Φόρμα αναζήτησης

Μαλλιά κουβάρια κυβέρνηση – γιατροί

Τα έχωσε στους ιδιώτες γιατρούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πυροδοτώντας περαιτέρω την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας τα τελευταία 24ωρα. Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ύστερα και από το «όχι» της Παιδιατρικής και της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας στους υφιστάμενους σχεδιασμούς του ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος άφησε αιχμές κατά των γιατρών για φοροδιαφυγή. Τους κάλεσε να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, των τελευταίων επτά χρόνων, «και να τους δοθεί η ανάλογη αμοιβή στο πλαίσιο του ΓεΣΥ». Σε συνέντευξή του στο Οmega που μεταδόθηκε ψες, ο Πρόεδρος παρέπεμψε στον όρκο του Ιπποκράτη λέγοντας πως αυτός ο όρκος δεν δόθηκε από τους γιατρούς «για να πλουτίσουν».

Δεν αποδέχεται τα υπονοούμενα Αναστασιάδη περί φοροδιαφυγής των γιατρών ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ δρ Βάσος Οικονόμου απάντησε με σκληρή γλώσσα στον Πρόεδρο απορρίπτοντας τις «κατηγορίες» περί φοροδιαφυγής. «Φοροφυγάδες υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα», είπε, υποδεικνύοντας πως «εάν η πολιτεία έκανε το καθήκον της, σήμερα δεν θα κουτσουρεύαμε οικονομικά το ΓεΣΥ». Εκτίμησε δε ότι το Γενικό Σύστημα Υγείας έτσι όπως έχει σχεδιαστεί θα καταρρεύσει ενώ έκανε λόγο για «πολλές γκρίζες ζώνες στο σύστημα».

Στη συνέντευξή του στο Οmega ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ιδιαίτερα έντονος με τους γιατρούς ενώ για πρώτη φορά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι κάποιοι γιατροί ενδέχεται να μην θέλουν το ΓεΣΥ λόγω των ελέγχων στα εισοδήματά τους. «Να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και να τους δοθεί η ανάλογη αμοιβή», είπε χαρακτηριστικά. Επέδειξε κατανόηση σε ό,τι αφορά το αίτημα των γιατρών για διασφάλιση του εισοδήματός τους σημειώνοντας κατά λέξη ότι «οι αμοιβές των γιατρών πρέπει να είναι καλές, εξ ου και οι προτάσεις από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας προς τους γιατρούς είναι γενναιόδωρες». Άφησε όμως αιχμές και κατά της ηγεσίες του ΠΙΣ κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση. Οι γιατροί, ανέφερε, δεν έχουν ενημερωθεί πλήρως από την ηγεσία τους και θέτουν αυτούς τους όρους γιατί έχουν άλλη αντίληψη. Υπέδειξε δε πως ανά πενταετία, μετά την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, όπου υπάρχουν προβλήματα αυτά θα αξιολογούνται και θα αντιμετωπίζονται, ενώ αναφέρθηκε και στον όρκο του Ιπποκράτη. «Οι υπερβολές και τα όσα ακούω έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να προσγειώσουν όσους έδωσαν όρκο στον Ιπποκράτη διότι δεν τον έδωσαν μόνο για να πλουτίσουν, αλλά για να προσφέρουν υπηρεσίες και είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών έχει και αυτό το φιλότιμο και αυτή τη βούληση», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. Κληθείς να σχολιάσει εξάλλου το αίτημα του ιατρικού κόσμου για ιδιωτική ιατρική ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έδειξε» την πρόταση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου για υπερωριακή εργασία κατά τις βραδινές ώρες, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα η οποία, όπως είπε, δεν δημιουργεί πολυασφαλιστικό σύστημα εντός του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Κληθείς από τον «Π» να σχολιάσει τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη ο δρ Οικονόμου έκανε λόγο για πολύ σοβαρές δηλώσεις για τις οποίες ο ΠΙΣ θα τοποθετηθεί και επίσημα. Δεν φοβούνται οι γιατροί τους ελέγχους, είπε, για να προσθέσει πως ο Ιατρικός Σύλλογος έχει αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Φορολογίας καλώντας σε ενδελεχείς ελέγχους του ιατρικού κόσμου, ύστερα από την έντονη φημολογία που επικρατούσε και επικρατεί για γιατρούς φοροφυγάδες. Μιλώντας έξω από τα δόντια ο δρ Οικονόμου ανέφερε πως «σαφώς και ενδιαφέρουν τους γιατρούς οι αμοιβές τους» σημειώνοντας ωστόσο ότι πρώτιστο μέλημα των γιατρών είναι η προσφορά ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς. Θα πρέπει να διερωτηθούμε, είπε: «Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το ΓεΣΥ;». Ο ΠΙΣ, πρόσθεσε, επιμένει στις θέσεις του και στην άσκηση ιδιωτικής ιατρικής. Μάλιστα για την ιδιωτική ιατρική εξέφρασε απαρέσκεια για το γεγονός ότι η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου απορρίφθηκε ασυζητητί. Είπε πως δεν δόθηκε η ευκαιρία στους γιατρούς να εκφράσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους επί της πρότασής τους, σημειώνοντας ότι αυτή συνοδευόταν από ανάλογες εισηγήσεις που απέτρεπαν την κατάχρηση του συστήματος.