Φόρμα αναζήτησης

Λευκωσία: Ανέγερση 10ώροφου κτηρίου ανάμεσα σε διατηρητέα

Στην Επιτροπή Πολεοδομίας του Δήμου Λευκωσίας συζητείται σήμερα το αίτημα ιδιώτη για την ανέγερση 10ώροφου κτηρίου επί της οδού Κινύρα, στο κέντρο της Λευκωσίας. Το αίτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση μελών του δημοτικού συμβουλίου, καθώς τοποθετείται σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα (ΠΕΧ), όπως έχει χαρακτηριστεί από την ίδια την πολιτεία με σκοπό την προστασία και διατήρησή της. Η οδός Κινύρα ξεκινά από το κτήριο Πούλια – δικαστήρια Λευκωσίας και φτάνει μέχρι τον κυκλικό κόμβο Μάρκου Δράκου. Στη μια πλευρά της βρίσκεται ο δημοτικός κήπος και στην άλλη έχει χαμηλά κτήρια, τα πλείστα διατηρητέα.

Απέφυγαν τον διάλογο

Πέντε δημοτικοί σύμβουλοι είχαν στείλει τον περασμένο Μάιο επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας την παρέμβασή του ώστε να αποτραπεί η ανέγερση του πολυώροφου κτηρίου. Δεν πήραν απάντηση.
«Θελήσαμε με εκείνη την επιστολή να ανοίξουμε έναν διάλογο, τον οποίο ο ίδιος ο Δήμος Λευκωσίας απέφυγε», σχολιάζει στον «Π» ο δρ Κυριάκος Τσιμίλλης, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκωσίας. Ο δρ Τσιμίλλης εξήγησε ότι η τυχόν αδειοδότηση του οκταώροφου (όπως ήταν το αρχικό αίτημα) ή και δεκαώροφου (όπως συζητείται, εν τέλει) κτηρίου θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της περιοχής και θα δημιουργήσει προηγούμενο, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για την πλήρη καταστροφή της.

Δεν ρωτήθηκε η Πολεοδομία

Μιλώντας στον «Π», ο δρ Τσιμιλλής επισήμανε, ακόμη, το παράλογο της στάσης του Δήμου Λευκωσίας ο οποίος ζητά την αδειοδότηση ενός πολυώροφου κτηρίου που δεν λαμβάνει υπόψη τον περιβάλλοντα χώρο, την ίδια στιγμή που έθεσε όρο στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για το δικό του κτήριο (που βρίσκεται επίσης επί της οδού Κινύρα) ώστε αυτό να μην υπερβαίνει τους δύο ορόφους.
Επιπλέον, ο δρ Τσιμίλλης σχολίασε ότι δεν ζητήθηκε καν η άποψη του Τμήματος Πολεοδομίας για την εν λόγω ανάπτυξη, στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης πρακτικής του Δήμου Λευκωσίας να ζητά τις απόψεις των περίοικων για αλλαγές στη γειτονιά τους. Περαιτέρω, ούτε η θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων ζητήθηκε. Είναι βέβαιο πως στο υπό συζήτηση τεμάχιο υπάρχουν αρχαιότητες, καθώς ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί ξανά σε διπλανά οικόπεδα.

Παραθυράκι στο σχέδιο

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Σχέδιο Περιοχής υπάρχει αναφορά που λέει ότι το δημοτικό συμβούλιο δύναται να αυξήσει τον συντελεστή δόμησης της περιοχής από 1:1 σε 4,5:1, παρέχοντας έτσι το δικαίωμα ανέγερσης 8ώροφου κτηρίου. Ανάχωμα σε αυτήν τη «δυνατότητα/διακριτική ευχέρεια», αποτελούν οι περιορισμοί στο σχέδιο, όπως ότι «οι νέες αναπτύξεις να εντάσσονται στον υφιστάμενο πολεοδομικό ιστό και το δομημένο περιβάλλον, κατά τρόπο που να προωθείται η ενότητα του χώρου και του χαρακτήρα της περιοχής».
Η σημερινή συνεδρία της δημοτικής Επιτροπής Πολεοδομίας θα είναι ενδεικτική του τι θα συζητηθεί στη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις για το εν λόγω πολυώροφο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.