POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

LIVE: Lockdown αποφάσισε το Υπουργικό – Κέρφιου από τις 9:00 το βράδυ, ένα SMS, μόνον τη νύχτα του Καλού Λόγου οι πιστοί στις εκκλησιές 

Δύσκολες χαρακτήρισε τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ώστε να αναχαιτιστεί η πανδημία. Χαρακτήρισε δε δύσκολη την επιδημιολογική εικόνα βάσει της σημερινής Εθνικής Αναφοράς.

Αυστηρά μέτρα για μικρή περίοδο – Από την Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου μέχρι τις 9 Μαΐου

Αυτά είναι:

 • Aπό τη Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021, στις 5 το πρωί, μέχρι και την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021, τα μεσάνυκτα  το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:
  1. Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

  (α) μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου,

   

  (β) μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά.

   

  1. Απαγόρευση συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού (π.χ. πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, Μαρίνες).

   

  1. Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.

   

  1. Επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μια φορά ανά άτομα ημερησίως με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998. Για μετάβαση για σκοπούς εμβολιασμού για την COVID-19, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος.

   

  1. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών.

   

  1. Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.

   

  1. Επιτρέπεται η παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής και με μέγιστο αριθμό εντός του χώρου τα 10 άτομα.

   

  1. Επιτρέπεται μόνο για την Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου) η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί. Στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται μόνο για το Μεγάλο Σάββατο η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, στη βάση του πρωτοκόλλου. Όλες τις υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, απαγορεύεται η παρουσία πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.

   

  1. Το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στην Αναστάσιμη Ακολουθία, αντί στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα). Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης παραμένει ως έχει (9 το βράδυ).

   

  1. Στις δημόσιες υπηρεσίες τίθεται υποχρεωτική τηλε-εργασία για τουλάχιστον 20% του προσωπικού, με εξαίρεση τις ουσιώδεις και άλλες υπηρεσίες που θα καθοριστούν με Διάταγμα.

   

  1. Επιτρέπεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 20% του προσωπικού τους, με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τα 3 άτομα και μέγιστο αριθμό τα 25 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό/νομικό πρόσωπο.

   

  1. Αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικής διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εβδομαδιαία βάση του 50% των εργοδοτουμένων. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις/υπηρεσίες που θα έχουν φυσική παρουσία μέχρι πέντε (5) άτομα, η διενέργεια τεστ είναι υποχρεωτική και για τα πέντε άτομα.

   

  1. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χωροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.

   

  1. Αναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.

   

  1. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης όπως θα καθοριστούν στο Διάταγμα.

   

  1. Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων. Επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με βάση το Διάταγμα με μέγιστο αριθμό δύο ατόμων.

   

  1. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων.

   

  1. Αναστέλλεται η λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.

   

  19. Απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών. Νοείται ότι, επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (1+1).

 • Από την 10η Μάιου 2021 αίρονται τα πιο πάνω  μέτρα και επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες. Η υιοθέτηση της πιο πάνω ρύθμισης θα δώσει την δυνατότητα της πιο εύκολης και ασφαλούς διακίνησης  των συμπολιτών μας και θα επιτρέψει να επανέλθουμε με ασφάλεια σε πιο φυσιολογικές συνθήκες.

 


 

Αυτούσια η δήλωση του υπουργού Υγείας ολόκληρη:

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και εξέτασε όλες τις παραμέτρους της υγειονομικής κρίσης.

Ο αυξανόμενος αριθμός των λοιμώξεων σε συνδυασμό με την έντονη πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας λόγω του μεγάλου αριθμού νοσηλειών, δεν μπορεί να μας αφήσει απαθείς και επιβάλλουν τη λήψη δύσκολων αποφάσεων και δραστικών μέτρων, σε μια προσπάθεια ανακοπής της διασποράς του ιού στην κοινότητα, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια, ώστε να μην κάνουμε εκπτώσεις στην αρίστη παροχή  ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που προσφέρουμε μέχρι σήμερα στον κάθε συμπολίτη μας, που χρειάστηκε ή θα χρειαστεί νοσηλεία.

