POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Το σφαγείο Cypra κατακράτησε τέλη που χρέωνε για λογαριασμό των Κτηνιατρικών ΥπηρεσιώνΓΡΑΦΕΙ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Ποσό ύψους €568.528 το οποίο έπρεπε να κατατεθεί στο ταμείο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κατακράτησε παράνομα το σφαγείο Cypra, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο σύζυγος της γενικής λογίστριας της Δημοκρατίας Ρέας Γεωργίου. Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία αλλά όταν αναζητήθηκε δεν εντοπίστηκε. Ο διακανονισμός για εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, χωρίς τόκους, προκάλεσε την παρέμβαση του γενικού ελεγκτή καθώς κρίθηκε ότι πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση. Κοντολογίς, είναι σαν να δόθηκε στο σφαγείο Cypra άτοκο δάνειο ύψους €568.528 από το κράτος και όποτε το ξοφλήσει. Όταν ο νέος διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών δρ. Χριστόδουλος Πίπης αύξησε το ύψος του ποσού που καταβάλλει το σφαγείο Cypra κάθε μήνα στο κράτος προς εξόφληση υπήρξε αντίδραση από τον σύζυγο της γενικής λογίστριας Γ. Γεωργίου, ο οποίος αποφάσισε να καταβάλλει το ποσό που ο ίδιος έκρινε ότι θα πρέπει να δίνει στο κράτος προς εξόφληση των οφειλών του! Τότε η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας από τον κ. Πίπη, ζητώντας να ληφθούν δικαστικά μέτρα εναντίον του σφαγείου. Όπως μας λέχθηκε, έχει καταχωρισθεί η σχετική αγωγή και βρίσκεται στο στάδιο της εκδίκασης.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτεται σε έκθεση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 8/1/2020, το σφαγείο Cypra κατακράτησε παράνομα το ποσό των €568.528 που αφορούσε τέλη σφαγής – επιθεώρησης το οποίο εισέπραξε για λογαριασμό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αλλά δεν το παρέδωσε. Όπως διαπιστώθηκε από τη σχετική αλληλογραφία, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αποτάθηκαν το 2014 στη Νομική Υπηρεσία ζητώντας τη λήψη δικαστικών μέτρων για είσπραξη των οφειλών. Το αίτημα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών δεν προωθήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία παρόλο που το οφειλόμενο ποσό άγγιζε το €1 εκατ. καθώς πέραν του σφαγείου Cypra, άλλα δύο σφαγεία κατακράτησαν ποσό €400.000 περίπου. Έτσι, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες επεδίωξαν διακανονισμό των οφειλών. Τονίζεται ότι με βάση τον περί Κτηνιατρικών Τελών Νόμο του 2002 δεν επιβάλλεται τόκος για τα εν λόγω τέλη. Όσον αφορά το σφαγείο Cypra, κατά το 2014 έγινε διακανονισμός μεταξύ του τέως διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του σφαγείου για αποπληρωμή των οφειλόμενων ποσών με την καταβολή ποσού €10.000 μηνιαίως.

Παράνομη κρατική ενίσχυση

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδη διαφώνησε με τις συμφωνίες διακανονισμού στις οποίες προέβησαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με τα τρία σφαγεία, υποδεικνύοντας ότι συνιστούν ευνοϊκή μεταχείριση. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, ακόμη και η ανοχή που επιδείχθηκε από την πλευρά του κράτους (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες) σε σχέση με την καθυστέρηση καταβολής των διαφόρων οφειλών αποτελεί μορφή κρατικής ενίσχυσης, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι τα υπό αναφορά ποσά είναι σημαντικά και δεν τοκίζονται, με αποτέλεσμα να αποτελούν μορφή άτοκου δανεισμού από το κράτος προς τις εταιρείες αυτές.

Έδινε όσα ήθελε η Cypra

Όπως κατέδειξε η έρευνα του γενικού ελεγκτή, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είχαν αποταθεί το 2014 στη Νομική Υπηρεσία ζητώντας τη λήψη δικαστικών μέτρων για είσπραξη των οφειλών εναντίον και των τριών σφαγείων, τα οποία όμως δεν προωθήθηκαν. Κατόπιν υπενθύμισης από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, η Νομική Υπηρεσία με επιστολή της στις 3/9/2018 ενημέρωσε τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ότι προωθείται η καταχώριση αγωγής εναντίον των δύο σφαγείων καθώς παρά τις προειδοποιητικές επιστολές δεν καταβάλλουν τις δόσεις τους προς εξόφληση. Όπως και έγινε. Όσον αφορά το σφαγείο Cypra, αναφέρθηκε από τη Νομική Υπηρεσία ότι δεν εντοπίστηκε η αρχική αλληλογραφία (!) και ζητήθηκε εκ νέου η υποβολή έκθεσης γεγονότων από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Επισημάνθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι το σφαγείο Cypra, το οποίο οφείλει και το μεγαλύτερο ποσό, ανήκει σε άτομο συνδεδεμένο με αξιωματούχο της Δημοκρατίας, εννοώντας τη γενική λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου.

