Φόρμα αναζήτησης

«Λάθος» λέει η Άγκυρα η απέλαση του Πρέσβη Λιβύης

Η επίσημη γνωστοποίηση της πρόθεσης της Αθήνας να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη προκάλεσε την έντονη και άμεση αντίδραση από πλευράς Λιβύης και Τουρκίας, με τα ΥΠΕΞ των δύο χωρών να προχωρούν μάλιστα σε σχετικές τοποθετήσεις, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της Αθήνας απαράδεκτη και λανθασμένη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, αφού χαρακτήρισε απαράδεκτη την απέλαση, επεσήμανε πως αν η Ελλάδα διέθετε πρέσβη στη Λιβύη θα ανταπέδιδαν την κίνηση αυτή, με απέλασή του. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε λανθασμένη την κίνηση του ελληνικού ΥΠΕΞ να απαιτήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης από τον Λίβυο πρέσβη απειλώντας τον, ενώ εξέφρασε την άποψη πως «κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στους κανόνες ευγενείας της διπλωματίας». Η Ελλάδα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Προχώρησε μάλιστα ένα ακόμα βήμα λέγοντας πως αν το ζητούσαν χωρίς απειλές από Λιβύη και Τουρκία, θα τους το έδιναν.

Μετά τη λύση

Ανοιχτή την πόρτα για υπογραφή συμφωνίας με την Κύπρο, μετά τη λύση του Κυπριακού, για ΑΟΖ και Ενέργεια άφησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους πως η Άγκυρα παρουσιάζεται έτοιμη να υπογράψει και με την Ελλάδα (σύμφωνα με τον ίδιο, το μετέφερε ο Ερντογάν στον Κ. Μητσοτάκη) και με την Αίγυπτο και με τη Συρία, διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες για το θέμα της ΑΟΖ και της Ενέργειας. «Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τον ‘ε/κ τομέα’, αν στο μέλλον υπάρξει μια συμφωνία για το Κυπριακό ασφαλώς και με αυτούς μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο», τόνισε.

Σημαντική παρουσία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως μπορεί να απελαθεί ο Λίβυος πρέσβης, ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς τη στάση που τηρεί για το θέμα της συμφωνίας με τις εκφρασθείσες επιφυλάξεις του σε επίπεδο ΟΗΕ.

Ελλάδα-Αίγυπτος
«Δεν υπέγραψαν»

Θαλάσσια περιοχή 7 χιλιάδων τ.χλμ. άφησε η Αίγυπτος στην Ελλάδα το 2017 με την υπογραφή «συμφωνίας» μεταξύ των δύο χωρών, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, επικαλούμενο έγγραφα που έδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε εν γνώσει του Αιγύπτιου Προέδρου Ελ Σίσι. Να σημειωθεί ότι παρόλο που πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις μεταξύ των Ελλάδας και Αιγύπτου το 2017, συμφωνία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν υπεγράφη. Οι δύο άνδρες αποφάσισαν να επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών τους κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των AOZ των δύο χωρών. Σύμφωνα, ωστόσο, με όσα μεταδίδει το Ανατολού, το 2017 ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι έστειλε σημείωμα στον Πρόεδρο Σίσι προειδοποιώντας τον ότι εάν η Ελλάδα επέμενε στις θέσεις της, τότε η Αίγυπτος θα έχανε 7 χιλιάδες τ.χλμ. από τα σύνορά της με την ΑΟΖ. Ταυτόχρονα, μια θαλάσσια περιοχή που θα μπορούσε να ανήκει στην Τουρκία θα περιερχόταν σιωπηρά στην ελληνική δικαιοδοσία. Στο ίδιο σημείωμα ο Σούκρι πρότεινε στον Σίσι να απορρίψει την πρόταση της Ελλάδας. Το δεύτερο έγγραφο αφορά σημείωμα ενός εκ των υφυπουργών του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ Αμρ ελ Χαμαμί προς τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, στο οποίο αναφερόταν ότι υπήρχαν «λάθη και παραπλανητικές πληροφορίες». Μάλιστα υποστήριξε ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι επιθυμούν να μετατρέψουν την πολιτική αρμονία των δύο χωρών σε ευκαιρία, παρά το γεγονός ότι τα επιχειρήματα των Αιγυπτίων γραφειοκρατών είναι ισχυρά. Σύμφωνα με το τρίτο έγγραφο, ο τότε γραμματέας του Σίσι – ο οποίος σήμερα είναι αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας – χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προειδοποιήσεις του ΥΠΕΞ, έδωσε οδηγίες να γίνει αυτό που πρέπει ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα το συντομότερο.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν

Στα χέρια της Κομισιόν βρίσκεται από προχθές το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης και θα τύχει ενδελεχούς μελέτης και συζήτησης, έτσι ώστε η ΕΕ να εκφράσει συγκεκριμένη και ενδυναμωμένη θέση σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες. Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Δευτέρα, και στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Γιουζέπ Μπορέλ το έχει ήδη συζητήσει με τους Δένδια και Τσαβούσογλου, ξεχωριστά. Απαντώντας σε έτερη ερώτηση για την κυβέρνηση Σαράζ στη Λιβύη, τόνισε ότι ”η κυβέρνηση αναγνωρίστηκε από την ΕΕ και ο κ. Σαράζ είναι συνεργάτης μας και έχουμε επαφή μαζί του”, συμπληρώνοντας πως ”πάντως είναι πάγια θέση μας ότι όταν υπάρχει ένα πρόβλημα πρέπει να το συζητάς με τον γείτονά σου στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου”.

Άκυρο έγγραφο

Η ελληνική θέση σε σχέση με τη συμφωνία είναι πλέον ξεκάθαρη καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει πως πρόκειται για ένα νομικά άκυρο έγγραφο. Επιφυλάσσεται μάλιστα να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της Ελλάδας, έτσι ώστε αυτή η συμφωνία να μην τεθεί ποτέ σε ισχύ. Επιπλέον, τόνισε ότι «τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα και πρόκειται να ακυρωθούν όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση». Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρά το γεγονός ότι η συμφωνία ενεκρίθη από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, σύντομα θα καταρρεύσει «όχι μόνο γιατί είναι παράνομη αλλά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη», όπως είπε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.