Φόρμα αναζήτησης

Λεφτά σε 9 κοινότητες για την επιβάρυνση από καύσιμα στο Βασιλικό

Με νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή ζητείται η ψήφιση νέου νόμου, με τίτλο «ο περί παροχής αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε κοινότητες που γειτνιάζουν με το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού νόμος του 2020».

Αν το νομοσχέδιο εγκριθεί από τη Βουλή, εννέα κοινότητες που κρίθηκε ότι θα επηρεάζονται από τις εργασίες εταιρειών υδρογονανθράκων στην περιοχή Βασιλικού θα λαμβάνουν ετησίως χρηματικά ποσά από τις εν λόγω εταιρείες, εν είδει αντισταθμιστικού τέλους, για την επιβάρυνση τους. Η ανάγκη για τον νέο νόμο προκύπτει μετά τις αποφάσεις και τα έργα που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης για νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διαχείρισης υγρών καυσίμων, υγραερίου και φυσικού αερίου στην περιοχή Βασιλικού, στο πλαίσιο της απομάκρυνσης συναφών εγκαταστάσεων από τμήμα του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας και στο πλαίσιο εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για τις ανάγκες της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου θα επωφεληθούν οικονομικά εννέα κοινότητες, οι οποίες προβλέπεται ότι θα επιβαρυνθούν περιβαλλοντικά, πέραν της επιβάρυνσης που είχαν τα προηγούμενα χρόνια από παρεμφερή έργα, για την οποία επίσης είχαν λάβει αντισταθμιστικά οφέλη βάσει νομοθεσίας.

Το 75% των χρημάτων που θα καταλήγουν στο Ειδικό Ταμείο Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων Κοινοτήτων Βασιλικού, το οποίο θα ιδρυθεί μέσω του άρθρου 4 του νομοσχεδίου, θα διανέμονται (για εκτέλεση κοινωφελών έργων τοπικού ενδιαφέροντος ή άλλες δράσεις, περιλαμβανομένης της απόκτησης γης) στις εννέα κοινότητες, ως εξής:

  • Μαρί, Τόχνη, Καλαβασός, Ζύγι ……..13,5%
  • Πεντάκωμο……………………………..13%
  • Ψεματισμένος, Μαρώνι……….12%
  • Χοιροκοιτία, Ασγάτα…………4,5%

Το υπόλοιπο 25% από τα αντισταθμιστικά τέλη που θα πληρώνουν οι εταιρείες θα κατατίθεται σε Λογαριασμό Περιφερειακών Αναπτυξιακών Έργων Κοινοτήτων Βασιλικού, ο οποίος θα τηρείται στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και από τον λογαριασμό αυτό θα χρηματοδοτούνται κοινής αποδοχής περιφερειακά έργα ανάπτυξης, όπως κοινωφελή έργα κοινοτικής, περιβαλλοντικής,  πολιτιστικής, αθλητικής υποδομής και ανάπτυξης, συναφή προγράμματα, σχέδια,  υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της απόκτησης ιδιοκτησίας, κινητής και ακίνητης.

Η  διαχείριση του Ταμείου θα γίνεται από Επιτροπή αποτελούμενη από τον Έπαρχο Λάρνακας, ο οποίος θα προεδρεύει, τον  Έπαρχο Λεμεσού, εκπρόσωπο του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας και τους προέδρους των εννέα κοινοτικών συμβουλίων.

Το αντισταθμιστικό τέλος που θα υποχρεούται να καταβάλλει ετησίως κάθε εταιρεία υδρογονανθράκων που θα δραστηριοποιείται στην περιοχή θα υπολογίζεται με φόρμουλες που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και οι οποίες στηρίζονται στις ποσότητες καυσίμων που θα αποθηκεύουν ή θα διαχειρίζονται οι εταιρείες στην περιοχή.

  • Για το υγραέριο, ο τύπος υπολογισμού του αντισταθμιστικού τέλους προς τις κοινότητες θα είναι: Τέλος (σε €) = 4€ 0,2/m3 * Χωρητικότητα (σε m3) + € 1/ΜΤ * Ποσότητα διακίνησης (σε ΜΤ).
  • Για τα υγρά καύσιμα / Πετρελαιοειδή ο τύπος θα είναι: Τέλος (σε €)꞊ € 0,2/mᶟ x Χωρητικότητα (σε mᶟ) + €0,9/mᶟ x Ποσότητα διακίνησης (σε mᶟ).
  • Ο τύπος  υπολογισμού  αντισταθμιστικού τέλους για το φυσικό αέριο θα καθοριστεί με την έναρξη εμπορίας και  αποθήκευσής του στο  Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου προηγήθηκε διαβούλευση με τις επηρεαζόμενες εταιρείες, τις κοινότητες της περιοχής και άλλες κρατικές υπηρεσίες και φορείς.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΑΝΩΛΗ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.