πριν τις εσωκομματικές. Στόχος του ήταν άλλωστε η προεδρία του κόμματος. Και πέτυχε τον στόχο τον Δεκέμβριο του 2013, όταν κατάφερε να κλέψει την προεδρία του ΔΗΚΟ από τον Μάριο Καρογιάν.

Παρεξήγηση με Αναστασιάδη

Ο Μάριος Καρογιάν μετά που έχασε τις εκλογές στο κόμμα, ενώ όλοι περίμεναν ότι θα έκανε κίνηση να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προτίμησε να αποσυρθεί από το προσκήνιο. Πέρασε μια περίοδο περισυλλογής, ενώ αρνήθηκε την πρόσκληση του Νικόλα Παπαδόπουλου να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, παρόλο που θα ήταν δεδομένη η εκλογή του. Συνειδητά περιορίστηκε στην ίδρυση ενός πολιτικού γραφείου από το οποίο έκανε κατά καιρούς επαφές με πρόσωπα της εμπιστοσύνης του. Υπήρξαν διάφορες φήμες κατά διαστήματα είτε για υπουργοποίησή του, είτε ακόμη και για εμπλοκή του στο παιχνίδι των προεδρικών εκλογών, που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι έγινε κάποια προσέγγιση από το ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές. Θυμίζουμε ότι το ΑΚΕΛ προτού καταλήξει στην επιλογή Μαλά εξέτασε και το όνομα του Μάκη Κεραυνού. Όμως πρόσωπα του περιβάλλοντος Καρογιάν διαψεύδουν ότι η όποια συζήτηση για πιθανή υποψηφιότητα του Μάκη Κεραυνού έγινε με εισήγηση του Μάριου Καρογιάν.

Το σίγουρο είναι ότι αυτές οι φήμες, για προσέγγιση Καρογιάν – ΑΚΕΛ, δημιούργησαν πρόσκαιρα κλίμα ψυχρότητας στις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο με παρέμβαση κοινών φίλων τα όποια σύννεφα πήγαν να δημιουργηθούν, διαλύθηκαν.

Η επιστροφή

Προφανώς και δεν τίθεται θέμα την εκλογή ποιου θα στηρίξει ο Μάριος Καρογιάν για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ευνοεί την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη, όπως και οι περισσότεροι στενοί του συνεργάτες και υποστηρικτές. Βασίλης Πάλμας, Φώτης Φωτίου, Κυριάκος Κενεβέζος θα αποτελέσουν βασικά στηρίγματα στην προσπάθεια Αναστασιάδη να έχει πυρήνες στήριξης στον χώρο του ΔΗΚΟ.

Ο ίδιος ο Μάριος Καρογιάν, όμως, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, θα αποφύγει να εκθέσει δημόσια τις προτιμήσεις του. Εκτός αν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, του επιτρέπει να πάρει θέση για τον δεύτερο γύρο.

Προτεραιότητά του σε αυτό το χρονικό σημείο είναι να επανέλθει στο κομματικό παιχνίδι, μετά από μια μακρά περίοδο πλήρους αποχής από τα κομματικά πράγματα. Ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο το χρονικό σημείο που επιλέγει να κάνει την κίνησή του, δηλαδή μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, θα αποφύγει να εκτεθεί ενόψει προεδρικών εκλογών σε βαθμό που να δίνει το δικαίωμα στην ηγεσία του ΔΗΚΟ να τον θέσει εκτός παιχνιδιού, με πιθανή διαγραφή του. Ήδη, στελέχη προσκείμενα στον Νικόλα Παπαδόπουλο προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχθούν καμία διασπαστική ενέργεια από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος και την ομάδα του και ότι θα τους θέσουν και τυπικά εκτός κόμματος, επιχειρηματολογώντας ότι έτσι κι αλλιώς κάποια στελέχη είναι ξένο σώμα εδώ και χρόνια. Η στάση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ δεν είναι ο μοναδικός λόγος που θα αποφύγει να εκθέσει τις απόψεις του για τις προεδρικές εκλογές ο Μάριος Καρογιάν.

Πρώτος στόχος του Μάριου Καρογιάν είναι να καταστεί ξανά εκφραστής του παραδοσιακού και μετριοπαθούς ΔΗΚΟ. Σε αυτό το πλαίσιο θέλει να απευθυνθεί στο σύνολο των κομματικών στελεχών. Σε αυτά που στηρίζουν την εκλογή Αναστασιάδη, σε αυτά που στηρίζουν Μαλά (υπάρχουν και τέτοια στελέχη), ακόμη και σε αυτά τα στελέχη που δείχνουν να έχουν ευθυγραμμιστεί με την ηγεσία του κόμματος και στηρίζουν την εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου στην Προεδρία, πλην όμως ανήκουν στο λεγόμενο παραδοσιακό ΔΗΚΟ, όπως είναι ο Άγγελος Βότσης και ο Αλέκος Τρυφωνίδης. Οι σχεδιασμοί Καρογιάν έχουν ορίζοντα εσωκομματικών εκλογών που θα ακολουθήσουν τις προεδρικές εκλογές.

Ο ενδιάμεσος

Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Ούτε απλό είναι, ούτε εύκολο, με δεδομένο ότι στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην προεδρία ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει μεν υποστεί κάποια φθορά, εντούτοις έθεσε τον κομματικό μηχανισμό υπό τον πλήρη έλεγχό του. Είναι και ένα άλλο σενάριο που απασχολεί τον κ. Καρογιάν και τους συνεργάτες του. Η πιθανότητα να βάλει μπροστά ο Νικόλας Παπαδόπουλος τη μεγάλη ιδέα της συνένωσης του ενδιάμεσου χώρου. Ξέρει ο Μάριος Καρογιάν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς αντίδραση στους κόλπους των εμπλεκομένων κομμάτων και αυτά τα στοιχεία θα αξιοποιήσει.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΔΗΚΟ αναδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι στόχος του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν είναι απλώς να εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά να κάνει αυτό που δεν κατάφερε ο πατέρας του. Να ηγηθεί των προσπαθειών δημιουργίας τρίτου πόλου. Το λένε και το πιστεύουν στο επιτελείο Παπαδόπουλου ότι ο ενδιάμεσος χώρος είναι αυτήν τη στιγμή πρώτο κόμμα. Βέβαια, το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι. Η σύμπτωση απόψεων στο Κυπριακό είναι μια καλή βάση εκκίνησης για το νέο σχήμα, όμως, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα πρέπει να ρυθμιστούν ιδεολογικής φύσεως. Ήταν ενδεικτική η αντιπαράθεση Ελένης Θεοχάρους και Δημήτρη Παπαδάκη για το κατά πόσον έπρεπε να παραστούν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές στο δείπνο Συλλούρη στις Βρυξέλλες, με δεδομένη την πρόσκληση σε αυτό βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Είναι και ιδεολογικές διαφορές στη μέση…

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.