Φόρμα αναζήτησης

Μαρίνος Κλεάνθους: Υπέρ του πλαισίου Γκουτέρες για λύση

«Βασικός στόχος η είσοδός μας στο Εθνικό Συμβούλιο, μέσω ενός ικανοποιητικού ποσοστού στις ευρωεκλογές» διαμηνύει μέσω του «Π» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης και νομικός Μαρίνος Κλεάνθους. Θεωρεί μάλιστα ότι η ΔΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη των επικείμενων εκλογών. Όσον αφορά το Κυπριακό ο κ. Κλεάνθους τονίζει πως η παράταξή του πιστεύει στην επανενωμένη Κύπρο, ενώ τονίζει ότι δεν φοβούνται τη λύση.

Πού αποσκοπεί η υποψηφιότητα σας;

Ως νέος άνθρωπος, οικογενειάρχης και επιστήμονας, διεκδικώ το καλύτερο για τον τόπο μας. Δηλώνω υπέρμαχος της Ευρώπης αλλά ταυτόχρονα διεκδικώ μια καλύτερη Ευρώπη. Μία Ευρώπη που θα δίνει πρακτικές λύσεις στα προβλήματα.

Εάν εκλεγείτε ευρωβουλευτής, πού θα επικεντρωθείτε;

Η πρώτη και πιο βασική προτεραιότητά μου αφορά την προώθηση των κοινωνικών προβλημάτων που σήμερα αντιμετωπίζει η Ευρώπη (κυρίως οι χώρες του Νότου).

Σήμερα υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο η κοινωνία της Ευρώπης να είναι χωρισμένη σε δύο κατηγορίες: των πλούσιων βόρειων χωρών και των νότιων μεσογειακών χωρών που ακόμη δεν επούλωσαν τις πληγές τους από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Την ίδια ώρα, παρά τις ανομοιογένειες που υπάρχουν σε κοινωνικές παροχές και επιδόματα, υπάρχει πίεση και υποχρέωση για ενιαίους δείχτες της οικονομίας. Αυτό είναι παράδοξο και οδηγεί σε αδικίες! Η δεύτερή μου προτεραιότητα αφορά τα ζητήματα τεχνολογίας και καινοτομίας. Η τεχνολογία αποτελεί βασικό τομέα για πραγματική ανάπτυξη, μπορεί να προσφέρει λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο και δίνει ευκαιρίες για απασχόληση σε νέους.

Υπέρ του πλαισίου

Τι διαφορετικό έχει η ΔΗΠΑ από τα άλλα κεντρώα κόμματα που μπορεί να πείσει τον κόσμο να την ψηφίσει;

Η Δημοκρατική Παράταξη ιδρύθηκε για να δώσει στέγη τους κεντρώους πολίτες, αλλά και γενικότερα σε κάθε πολίτη που παρά τη μέχρι σήμερα κομματική του αφετηρία νιώθει απογοητευμένος από τις συμπεριφορές των ηγεσιών των παραδοσιακών κομμάτων. Λειτουργούμε συλλογικά, επιδιώκουμε συναινέσεις και συνθέσεις και δεν υιοθετούμε λαϊκισμό και συνθήματα. Με απλά λόγια, δεν έχουμε αλλεργία να χειροκροτήσουμε όσα θεωρούμε ότι είναι σωστά και εφαρμόζονται από άλλους κομματικούς χώρους και εκεί που διαφωνούμε καταθέτουμε δημιουργικά τις απόψεις μας. Σε σχέση με το Κυπριακό, είμαστε το μόνο κόμμα του κέντρου που στηρίζουμε την υφιστάμενη διαδικασία, καθώς υιοθετούμε το πλαίσιο Γκουτέρες, με τα καλά και τα κακά του. Πιστεύουμε στις προοπτικές της επανενωμένης μας πατρίδας. Δεν φοβούμαστε τη λύση.

Τι επιδιώκει η ΔΗΠΑ να επιτύχει στις ευρωεκλογές;

Η Δημοκρατική Παράταξη, αν και ιδρύθηκε προ ολίγων μηνών, αποφάσισε να αξιοποιήσει την ευκαιρία των ευρωεκλογών προκειμένου να καταθέσει στους πολίτες το στίγμα της και να παρουσιάσει τις θέσεις της. Θέσαμε ως βασικό στόχο την είσοδό μας στο Εθνικό Συμβούλιο και άρα να καταγράψουμε ποσοστό τουλάχιστον 3,6%. Με τον τρόπο αυτό θα είμαστε παραγωγικοί και αποτελεσματικοί την επόμενη μέρα των εκλογών, καθώς επίσης θα αποδείξουμε πως έχουμε και χώρο και ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Από την καθημερινή μας επαφή με τους πολίτες έχουμε την αίσθηση πως στις κάλπες οι πολίτες «θα τους ταράξουν όλους» και άρα κόντρα στις δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν θα προκύψουν πολλές ανατροπές. Με τις σκέψεις αυτές, δεν αποκλείουμε ακόμη και την έκπληξη!

