Φόρμα αναζήτησης

Αίτημα για να έρθει και ειδικός δύτης από το Ισραήλ

Συνεχίστηκαν και χθες οι έρευνες στη Κόκκινη Λίμνη και στη Λίμνη Μεμί, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι συνεχείς καταδύσεις των δυτών δεν έφεραν στο φως νέα στοιχεία καθώς ο βυθός είναι αρκετά δύσκολος για τέτοια επιχείρηση. Και στις δύο λίμνες το βάθος στο κέντρο τους είναι μεγάλο, με τη λάσπη να περιορίζει τις κινήσεις και να δυσχεραίνει την έρευνα. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Π», προτάθηκε να ζητηθεί βοήθεια από το Ισραήλ το οποίο διαθέτει ειδικά εκπαιδευμένους δύτες για τέτοιες επιχειρήσεις. Όπως πληροφορούμαστε το αίτημα διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται η απάντηση των ισραηλινών αρχών.

Η ιδιωτική εταιρεία που συμμετέχει στις έρευνες έχει εκπαιδευμένους δύτες, ωστόσο δεν έχουν επιχειρήσει ποτέ σε παρόμοιο περιβάλλον, αφού δραστηριοποιούνται κυρίως στη θάλασσα με εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Πάντως η έρευνα θα συνεχιστεί όσες δυσκολίες και αν προκύπτουν μέχρι να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα να βρεθούν οι δύο σοροί.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην Κόκκινη Λίμνη αναζητείται η σορός της 29χρονης Μαρικάρ Βαλντέζ από τις Φιλιππίνες και στη Λίμνη Μεμί η σορός της 6χρονης Σιέρα.

Μισή έρευνα

Σε σχέση με την έρευνα, για τυχόν ευθύνες κατά τη διαχείριση των καταγγελιών για τις εξαφανίσεις των πέντε γυναικών και των δύο παιδιών που δολοφονήθηκαν, οι τρεις ποινικοί ανακριτές λαμβάνουν καταθέσεις και εξετάζουν τα στοιχεία που συλλέγουν από την Αστυνομία. Ωστόσο οι όροι εντολής τους αφορούν μόνο ευθύνες αστυνομικών, κάτι που δεν καλύπτει όλο το εύρος των χειρισμών, αφού υπήρξε εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας η οποία έσπευσε να αυτοαθωωθεί με εσωτερική έρευνα express. Χθες οι νομικοί Μιχάλης Παπαπέτρου και Χρίστος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, χαρακτήρισαν ως μη πειστικές τις δικαιολογίες που προβλήθηκαν σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία υποστήριξε ότι δεν της είχαν ζητηθεί οδηγίες από την Αστυνομία. Οι κύριοι Παπαπέτρου και Τριανταφυλλίδης διερωτήθηκαν για ποιον λόγο διαβιβάστηκαν τότε οι φάκελοι στη Νομική Υπηρεσία. Όπως επεσήμαναν, η δουλειά της Νομικής Υπηρεσίας είναι να καθοδηγεί τις αστυνομικές έρευνες και αυτό το έχει κάνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, δίνοντας οδηγίες για περαιτέρω έρευνες.

Κατατέθηκε η εισήγηση του διορισμού ερευνώντων λειτουργών από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να εξεταστούν οι πιθανές ευθύνες της Νομικής Υπηρεσίας. Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως αυτό θα έπρεπε να το ζητήσει ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας ώστε να ξεκαθαρίσει κάθε σκιά που αφορά το γραφείο του. Πάντως μέχρι στιγμής ο γενικός εισαγγελέας δεν δείχνει διάθεση να ερευνηθούν τα του οίκου του, ενώ δεν έχει δώσει καμία απάντηση για τον χειρισμό επιστολής της μητέρας της Μαρικάρ, την οποία η Νομική Υπηρεσία παρέπεμψε στην Αστυνομία δηλώνοντας αναρμόδια.