POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Υπουργός Υγείας: Θα ξαναλάβουν μήνυμα όσοι νόσησαν με Covid19, δεν είναι αντισυνταγματικό το Coronapass 

Είναι υλοποιήσιμος και εφικτός ο στόχος που τέθηκε για τον εμβολιασμό τουλάχιστον με την 1η δόση ποσοστού πέραν του 60% μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και του εμβολιασμού είναι το όχημά για έξοδο από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Ανακοινώνοντας την Πέμπτη τις αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριοποίησης, ο κ. Ιωάννου είπε πως «ο ορίζοντας του Ιουνίου και το τέλος των πρωτόγνωρων συνθηκών είναι κοντά», σημειώνοντας πως «μπορούμε και θα καταφέρουμε γρήγορα να πάρουμε τη ζωή μας πίσω».

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις, που θα ισχύουν από τις 10 Μαΐου σε χώρους συγχρωτισμού (π.χ. εμπορικά κέντρα, υποστατικά εστίασης, εκκλησίες, κτλ), ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα πρέπει οι πολίτες να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και να έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων ή να έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες ή εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών.

Τόνισε πως το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι μετακινήσεις και οι κοινωνικές επαφές γίνονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία μας και για τη Δημόσια Υγεία.

Ανέφερε ότι πιο συγκεκριμένες πληροφορίες επί τούτου θα δοθούν εντός της ημέρας.

Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι την ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου δεν την έχουν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, αλλά ο έλεγχος θα γίνεται από τους αρμόδιους Λειτουργούς της Αστυνομίας ή των Υπουργείων και Τμημάτων ανάλογα με τις επιχειρήσεις στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός «η περίοδος που διανύουμε είναι κομβικής σημασίας και θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματά μας», για να προσθέσει πως «ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού».

Βλέπουμε ήδη τα οφέλη από τους εμβολιασμούς

Είπε, περαιτέρω, πως «τα αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς έχουν αρχίσει να δείχνουν θετική μεταβολή στα επιδημιολογικά δεδομένα και στην Κύπρο», σημειώνοντας ότι έχοντας ξεπεράσει το 33% των ατόμων που εμβολιάστηκαν με την 1η δόση των αδειοδοτημένων εμβολίων, βλέπουμε ήδη τα οφέλη αφού τα περιστατικά σοβαρής νόσησης και οι νοσηλείες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, απόρροια της πολύ υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στις μεγαλύτερες ηλικίες».

Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου είπε πως το Υπουργείο του συνεχίζει με προσήλωση την υλοποίηση του Εμβολιαστικού Πλάνου, έχοντας αυξήσει τη δυνατότητα για διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών ανά ημέρα, ενώ συμπλήρωσε πως «η ανταπόκριση από τους πολίτες για εμβολιασμό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερες χαλαρώσεις».

«Βλέπουμε τις νεαρότερες ηλικίες να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για εμβολιασμό και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Μόνο με συλλογική προσπάθεια θα πετύχουμε την ανοσία και θα πάρουμε τη ζωή μας ξανά στα χέρια μας», είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας, τα οποία αποφάσισε και ανακοίνωσε χθες βράδυ το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Υγείας είπε πως η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι βαθμιαία και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα όπως θα εξελίσσεται.

Εξήγησε πως «η άρση των διάφορων περιορισμών στόχο έχει την ψυχολογική ανάταση των πολιτών μετά από τις πολύμηνες θυσίες», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η επιστροφή σε πιο φυσιολογικές συνθήκες πρέπει να γίνει με ασφάλεια και προσοχή, γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορούν στο παρόν στάδιο να καταργηθούν εντελώς όλοι οι περιορισμοί».

«Προσαρμόζονται όμως στα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε τώρα», σημείωσε.

Ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ήταν η δέσμευση προ δύο εβδομάδων, αποφάσισε να προχωρήσει σε βαθμιαίο ξεκλείδωμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιουνίου, αποφασίστηκε η αποκλιμάκωση να γίνει βαθμιαία σε τρεις φάσεις, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος σταθεροποίησης των επιδημιολογικών δεικτών, με την παράλληλη επίσπευση των εμβολιασμών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για χορήγηση τουλάχιστον της 1ης δόσης εμβολίου σε πέραν του 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Όπως εξήγησε στην 1η φάση και μέχρι τη 16η Μαΐου, επαναφέρονται τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τις 25 Απριλίου με τους ίδιους περιορισμούς και υγειονομικά πρωτόκολλα, με στόχο την ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση από τις 17 Μαΐου, οπότε και θα επαναλειτουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις και θα επιτρέπονται περισσότερες χαλαρώσεις στις κοινωνικές δραστηριότητες.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι από 17 Μαΐου αυξάνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός σε χώρους πολιτισμού και σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, επιτρέπεται η διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως είναι οι γάμοι και οι βαφτίσεις, επαναλειτουργούν επιχειρήσεις που παρέμεναν για μήνες κλειστές, όπως οι παιδότοποι, τα λούναπαρκ, τα καζίνο, ζωολογικοί κήποι, εκδρομικοί χώροι.

Από την 1η Ιουνίου πιο κοντά στις συνθήκες προ πανδημίας

Πρόσθεσε πως «στη συνέχεια και νοουμένου ότι η επιδημιολογική εικόνα θα είναι βελτιωμένη με τη συμβολή των εμβολιασμών, από την 1η Ιουνίου θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις, που θα είναι πιο κοντά στις συνθήκες που γνωρίζαμε πριν την πανδημία».

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι για να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη εναρμόνιση, αποφασίστηκε η κατάργηση του μέτρου για αποστολή γραπτού μηνύματος για σκοπούς μετακίνησης.

Σημείωσε ακόμα ότι στο εξής «για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς κατά την παρουσία μας σε συγκεκριμένους χώρους που παρατηρείται συγχρωτισμός και αυξημένη παρουσία ατόμων, παράλληλα με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας, αποφασίστηκε ότι σε χώρους συγχρωτισμού (π.χ. εμπορικά κέντρα, υποστατικά εστίασης, εκκλησίες, κτλ), θα πρέπει να ισχύει μία εκ των τριών προϋποθέσεων που τέθηκαν, όπως να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και να έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων ή να έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες ή εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών.

«Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι οι μετακινήσεις και οι κοινωνικές μας επαφές γίνονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία μας και για τη Δημόσια Υγεία. Στόχος, την ίδια ώρα, είναι να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία μέσω των εμβολιασμών», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Τέλος, ανέφερε ότι «πιο συγκεκριμένες πληροφορίες θα δοθούν εντός της ημέρας».

KΥΠΕ

Δείτε Live:

 


 

 

Αυτά είναι τα νέα μέτρα προφύλαξης από την Covid19 – Μπαίνει στη ζωή μας το Coronapass, καταργούνται τα SMS, από τις 11:00 το βράδυ το κέρφιου

 

Δεν θα λειτουργήσει σήμερα η Πύλη Εμβολιασμού – Αναμένεται νέα ενημέρωση από Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης το κύριο όπλο για αντιμετώπιση της πανδημίας – Αναστολή ΦΠΑ προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ

 

Κούσιος: Στο υπουργικό δεν συζητήθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας τού Coronapass (ηχητικό)

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.