Εάν εκλέξετε ευρωβουλευτή, σε ποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθείτε;

Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί την επόμενη μέρα, με μόνο κριτήριο η Κύπρος να έχει παρουσία σε όλες τις δυνατές, δημοκρατικές πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Στόχος μας θα είναι η ουσιαστική, αποτελεσματική και τολμηρή παραγωγή πολιτικής μέσα από συμμαχίες και συνεργασίες που θα επιδιώξουμε να συνάψουμε.

«Ναι» στον ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό

Θετικοί είναι στη Δημοκρατική Παράταξη όσον αφορά τη συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο της παράταξης Τουρκοκύπριου στο μέλλον, σύμφωνα με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Μαρίνο Κλεάνθους. Όσον αφορά τον ενιαίο στρατό, ο κ. Κλεάνθους χαρακτηρίζει την ίδρυσή του ως «επιτακτική ανάγκη».

Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το Ευρωκοινοβούλιο και γενικότερα την ΕΕ για τα μεγάλα θέματα της Κύπρου;

Χωρίς να δίνουμε περισσότερες ελπίδες από όσες πρέπει, αναμφίβολα το Ευρωκοινοβούλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των θεμάτων κοινωνικών ομάδων και κρατών. Από την άλλη, πολλές φορές είδαμε πως σε κρίσιμα ζητήματα, παρά τις θετικές αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, οι πρακτικές αποφάσεις λαμβάνονται από άλλα σώματα (όπως είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή ακόμη και το Γιούρογκρουπ). Γι’ αυτό και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές θα πρέπει να είναι εξωστρεφείς: να συνάπτουν συμμαχίες και συνεργασίες με πρόσωπα και ομάδες προκειμένου τις κρίσιμες στιγμές να διεκδικούν και να προωθούν αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον των πολιτών μας.

Είστε υπέρ ή κατά του ενιαίου στρατού στην ΕΕ;

Υπέρ! Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας του. Η Κύπρος είναι σύνορα της ΕΕ και ειδικά στην περιοχή μας χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή δύναμης συνοριοφυλακής. Καταθέτουμε επίσης την εισήγηση όπως μέλη της ευρωπαϊκής αυτής δύναμης αποτελέσουν οι ΣΥΟΠ.

Έχει θέση στο ψηφοδέλτιο σας σε επόμενες εκλογές Τουρκοκύπριος υποψήφιος;

Στο ψηφοδέλτιο μας έχει θέση οποιοσδήποτε πολίτης κρίνεται από τα συλλογικά μας όργανα ότι έχει τα εχέγγυα να εκπροσωπήσει τους πολίτες από οποιαδήποτε εκλόγιμη θέση, ανεξαρτήτως από την εθνική του καταγωγή, την ηλικία του, το επάγγελμα ή το επίθετό του, τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και το φύλο του. Είμαστε δημοκρατία και όλοι κρίνονται με μόνο κριτήριο την ικανότητά τους, το όραμά τους για τον τόπο μας και τη δυνατότητα να κάνουν πράξη όσα λένε.

Θεωρείτε λάθος που δεν δοκιμάστηκε η οριζόντια ψηφοφορία σε αυτές τις εκλογές;

Δυστυχώς τα παραδοσιακά κόμματα και οι ισορροπίες που ήθελαν να διατηρήσουν δεν επέτρεψε στους πολίτες να ψηφίσουν με οριζόντια ψηφοφορία τους ευρωβουλευτές που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσουν. Αυτή η ατολμία των κομματικών ηγεσιών θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποξένωση της κοινωνίας των πολιτών με την πολιτική. Η ΔΗΠΑ είναι σθεναρός υποστηρικτής της οριζόντιας ψηφοφορίας.

Θεωρείτε ότι μπορεί να εφαρμοστεί η απόφαση για τα πνευματικά δικαιώματα στην πράξη, αν αναλογιστούμε την πολυπλοκότητά της;

Η ερώτησή σας αφορά την επαγγελματική μου ιδιότητα ως δικηγόρος. Είναι γεγονός ότι οι πρόσφατες αποφάσεις σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα δημιούργησαν πολλά ερωτήματα για το μέλλον της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο. Λέχθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Κάποια από αυτά ήταν βάσιμα ενώ πολλά άλλα αποδεικνύεται πως ήταν υπερβολικά. Βασικό κίνητρο των αποφάσεων είναι να μπει μια τάξη στο διαδίκτυο: να σταματήσει το φαινόμενο της ευκαιριακής, μη ελεγχόμενης, χρήσης της δουλειάς άλλων. Αναμφίβολα θα υπάρξουν και προβλήματα.