Η Εθνική Αναφορά αποτυπώνει την κρισιμότητα των στιγμών αφού συνεχίζει η αυξητική τάση της επιδημίας, το υψηλό ιικό φορτίο στην κοινότητα και η πίεση στα νοσοκομεία. Ο εμβολιασμός βοηθά και αυτό αντανακλάται στη μείωση των νοσηλειών σε ηλικίες άνω των 70, αλλά οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτούς που κινδυνεύουν. Και ο μόνος τρόπος που απομένει είναι η λήψη αυτών των δύσκολων  μέτρων που θα μειώσουν την κινητικότητα, τον κύκλο των στενών επαφών μας, τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αγωνία που εκφράζεται από τους επαγγελματίες υγείας στους Θαλάμους COVID και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που ανέλαβαν το βάρος της περίθαλψης των συμπολιτών μας. Το Σύστημα Υγείας δέχεται έντονη πίεση και χρειάζεται να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας θα συνεχίσουν να προσφέρονται σε υψηλό επίπεδο.

Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως προχωρήσει στη λήψη αυστηρών μέτρων για μικρή περίοδο με στόχο τη μερική αναχαίτηση της αυξανόμενης μετάδοσης του SARS-CoV-2, γεγονός που μπορεί να δώσει χρόνο για περισσότερη βοήθεια από τον εμβολιασμό και μερική αποκλιμάκωση στην πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας.

Από την 10η Μάιου 2021 αίρονται τα πιο πάνω  μέτρα και επαναφέρονται οι ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα, με την προϋπόθεση ότι σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση (χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης, γυμναστήριο, λιανικό εμπόριο, θέατρα, κτλ), ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει στην κατοχή του rapid test ή PCR σε ισχύ 72 ωρών ή να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον με την 1η δόση και να έχουν παρέλθει τρεις εβδομάδες ή να έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 3 (τρεις) μήνες. Η υιοθέτηση της πιο πάνω ρύθμισης θα δώσει την δυνατότητα της πιο εύκολης και ασφαλούς διακίνησης  των συμπολιτών μας και θα επιτρέψει να επανέλθουμε με ασφάλεια σε πιο φυσιολογικές συνθήκες.

Από την αρχή της πανδημίας, η Κυβέρνηση έθεσε μόνο ένα στόχο. Να σώσουμε ζωές και να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε όποιον συνάνθρωπο μας χρειαστεί αυτή την φροντίδα. Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση της πανδημίας. Ο αριθμός των κρουσμάτων και το ποσοστό θετικότητας βρίσκονται πάνω από το όριο, οι νοσηλείες αυξάνονται και το Σύστημα Υγείας δέχεται πίεση. Ο ΟΚΥπΥ ενεργοποιεί το πλάνο για την ανάπτυξη περισσότερων κλινών στα δημόσια νοσηλευτήρια με τη συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα, στον οποίο παραπέμπονται άλλα περιστατικά, όμως η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα δεν μπορεί να μας αφήσει απαθείς.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβαρύνονται από τη βρετανική μετάλλαξη του ιού που παρατηρείται σε πολύ υψηλό ποσοστό και συντείνει στην αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα ανάμεσα στις νεαρότερες ηλικίες.

Ο μοναδικός τρόπος για να ανακοπεί η επιθετική μετάδοση που προκαλούν τα μεταλλαγμένα στελέχη, είναι ο εμβολιασμός. Προς τον σκοπό αυτό επιταχύνουμε τον ρυθμό της εμβολιαστικής κάλυψης, με γνώμονα την τάχιστη θωράκιση μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού, τουλάχιστον με την 1η δόση του εμβολίου. Στην μάχη αυτή θα ενταχθούν και όσοι Προσωπικοί Ιατροί το επιθυμούν. Επιδίωξή μας με τον εμβολιασμό είναι να επιτύχουμε ασυμπτωματική ή/και ήπια νόσο, που αυτό με τη σειρά του αποτρέπει τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Παράλληλα, βασική συνιστώσα για βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Απευθύνω για ακόμα μια φορά έκκληση σε όλους τους πολίτες χωρίς ενδοιασμούς και αναβολές να εμβολιαστούν. Παράλληλα και μέχρι να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας, θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων από τον κάθε ένα ξεχωριστά, υπεύθυνα και πειθαρχημένα, θα μας δώσουν τη ζωή μας πίσω. Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες, και ζητούμε τη συνεργασία των πολιτών για να μπορέσουμε να βγούμε νικητές και από αυτή την προσπάθεια. Η παρέμβαση που γίνεται τώρα, αν και σκληρή, είναι απαραίτητη για να φτάσουμε πιο κοντά στον τερματισμό με ασφάλεια. Η ευθύνη που έχουμε είναι απέναντι στον εαυτό μας και στο σύνολο της κοινωνίας.

