Φόρμα αναζήτησης

Μακένζι ή διυλιστήριο;

Χρονοβόρες θα είναι οι διαδικασίες προκειμένου οι δύο προτεινόμενες, από τον Δήμο Λάρνακας, τοποθεσίες για στέγαση της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου να είναι έτοιμες προς αξιοποίηση. Αυτό σημειώνεται σε απαντητική επιστολή του υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου, ημερομηνίας 14/2/20, προς τον βουλευτή Λάρνακας Χρίστο Ορφανίδη, ο οποίος ζήτησε κοινοβουλευτική ενημέρωση για το θέμα. Επεξηγώντας γιατί απορρίφθηκαν οι χώροι που αρχικά είχαν προταθεί για δημιουργία της πανεπιστημιακής σχολής, δηλαδή το παλιό λεπροκομείο και ο χώρος του παλιού αεροδρομίου, ο υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι και οι δύο εν λόγω χώροι κρίθηκαν ακατάλληλοι για τη στέγαση μιας τόσο ιδιαίτερης και απαιτητικής σε κτήρια κι εξοπλισμό σχολής, όπως είναι η Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας. Ένεκα τούτου και στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τον Δήμο Λάρνακας ζητήθηκε να προταθούν εναλλακτικοί χώροι στέγασης.

Ο δήμαρχος Α. Βύρας με επιστολή του προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ημερομηνίας 8/10/2019, εισηγήθηκε να εξεταστεί η περιοχή του πρώην διυλιστηρίου και η περιοχή Μακένζι, ως πιθανοί χώροι ανέγερσης των κτηριακών εγκαταστάσεων της σχολής. Η περιοχή του πρώην διυλιστηρίου αφορά κρατικό τεμάχιο, εμβαδού 148.953 τ.μ., αλλά η αξιοποίησή του είναι συνδεδεμένη με τη μετακίνηση των αποθηκών υγραερίου και πετρελαίου των ιδιωτικών εταιρειών. Σύμφωνα, δε, με το Τμήμα Περιβάλλοντος, λόγω της ρύπανσης που έχει υποστεί το έδαφος και το υπέδαφος της περιοχής, θα πρέπει πρωτίστως να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποξήλωσης ολόκληρου του τεμαχίου (σήμερα στον χώρο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Κρατικού Χημείου, αποθήκες ασφάλτου και το κτήριο διοίκησης του προσωπικού) και να γίνει εκτίμηση του βαθμού και του είδους της ρύπανσης, ενώ το Τμήμα Περιβάλλοντος θα πρέπει να καθορίσει το όριο του δείκτη απορρύπανσης (βαθμός απορρύπανσης). Βάσει του βαθμού απορρύπανσης, θα αποφασισθεί και η μεθοδολογία απορρύπανσης που θα ακολουθηθεί.

Αξιοποίηση σε 4 χρόνια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο χρόνος για την υλοποίηση των αναγκαίων διαδικασιών που απαιτούνται ώστε το τεμάχιο του πρώην διυλιστηρίου να είναι έτοιμο προς χρήση, είναι γύρω στα τέσσερα χρόνια. Όσον αφορά το ιδιωτικό τεμάχιο στην περιοχή Μακένζι, που είναι εμβαδού 55.529 τ.μ. και συνορεύει με τον χώρο όπου προβλέπεται η ανέγερση του Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI), ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει στην επιστολή του ότι το κόστος απαλλοτρίωσής του θα είναι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Με βάσει το τοπικό σχέδιο Λάρνακας, το υπό αναφορά τεμάχιο χωροθετείται σε γεωργική ζώνη, όπου οι συντελεστές ανάπτυξης είναι χαμηλοί. Ως εκ τούτου, για την προτεινόμενη χρήση και για τα εκτιμώμενα πολεοδομικά χαρακτηριστικά, ο κ. Προδρόμου επισημαίνει ότι θα χρειαστεί εξασφάλιση παρέκκλισης από το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων και από το Υπουργικό Συμβούλιο

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.