Φόρμα αναζήτησης

Για δώδεκα ολόκληρα χρόνια γνώριζαν και ξαφνικά συγκλονίστηκαν

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ / ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ

Νέες σελίδες υποκρισίας γράφουν πολιτεία, τοπική κοινωνία, πολιτικά πρόσωπα, φορείς και οργανώσεις, με αφορμή τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού. Ενώ οι πάντες γνώριζαν τι συνέβαινε στο σπίτι-τρώγλη στο οποίο ζούσε ο 15χρονος με τα δύο ανήλικα αδέλφια του, ουδείς έκανε αυτά που θα μπορούσε να κάνει για να αποφευχθεί η τραγωδία. Όταν το παιδί «έφυγε» όλοι συγκλονίστηκαν, όλοι αποφάνθηκαν πως υπάρχουν ευθύνες… και αυτοί που φαίνεται πως τις έχουν προσπαθούν να τις μετακυλίσουν αλλού, ακόμα και πρόσωπα του περιβάλλοντος του Στυλιανού, με συστάσεις και απειλές σε δημοσιογράφους, επιχειρούν να φορτώσουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη σε μια γυναίκα που αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αναμενόταν, διόρισε την επίτροπο Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού – Λοττίδου επικεφαλής της ανεξάρτητης έρευνας που θα διεξαχθεί κατά παντός υπευθύνου, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ποινικών ή πειθαρχικών ευθυνών. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της έρευνας είναι οι δύο μήνες, κάτι το οποίο είναι αμφίβολο, καθώς σπανίως οι έρευνες αυτού του τύπου ολοκληρώνονται εντός των χρονικών πλαισίων που τίθενται.

Ήταν έγκλημα

Ο «Π» από τη Δευτέρα είχε γράψει ότι ο θάνατος του 15χρονου Στυλιανού δεν ήταν «αφύσικος», αλλά ήταν έγκλημα. Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινώς στο φως επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση, αφού τα προβλήματα στην οικογένεια ήταν γνωστά από το 2007. Όπως αποκαλύψαμε χθες, εκτός από τις δεκάδες καταγγελίες στην Αστυνομία για βία στην οικογένεια, υπάρχει και μία ποινική καταδίκη. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αν και ενήμερες για την κατάσταση, δεν έπραξαν τίποτα ουσιαστικό για να σώσουν τα τρία παιδιά, όπως και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε επίσης: «Δεν τίθεται θέμα παραίτησής μου», λέει η Αιμιλιανίδου

Απροστάτευτος

Πηγή του Υπ. Παιδείας ανέφερε στον «Π» ότι ο Στυλιανός είχε για δύο και πλέον χρόνια σχολική συνοδό, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του χαρακτήρα του. Ωστόσο πέρυσι στα μέσα της χρονιάς η συνοδός απολύθηκε και δεν αντικαταστάθηκε με αποτέλεσμα η συμπεριφορά του παιδιού να παρουσιάσει επιδείνωση. Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της έλλειψης ενδιαφέροντος για τον 15χρονο, ο οποίος μετά τον θάνατό του εμφανίζεται ως ένα παιδί που όλοι δήθεν το περιέβαλλαν με αγάπη. Τέλος, στον «Π έχουν περιέλθει πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, για κάποιο επεισόδιο που συνέβη την παραμονή του θανάτου του Στυλιανού. Το επεισόδιο μετέφεραν συγχωριανοί του και αναμένεται να είναι και αυτό ένα από τα στοιχεία που θα εξεταστούν στην έρευνα.

Έρευνα για ΥΚΕ, ΥΨΥ, Αστυνομία, Υπ. Παιδείας

Χθες η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε πως στην υπόθεση εμπλέκονται τέσσερις κρατικές υπηρεσίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν ή δεν έχουν ευθύνες. «Σε καμία περίπτωση», είπε η κ. Αιμιλιανίδου, «δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν ευθύνες, ούτε φυσικά εκ των προτέρων να καταλήξω», αφού αυτό είναι κάτι που θα αποτελέσει αντικείμενο της έρευνας. Η κ. Αιμιλιανίδου διέψευσε επίσης ότι οι ΥΚΕ αρνήθηκαν να δώσουν τον φάκελο της υπόθεσης στην Αστυνομία, καθώς όπως σημείωσε ήταν γνωστό ότι η έρευνα δεν θα γίνει από την Αστυνομία, η οποία άλλωστε είναι εμπλεκόμενη και διερευνώνται και οι δικές της ευθύνες.