Προηγουμένως: Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη για την επικείμενη άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη 5+1 στην Γενεύη και τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία της Covid19. Στις 12:45 άρχισε  η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου όπου θα αποφαστούν εκ νέου αυστηρά μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά και τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αποφάσισε  αυστηροποίηση των μέτρων και βλέπουμε… μετά το Πάσχα. Με τον Πρόεδρο συμφώνησαν και  μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του χθεσινού Υπουργικού, η πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου (εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, και την υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου) ευνοούσε την επιβολή ενός μίνι lockdown. Όπως έγραψε το πρωί το politis.com.cy στην τελική απόφαση του Προέδρου μέτρησε η άποψη του Αρχιεπισκόπου σε σχέση με τις εκκλησίες και το ότι μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα (αυστηρά μέτρα και όχι lockdown ζήτησε ο Μακαριότατος) και η εκτίμηση ότι ιερωμένοι και πιστοί δεν θα συμμορφώνονταν σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να γελοιοποιηθεί η κυβέρνηση. Επίσης, πολλές επαγγελματικές ομάδες άσκησαν αφόρητη πίεση στο προεδρικό με στόχο την αποφυγήν ενός νέου lockdown.

Τι πρότειναν οι ειδικοί:

Η Δρ Κολιού δήλωσε στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6 το πρωί σήμερα, πως κατά την διάρκεια της συνάντησης χθες βράδυ με τον Πρόεδρο, οι εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής ήταν όπως αντί κλεισίματος πάμε σε αυστηροποίηση πρωτοκόλλων σε χώρους εστίασης, ενώ θα μειωθούν τα μηνύματα το Σαββατοκύριακο από τρία σε δύο. Επιπλέον η Δρ Κολιού είπε πως όσον αφορά τις μαζώξεις σε σπίτια θα ισχύει μία οικογένεια συν τέσσερα άτομα για την περίοδο των εορτών, ενώ για τους εκκλησιασμούς την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να παραμένει το όριο των 50 ατόμων εντός της εκκλησίας και πιθανώς με σημάνσεις στο προαύλιο.

 

Νωρίτερα:

Σύμφωνα με πληροφορίες του http://politis.com.cy θα ανακοινωθεί σε λίγο από τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, αυστηροποίηση των μέτρων στα πρότυπα του Ιανουαρίου (δεν θα κλείσουν όλα). Έντονες ήταν οι διαφωνίες μεταξύ των υπουργών. Οι Οικονομικών και Εργασίας, πάλεψαν μέχρι τέλους να μην κλείσει εντελώς η οικονομία.

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο τελικά αποφάσισε αντί αυστηροποίηση των μέτρων, όπως πρόκριναν οι ειδικοί της Επιστημονικής Ομάδας χθες βράδυ, τελικά να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου, ώστε να υπάρξει πιο γρήγορα αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού σε συνάρτηση με την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Έπειτα από έντονες διαφωνίες εντός του Υπουργικού και ατάκες τύπου «αυτά τα ημίμετρα είναι μιλλοσφοστζίσματα», επικράτησε η άποψη για lockdown

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αρχίζουν τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου και θα έχουν ισχύ μέχρι 9 Μαΐου.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας αλλάζει η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και αντί 23:00 το βράδυ που ισχύει τώρα, επιστρέφει στις 21:00 το βράδυ. Επιπρόσθετα για όλες τις ημέρες τα μηνύματα SMS θα είναι δύο, συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκυρίακου. Σχετικά με τα σχολεία, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά και μετά τις διακοπές του Πάσχα. Επίσης  η δημόσια υπηρεσία θα δουλεύει με προσωπικό ασφαλείας και τηλεργασία, ενώ οι επιχειρήσεις τα δικηγορικά γραφεία κ.ο.κ θα εργάζονται με το 30% φυσικής παρουσίας.

 

Αυστηροποίηση των μέτρων και όχι lockdown, τελικά – Το πήρε πάνω του ο Πρόεδρος

 

Δρ Κολιού [μέλος Επιστημονικής Ομάδας]: Δύσκολο να πάμε σε lockdown – Αυτά προτείναμε στον Πρ. Αναστασιάδη (ηχητικό)

 

Δρ Κωστή [υπεύθυνος θαλάμου Covid19 στο ΓΝ Λεμεσού]: Θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, 44χρονος νοσηλεύεται χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.