POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Lockdown: Ο ρυθμός εμβολιασμού θα κρίνει την παράτασή τουΑνησυχία επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις τάξεις των επιδημιολόγων, μετά την άνοδο στα κρούσματα της Τετάρτης τα οποία έφτασαν τα 845. Η ευρεία διασπορά του ιού στην κοινότητα συνεχίζεται, γεγονός που σημαίνει ότι η πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένει σε ψηλά επίπεδα.

Τα αποτελέσματα πάντως του τρίτου lockdown στα οποία προσβλέπουν για να υπάρξει μείωση των επιδημιολογικών δεικτών, θα φανούν ενδεχομένως στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Προς το παρόν τα σκαμπανεβάσματα δεν βοηθούν τους επιδημιολόγους ούτε την κυβέρνηση να αποφασίσουν κατά πόσο αρκούν οι δύο εβδομάδες ή θα χρειαστεί να δοθεί παράταση στο αυστηρό lockdown. Το μεγαλύτερο στοίχημα αυτών των δύο εβδομάδων είναι οι εμβολιασμοί, με το Υπουργείο Υγείας να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αυξήσει το ποσοστό των εμβολιασθέντων, κάτι που θα βοηθήσει στην περαιτέρω αποσυμφόρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Οι προτεραιότητες των ειδικών

Όπως δήλωσε στον «Π» το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρ Πέτρος Καραγιάννης το lockdown από μόνο του δεν μπορεί να περιορίσει τα αναδυόμενα στελέχη του. Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη για άμεσο μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, μιας και δεν μπορούμε προς το παρόν να γνωρίζουμε εάν βρίσκεται και στην Κύπρο κάποιο από τα νέα στελέχη του ιού, που έχουν εντοπιστεί σε γειτονικές μας χώρες, όπως είναι για παράδειγμα το ινδικό στέλεχος. Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι πιο μεταδοτική ή πιο ανθεκτική στα εμβόλια, σε αντίθεση με το βρετανικό στέλεχος το οποίο υπάρχει στην κοινότητα και γνωρίζουμε ήδη ότι ναι μεν είναι πιο μεταδοτικό αλλά καλύπτεται από τα εμβόλια. Ο δρ Καραγιάννης τόνισε ότι αυτό που προέχει τη δεδομένη στιγμή είναι το να βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση στα νοσοκομεία και να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό, σε αντίθετη περίπτωση δεν θα πρέπει να τεθεί ούτε καν υπό συζήτηση το ζήτημα της άρσης του γενικού lockdown. Εξέφρασε παράλληλα και την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας οι εικόνες κοσμοσυρροής του προηγούμενου Σαββατοκύριακου αλλά και τα όσα θα συμβούν την Κυριακή του Πάσχα, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων.

Πέφτουν οι νοσηλείες

Στα θετικά των τελευταίων ημερών καταγράφεται η σταθεροποίηση του αριθμού των νοσηλευόμενων, με τον εκπρόσωπο του ΟΚΥπΥ να σημειώνει ότι οι αριθμοί κυμαίνονται από 290-300 και προδιαγράφεται περαιτέρω μείωση. Ο ίδιος παρατήρησε πως υπάρχει μια μικρή αύξηση όσον αφορά τη ΜΕΘ στην οποία νοσηλεύονται 39 ασθενείς εκ των οποίων οι 36 είναι διασωληνωμένοι, εκτιμώντας ότι είναι φυσικό επακόλουθο της μεγάλης αύξησης νοσηλευόμενων στις ΜΑΦ τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η ενδιάμεση ηλικία των θετικών περιστατικών στην κοινότητα έχει πέσει, είναι γύρω στα 36 έτη, γεγονός που συνεπάγεται ότι ένα υψηλό ποσοστό των κρουσμάτων είναι κάτω των 40, άρα βάσει των εκτιμήσεων του ΟΚΥπΥ δεν αναμένεται να σημειωθεί θεαματική αύξηση όσον αφορά τις εισαγωγές στα νοσηλευτήρια. Το γεγονός αυτό συσχετίζεται άμεσα με την αύξηση της ροής των εμβολιασμών.