Σημειώνεται ότι ο νυν διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης στην απαντητική του επιστολή ημερομηνίας 25/4/2019 προς τον έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων ανέφερε ότι ο σε ισχύ διακανονισμός που συμφωνήθηκε από τον προκάτοχό του με το σφαγείο Cypra δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του κράτους, σύμφωνα με την αρχή του ιδιώτη πιστωτή και γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε την αύξηση του καταβαλλόμενου ποσού από €10.000 τουλάχιστον σε €25.000 μηνιαίως, ωστόσο από το σφαγείο Cypra καταβάλλεται από τον Ιούνιο του 2017 μηνιαίο ποσό ύψους €15.000.

Ο γενικός ελεγκτής εισηγήθηκε να προωθηθούν αμέσως στον γενικό εισαγγελέα τα πιο πάνω γεγονότα για αξιολόγησή τους και λήψη νομικών μέτρων και για το σφαγείο Cypra. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, μετά την άρνηση του σφαγείου Cypra να καταβάλλει το ποσό των €25.000 τον μήνα προς εξόφληση των οφειλών του προς το κράτος, ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία τη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον του σφαγείου Cypra. Όπως και έγινε. Η εκδίκαση της αγωγής εκκρεμεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Στη Βουλή τα κρούσματα και οι παράνομοι

Στο μεταξύ, οι βουλευτές της Επιτροπής Εργασίας αποφάσισαν να εξετάσουν αυτεπάγγελτα την ερχόμενη Τρίτη τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων στο σφαγείο Cypra, στην Κάτω Μόνη, μετά τον εντοπισμό 93 κρουσμάτων κορωνοϊού και την καταγγελία του Υπουργείου Εσωτερικών ότι εργοδοτούνται παράνομα 79 υπάλληλοι, κάτι που η εταιρεία το διαψεύδει. Στη συνεδρία της Τρίτης κλήθηκαν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλα τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.

Η εγγυητική Cypra και η σύζυγος – γενική λογίστρια

Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για αυτεπάγγελτη εξέταση αναμένεται να οδηγηθεί το ζήτημα που προέκυψε με την εγγυητική της εταιρείας Cypra που κατασχέθηκε από το κράτος και την απόσυρση άρον-άρον από την τράπεζα, με οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας για να μην εξαργυρωθεί στο όνομα της Δημοκρατίας! Όπως έγραψε χθες ο «Π», με οδηγίες από το Γενικό Λογιστήριο αποσύρθηκε από τράπεζα επιταγή που κατατέθηκε έξι ώρες προηγουμένως από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και αφορούσε κατάσχεση εγγυητικής από την εταιρεία Cypra. Όπως ενημέρωσε ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης τους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου, η παρέμβαση του Γενικού Λογιστηρίου και οι οδηγίες που δόθηκαν για άμεση απόσυρση της επιταγής που κατατέθηκαν λίγες ώρες προηγουμένως προς όφελος της Δημοκρατίας, μετά από δικαστικό διάταγμα που εξασφάλισε ο σύζυγος της γενικής λογίστριας, ήγειρε εύλογες υποψίες και ως εκ τούτου ζήτησε από τον τέως γενικό εισαγγελέα τη διενέργεια έρευνας. Η διοικητική έρευνα που διενεργήθηκε εναντίον ανώτερου λειτουργού του Γενικού Λογιστηρίου, που έδωσε τις οδηγίες για άμεση απόσυρση της επιταγής χωρίς να είχε ενημέρωση από το εμπλεκόμενο τμήμα ότι κατατέθηκε η επιταγή (!) δεν οδήγησε στη γενική λογίστρια. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου έλαβε, πρόσφατα, προαγωγή σε διευθυντική θέση.

Στο μεταξύ, με χθεσινή επιστολή της η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή εάν υπήρξαν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις κατά τις οποίες το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας ζήτησε απόσυρση επιταγής από τράπεζα που είχε ήδη κατατεθεί προς όφελος της Δημοκρατίας, όπως έγινε στην περίπτωση του σφαγείου Cypra. «Αν αυτό έγινε, να μας πείτε σε ποιες εταιρείες αφορούσε και για τι ποσά», καταλήγει στην επιστολή της η κ. Χαραλαμπίδου.

Ο Οδυσσέας ενημέρωσε βουλευτές για παρέμβαση Γενικού Λογιστηρίου σε υπόθεση κατάσχεσης εγγυητικής από Cypra

 

Το Υπ. Εργασίας αδειάζει το σφαγείο Cypra για τους «παράνομους» εργαζόμενους – 3.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.