Πολλά, όχι αρκετά

Η υπουργός Εργασίας ανέφερε πως οι αδυναμίες των ΥΚΕ εντοπίστηκαν και έχει αρχίσει διάλογος για την αναδιάρθρωσή τους. Είπε πως έχουν γίνει πολλές αλλαγές για θέματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού, ενώ έχει ληφθεί και απόφαση για δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας. Ωστόσο τίποτα από αυτά «δεν αλλάζει το γεγονός που έχει επισυμβεί με τον θάνατο ενός παιδιού».

Υπάρχει πρόβλημα

Οι ΥΚΕ δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας κριτικής για τον τρόπο χειρισμού υποθέσεων που κατέληξαν σε τραγωδίες. Η νυν διευθύντρια, που ανέλαβε προσφάτως τα καθήκοντά της, φαίνεται να έχει επίγνωση των προβλημάτων, χωρίς ωστόσο να είναι εύκολο να αλλάξουν νοοτροπίες δεκαετιών. Η έρευνα που θα διεξαχθεί από την επίτροπο Διοικήσεως πρωτίστως θα αφορά τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης του Στυλιανού από τις προηγούμενες διευθύνσεις των ΥΚΕ. Αν και στο παρελθόν είχε καταδειχθεί η ανεπάρκειά τους, ποτέ δεν λήφθηκαν μέτρα και ουδέποτε αποδόθηκαν ευθύνες για τον χειρισμό υποθέσεων που είχαν ως κατάληξη την απώλεια ακόμα και ανθρώπινων ζωών. Η περίπτωση του Στυλιανού ίσως είναι η αφορμή για να αποδοθούν ευθύνες, οι οποίες δεν είναι γενικές και αόριστες και αφορούν λειτουργούς με ονοματεπώνυμο.

Ούτε καν το εγχειρίδιο

Με χθεσινή της παρέμβαση η πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Βία στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ), Σουζάνα Παύλου βάζει τα πράγματα στη θέση τους και όσον αφορά τη δικαιολογία ότι στην περίπτωση του 15χρονου Στυλιανού οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούσαν να παρέμβουν χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών. Η κ. Παύλου μιλώντας στον «Π» τόνισε ότι παρότι υπήρχαν και προηγουμένως εργαλεία, με την τροποποίηση που επήλθε στο νόμο περί Βίας στην Οικογένεια το 2015, οι οικογενειακοί σύμβουλοι μπορούν να παρέμβουν όχι μόνο χωρίς διάταγμα, αλλά και χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων νοουμένου ότι πληροφορείται άμεσα και γραπτώς για το γεγονός αυτό ο γενικός εισαγγελέας. «Μπορούν να ζητήσουν και συνοδεία από την Αστυνομία για να παρέμβουν» σημείωσε η κ. Παύλου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 6 του νόμου στις αρμοδιότητες του συμβούλου είναι και να προβαίνει αμέσως σε όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις για ιατρική ή άλλη εξέταση παιδιού αναφορικά με το οποίο υπάρχει εύλογη υπόνοια κακοποίησής του από μέλος της οικογένειας. Η αρμοδιότητα αυτή προβλέπεται χωρίς να είναι αναγκαία η συγκατάθεση των προσώπων που έχουν τη γονική μέριμνα του ανήλικου «και αναφέρει ακολούθως την περίπτωση στην Αστυνομία». Καταληκτικά η κ. Παύλου, όπως ακριβώς απαρίθμησε τα προβλήματα αρμοδιοτήτων, συναρμοδιοτήτων, κακής επικοινωνίας μεταξύ διαφόρων τμημάτων και υπηρεσιών για τη βία που υφίστανται γυναίκες στην έρευνα του «Π», η οποία οδήγησε στο υπό δημιουργία Σπίτι της Γυναίκας, τα παρέθεσε και χθες τονίζοντας ωστόσο ότι όσον αφορά τα παιδιά το εγχειρίδιο διατμηματικών διαδικασιών διαχείρισης βίας -που δεν έγινε ποτέ για τις γυναίκες- υπάρχει, πλην όμως δεν εφαρμόζεται.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.