Αρκούν οι εμβολιασμοί

Με δυνατότητα εμβολιασμού 14.000 πολιτών σε καθημερινή βάση το Υπουργείο Υγείας έχει ακόμη ελπίδες ότι θα προλάβει τον στόχο του 60% του Ιουνίου. Μέχρι τις 28 Απριλίου έγιναν 268.307 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 200.670 αφορούν άτομα που έλαβαν μόνο την πρώτη δόση εμβολίου, με το ποσοστό των πολιτών να αγγίζει το 28% του πληθυσμού, και οι 67.637 αφορούν άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, πρόκειται δηλαδή για το 9,5% του πληθυσμού. Η Κύπρος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ΕΕ, έχει λάβει 436.040 δόσεις και από τα τέσσερα αδειοδοτημένα εμβόλια, με τη ροή των εμβολίων να αυξάνεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις από πλευράς Υπουργείου Υγείας βάσει των οποίων υπάρχει η δυνατότητα για εμβολιασμό μέχρι 14.000 πολιτών ανά ημέρα, μέσα σε μια εβδομάδα γίνονται 70.000 εμβολιασμοί. Την ερχόμενη εβδομάδα, τα αποτελέσματα της οποίας θα κρίνουν αν θα υπάρξουν χαλαρώσεις ή θα επεκταθεί το lockdown, θα πραγματοποιηθούν 56.000 εμβολιασμοί, μιας και τη Δευτέρα του Πάσχα δεν θα λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα. Βάσει των πιο πάνω δεδομένων οι πολίτες που θα λάβουν τουλάχιστο την πρώτη δόση εμβολίου θα ανέλθουν στο 35% του πληθυσμού, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι αρκετό για να τερματιστεί το lockdown.

Σειρά για τους ΠΙ

Πέραν των διακοσίων προσωπικών ιατρών και 45 ιατρών του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια χορήγησης εμβολίων AstraZeneca σε δικαιούχους άνω των 30 ετών. Η διανομή των εμβολίων έχει αρχίσει από τη Μεγάλη Τετάρτη ενώ έχουν παραγγελθεί μέχρι στιγμής από τους προσωπικούς ιατρούς συνολικά 16 χιλιάδες δόσεις εμβολίων AstraZeneca. Ενδιαφέρον εξέφρασε και αριθμός ιατρικών κέντρων, τα οποία δήλωσαν πως το προσωπικό τους είναι διαθέσιμο. Σημειώνεται ότι για κάθε εμβόλιο που θα χορηγείται θα δίδεται αποζημίωση 10 ευρώ. Μπορεί μια σημαντική μερίδα των προσωπικών γιατρών να μπαίνει στη μάχη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν να παραμείνουν εκτός, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του Υπουργείου Υγείας πρόχειρη και ταυτόχρονα άδικη για τους προσωπικούς γιατρούς που λόγω της πανδημίας έχουν επωμιστεί την πλειοψηφία των δικαιούχων που προηγουμένως απευθύνονταν στα κρατικά νοσηλευτήρια. Μιλώντας στον «Π» ο προσωπικός γιατρός δρ Κώστας Σχίζας, ένας εκ των ιατρών που δεν θα εμβολιάσει δικαιούχους, τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση κρύβει από πίσω της προχειρότητα και κυρίως καμία ενημέρωση και συζήτηση με τους γιατρούς, η πλειοψηφία των οποίων είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν χωρίς ωστόσο να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των δικαιούχων. Απαντώντας στο Υπουργείο Υγείας ο δρ Σχίζας τόνισε ότι άλλες οι συνθήκες που υπάρχουν σε ένα κέντρο εμβολιασμό και άλλες αυτές που επικρατούν σε ένα ιατρείο, τονίζοντας παράλληλα ότι μπορεί οι γιατροί να έχουν την τεχνογνωσία του πώς γίνεται ένας εμβολιασμός αλλά δεν μπορούν να πάρουν το ρίσκο από τη στιγμή που μιλάμε για ένα εμβόλιο που ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιες θα είναι οι παρενέργειές του. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και στην πρόταση που έγινε από πλευράς προσωπικών γιατρών για να μεταβαίνουν οι ίδιοι σε κέντρα εμβολιασμού και να παρέχουν επιτόπου υπηρεσίες, τονίζοντας ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη και η πιο ασφαλής λύση.

Τα σημεία για δωρεάν Rapid τεστ την Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου (κατάλογος ανά επαρχία)

32 ετών ο νεότερος ασθενής με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Αναφοράς

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.