Φόρμα αναζήτησης

Λαπόρτα από ιδιώτες θέλει το Υπουργείο Συγκοινωνιών

Tο Υπουργείο Δικαιοσύνης εντοπίζει νομικό κώλυμα στην επίδοση εξώδικων προστίμων από ιδιώτες. Από τα τέλη του 2011 εκκρεμεί στη Βουλή νομοσχέδιο. [...]

Read More...

Από τα τέλη του 2011 εκκρεμεί στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Συγκοινωνιών για να αποκτήσουν δικαίωμα οι δήμοι να εξουσιοδοτούν ιδιωτικές εταιρείες να ασκούν έλεγχο για την παράνομη στάση και στάθμευση οχημάτων, αλλά τώρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης εντοπίζει νομικό κώλυμα στην επίδοση εξώδικων προστίμων από ιδιώτες. Σημειώνεται επιπλέον ότι ενώ το 2011 ο τότε γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είχε υπογράψει την αιτιολογική έκθεση για το νομοσχέδιο, αφού προηγήθηκε ο νομοτεχνικός έλεγχος χωρίς να αλλάξει κάτι στο αρχικό κείμενο, σήμερα η Νομική Υπηρεσία επισημαίνει την ανάγκη να μελετηθούν ξανά κάποιες πρόνοιες.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες από την Επιτροπή Εσωτερικών, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών φαίνεται να έχει επιφυλάξεις, κυρίως νομικής/ συνταγματικής φύσης. Υπό το φως και των επιφυλάξεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία, οι βουλευτές έδωσαν περιθώριο στους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας να διαβουλευθούν μεταξύ τους, να λάβουν γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα (ζητήθηκε ήδη γνωμάτευση εκ μέρους του υπ. Δικαιοσύνης) και να προβούν στις αναγκαίες προσθαφαιρέσεις πριν επαναρχίσει η συζήτηση στη Βουλή. Η πρόεδρος της επιτροπής υπέδειξε και τη δυνατότητα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο από την εκτελεστική εξουσία.

Ο εκπρόσωπος του Υπ. Συγκοινωνιών εξήγησε ότι η θέσπιση δικαιώματος των δήμων να αναθέτουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις καθήκοντα ελέγχου ζητημάτων τροχαίας, περιλαμβανομένης της στάσης και στάθμευσης οχημάτων, θεωρείται αναγκαία λόγω της υποστελέχωσης που επικαλούνται αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για την αποτελεσματική αστυνόμευση στα όριά τους.

Κληθείς να σχολιάσει την παρατήρηση του υπ. Δικαιοσύνης ότι πιθανό να υπάρχει νομικό κώλυμα με την έκδοση εξωδίκων από ιδιώτες, εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε πως είναι όντως περίπλοκο ζήτημα, όχι μόνο η επίδοση προστίμου από ιδιώτη αλλά κυρίως η διαχείριση των εξωδίκων στη συνέχεια.
Το ίδιο νομοσχέδιο επιτρέπει στους δήμους να αναθέτουν στους τροχονόμους τους αλλά και σε μέλη ιδιωτικών εταιρειών την ακινητοποίηση, μετακίνηση και κατακράτηση οχημάτων που είναι σταθμευμένα ή εγκαταλελειμμένα σε μη επιτρεπόμενο χώρο ή κατά τρόπον επικίνδυνο για την τροχαία. Και γι’ αυτή την πτυχή εγείρονται θέματα νομιμότητας της ανάθεσης τέτοιων αρμοδιοτήτων σε τροχονόμους των δήμων ή και σε ιδιώτες.

Send this to a friend